Hlavní obsah

Počasí může měnit způsob, jakým sníme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí spánku bývají i sny. Někdo si je nepamatuje, někdo ano. Některé bývají úsměvné, jiné nám plní naše touhy, další jsou děsivé. Ovlivňuje je řada věcí, kromě jiného třeba i počasí.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Sny jsou fascinujícím a záhadným jevem, ke kterému dochází během spánku a který zahrnuje širokou škálu zážitků,“ vysvětluje pro server Independent expert na spánek a generální ředitel společnosti MattressNextDay Martin Seeley.

„Jsou přehlídkou myšlenek, obrazů, pocitů a emocí, které se odehrávají v naší mysli.“

Proč sníme?

Když spíme, náš mozek se dostává do složitého stavu, kdy se zapojuje do různých kognitivních procesů včetně paměti, řešení problémů nebo emoční regulace.

„Předpokládá se, že z těchto procesů vznikají sny, které spojují a propojují fragmenty vzpomínek, tužeb, obav a podvědomých myšlenek do jedné sekvence. Mohou být surrealistické, živé nebo všední, stírají hranice mezi realitou a fantazií,“ vysvětluje Seeley.

Nejčastější noční můry

Zdraví

K tématu dodává, že přesný význam snů je stále předmětem zkoumání, už teď je ale jasné, že nám nabízejí jakýsi pohled do fungování naší mysli.

V horku sníme víc?

Z několika zjištění rovněž vyplynulo, že v horku si sny více pamatujeme. „Když je horko, může to narušit naše spánkové vzorce, což v první řadě znesnadňuje usínání - a také způsobuje, že se častěji budíme během REM fáze spánku,“ vysvětluje Lisa Artisová, zástupkyně ředitele Společnosti Sleep Charity.

Rovněž dodává, že ve fázi REM spánku zažíváme intenzívní snění. Probuzení během tohoto cyklu nebo na jeho konci může znamenat, že si sny s větší pravděpodobností zapamatujeme.

Anketa

Máte problém se spánkem při vyšších nočních teplotách?
Ano, nemohu dlouho usnout, v noci se často budím.
67,5 %
Ano, špatně usínám.
5,6 %
Není to ideální, ale celkem to zvládám.
15,2 %
Naštěstí ne, usnu kdykoli a za jakýchkoli podmínek.
11,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 197 čtenářů.

„Sny se odehrávají pravidelně, ale často je zapomeneme dřív, než se plně probudíme. Na to má vliv, při jaké teplotě spíme. Čím vyšší, tím více jsme neklidní a častěji se probouzíme,“ dodává.

Také se objevují názory, že v horku jsou naše sny více surrealistické. Vysvětlení se podle odborníků nabízí několik, všechna jsou ale zatím spíše spekulacemi než prověřenými fakty.

Jednou z domněnek například může být, že teplo ovlivňuje hladiny neurotransmiterů, jako je serotonin nebo dopamin, které hrají roli při regulaci nálady a emocí. Ty podle některých mohou ovlivňovat i obsah snů, což ve výsledku může vést k podivnějším či bizarnějším snům. Svou roli ale může sehrávat i psychika a samozřejmě i stres, který dokáže ovlivnit řadu dalších věcí.

Typy snů, které mohou být součástí spánku každého z nás

Zdraví

Stále více lidí spí méně než 6 hodin, ohrožují tak své zdraví

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám