Hlavní obsah

Nejčastější známky toho, že se potýkáte se sekundárním stresem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že se nějaká situace netýká přímo vás, neznamená, že vás nemůže výrazně ovlivnit. Může být snadné nechat se strhnout do problémů jiných lidí nebo do situací, které jsou mimo vaši kontrolu. Jak poznat, že se potýkáte s tzv. sekundárním stresem?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„My lidé jsme sociální tvorové a často narážíme na podněty jiných,“ říká Tim Bono, lektor psychologických a mozkových věd. I proto reagujeme ve většině situací stejně jako naše okolí.

„Pokud lidé kolem nás reagují na událost smutkem, strachem nebo úzkostí, sami to zachytíme a implicitně máme tendenci si toto chování osvojit,“ říká Bono pro Huffington Post.

Podle něj není sekundární stres oficiálním klinickým termínem. Zachycuje ale jevy, které jsou dobře zdokumentovány v behaviorálních vědách.

„Podle mě spadá do oblasti duševního zdraví a toho, jak reagujeme, když vidíme jinou osobu, která zažívá úzkost,“ řekl Bono. Dodal, že tato fráze připomíná populární termín „únava ze soucitu“ nebo „empatická tíseň“ či „empatický zájem“.

Drobné návyky, díky kterým zvýšíte svou emoční sílu a odolnost

Zdraví

Podle profesorky Elizabeth Birdie Shirtcliffové nás může také postihnout tzv. stres z druhé ruky, když o něm nemluvíme nebo nedáváme najevo své pocity. „Uvnitř pak narůstá napětí, které se vám dostane pod kůži,“ říká.

Jste příliš pozorní k ostatním

Pokud se často přistihnete, že se vás dotýkají situace, kterými si prochází vaše blízké okolí, můžete se potýkat se stresem z druhé ruky.

„Příkladem může být to, že se snažíte být stále nápomocní. Hlídáte každý krok vašeho nemocného přítele nebo předvídáte nebezpečné situace u seniorů. To demonstruje přehnanou bdělost, která není nutná,“ říká Shirtcliffová.

Navíc výzkum ukazuje, že pečovatelsky založené osoby (obecně matky) mají dokonce vyšší hladinu stresového hormonu kortizolu než jejich děti, které si procházejí nějakým druhem stresu.

Máte potíže s komunikací

Jak již bylo zmíněno výše, pro mnoho lidí, kteří se potýkají se stresem z druhé ruky, je obtížné o jejich situaci mluvit. Pokud nedokážete formulovat problém a proč vás trápí, možná podle psychoterapeutky Alicie Brownové bojujete právě s tímto problémem.

Procházka v přírodě snižuje stres, ve městě je tomu naopak

Zdraví

Někdy za tím stojí neschopnost vysvětlit, proč vás stresující situace tak zásadním způsobem ovlivňuje nebo proč se tak bojíte o svého milovaného. Celkově se to pak může zdát jako obrovský problém bez řešení.

Abyste se s takovýmto stresem vůbec vyrovnali, musíte být schopni rozpoznat stresor nebo spouštěč stresu spolu s emocemi, které jsou s ním spojené. „Když o tom neumíte mluvit, nezvládnete to,“ dodává Brownová.

Nefungujete tak dobře

Jedním ze známek primárního i sekundárního stresu je to, že nedokážete plnit všechny úkoly a povinnosti tak jako dříve. „Jste tak přemoženi úzkostí nebo smutkem, že nemůžete plnit své každodenní úkoly,“ říká Bono.

Důkazem zvýšené úrovně stresu by tedy mohly být věci jako neschopnost soustředit se na práci nebo potíže s vyřízením nezbytných pochůzek.

Můžete cítit i fyzické příznaky

Známky deprese, únavy a vyhoření jsou také varovným signálem sekundárního stresu, říká Shirtcliffová. Dávejte si pozor na nadměrné vyčerpání, otupělost, bolesti hlavy nebo pocit emocionální tíhy.

Jak bojovat se sekundárním stresem?

Stanovte si hranice, které vám pomohou. Uvědomte si, že je v pořádku, když nemůžete někomu pomoci, když na tom sami nejste dobře. Není to sobecké chování. A co víc, oprostěte se od pocitu, že musíte být za každou cenu zachráncem.

Je v pořádku dát si pauzu od lidí a přiznat si, že nemáte emocionální schopnost zvládnout jejich situaci zdravým způsobem. Hranice vám mohou pomoci zvládnout váš vlastní stres, než se vymkne kontrole.

Měli byste si také najít někoho, ​​komu se můžete svěřit, aby vám pomohl vyrovnat se se stresem z druhé ruky. Ať už se bude jednat o přítele či terapeuta, věřte, že i on vám může dobře pomoci, pokud se mu otevřete.

Stop stresu: Jak se pozitivně naladit na nový den

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bojovat s mentální únavou

Je pro vás těžké se soustředit na práci, učení či další činnosti a občas máte pocit, že váš mozek někdo zabalil do těžké deky? Pak vám zřejmě došla mentální...

Výběr článků

Načítám