Hlavní obsah

Proč bychom měli chodit spát ve stejnou dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci uvedli, že i malé rozdíly ve spánkových návycích, zejména mezi všedními dny a víkendem, mohou vést k nezdravým změnám bakterií v našich střevech. Špatná mikroflóra pak může být příčinou mnoha nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie vědců z Kings College London, které se zúčastnilo na téměř 1000 dospělých, zjistila, že i 90minutový rozdíl ve „středu vašeho nočního spánku“ v průběhu týdne by mohl ovlivnit typy bakterií vyskytujících se v lidských střevech.

Zastoupení široké škály bakterií ve střevech je přitom velmi důležité. Některé jsou lepší než jiné, získání správné „směsi“ je pak klíčem k prevenci řady nemocí.

Podle britských vědců to může být částečně důsledkem toho, že lidé se „sociálním jetlagem“ mají o něco horší stravu.

Zánět slepého střeva se nevyplácí podceňovat

Zdraví

Je známo, že silně narušený spánek, zejména práce na směny, má negativní dopad na zdraví. Dodržování konzistentní doby spánku a bdění a vyvážená strava mohou pomoci snížit riziko onemocnění.

„Sociální pásmová nemoc může povzbudit určité druhy mikroflóry, které mají nepříznivý vliv na vaše zdraví,“ řekla Kate Berminghamová, autorka studie, pro BBC.

Předpokládá se, že postihuje více než 40 % populace Spojeného království, uvádí studie, a je nejčastější u teenagerů a mladých dospělých, s přibývajícím věkem se pak procenta snižují.

Sociální pásmovou nemocí se rozumí jev, když lidé chodí spát a probouzejí se v odlišných časech během pracovního týdne a víkendu.

U účastníků studie, kterou uveřejnil European Journal of Nutrition, byl zkoumán spánek, krev, stolice a pomocí dotazníku bylo zjišťováno vše, co účastníci snědli.

Ti, kteří měli sociální pásmovou nemoc (16 %), s větší pravděpodobností jedli stravu bohatou na brambory, včetně chipsů. Více pili také slazené nápoje a jedli méně ovoce a ořechů.

Předchozí výzkum navíc ukázal, že lidé se sociální pásmovou nemocí jedli méně vlákniny než lidé s konzistentnější dobou spánku. Jiné studie zjistily, že sociální pásmová nemoc byla spojena s nárůstem hmotnosti, nemocností a duševní únavou.

„Špatná kvalita spánku ovlivňuje výběr. Lidé touží po jídlech s vyšším obsahem sacharidů nebo sladkých nápojích,“ říká doktorka Berminghamová. Nezdravá strava pak může ovlivnit hladinu specifických bakterií ve střevě.

„Udržování pravidelných spánkových vzorců je snadno nastavitelný způsob života, který můžeme dodržovat všichni a může pozitivně ovlivnit naše zdraví prostřednictvím toho střevního,“ dodává doktorka Sarah Berryová z King's College v Londýně.

Gastroenterolog Milan Lukáš: Zdravá střeva pomáhají imunitě i psychice

Zdraví

Střevní mikrobiom ovlivňuje mozek i vznik rakoviny

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám