Hlavní obsah

6 druhů ovoce, které mohou zlepšit váš spánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravý spánek je klíčovým prvkem celkové pohody a vitality. Pokud s ním máte problémy, můžete hledat řešení ve své lednici. Některé ovoce obsahuje látky, které mohou podpořit relaxaci a pomoci vám s usínáním.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V poslední době ovládl svět sociálních sítí ananasový trend, podle kterého toto ovoce obsahuje specifické živiny, které mohou usnadnit usínání, zatímco jeho vysoký obsah vody zabraňuje problémům se spánkem spojeným s dehydratací. Je to ale pravda?

Ananas

Ananas obsahuje bromelain, enzym, který pomáhá tlumit záněty a podporuje trávení. A kvalitní trávení může skutečně přispívat ke klidnějšímu spánku.

„Existuje výzkum, který ukazuje, že konzumace ananasu nebo pití čerstvého ananasového džusu před spaním může zvýšit hladiny melatoninu v mozku až o 266 %. Je to kvůli vysokému obsahu tryptofanu, což je aminokyselina, která se v mozku používá k produkci melatoninu a serotoninu. Jako primární spánkový hormon v těle je melatonin zásadní jak pro usínání, tak pro udržení spánku, takže jeho větší množství v našem těle může napomoci usínání. Je však nepravděpodobné, že by toto zvýšení melatoninu mělo na naše tělo tak masivní dopad, jak tvrdí sociální sítě,“ říká odborník na spánek Max Kirsten.

Jak snížit svůj biologický věk

Zdraví

„Jakékoli potenciální přínosy budou spíše postupné a budou souviset s celkovou pohodou. Nelze proto ananas považovat za první pomoc, když se nám nedaří usnout. Kromě toho se účinky konzumace ananasu před spaním mohou u jednotlivců lišit. Někomu může prospívat, zatímco u jiných se mohou vyskytnout negativní účinky, jako jsou zažívací potíže nebo poruchy způsobené cukrem nebo kyselostí ovoce,“ dodává Kirsten.

Jaké další ovoce může podle něj spánku prospívat?

​Třešně

„Třešně jsou přirozeným zdrojem melatoninu, hormonu, který reguluje cykly spánku a bdění,“ vysvětluje Kirsten pro Stylist. „Konzumace třešní nebo třešňového džusu může pomoci zvýšit hladinu melatoninu v těle a potenciálně zlepšit kvalitu a délku spánku. Nejlepší je sníst jich hrst pár hodin před spaním, aby došlo k vyvolání ospalosti.“

Banány

Banány obsahují hojně hořčík a vitamin B6, které jsou klíčové pro produkci melatoninu. Tato kombinace může podporovat klidný spánek. „Cokoliv, co obsahuje hořčík, může navodit relaxaci, ale nejlepší na konzumaci banánů před spaním je to, že obsahují i tryptofan, který poskytuje další výhody související s vnitřní pohodou,“ pokračuje Kirsten.

Kiwi

Kiwi je bohaté na vitamin C a antioxidanty, což může pomoci snížit úroveň stresu a zlepšit kvalitu spánku. Navíc obsahuje serotonin, který je prekurzorem melatoninu. „Výzkum naznačuje, že konzumace kiwi před spaním může vést k rychlejšímu nástupu spánku a celkově lepším spánkovým vzorcům,“ vysvětluje odborník.

Jablka

Jablka obsahují vlákninu a přírodní cukry, které pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a mohou zabránit nočnímu bdění kvůli kolísání hladiny glukózy.

Papája

Papája je bohatá na vitaminy C a E, stejně jako na folát a draslík. „Draslík působí příznivě na uvolnění svalového napětí, takže pravidelná konzumace potravin, jako je papája, může podpořit hlubší a kvalitnější odpočinek,“ uzavírá Kirsten.

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Populární diety, u kterých čas prokázal, že zdraví neprospívají

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej ovoce a zeleniny

Může se vám hodit na Zboží.cz: Ovoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám