Hlavní obsah

Procházka v přírodě snižuje stres, ve městě je tomu naopak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová studie publikovaná v akademickém žurnálu Molecular Psychiatry vyzdvihuje důležitost trávení volného času v přírodě. Podle vědců stačí hodinová procházka v lese ke snížení stresu a zmírnění úzkosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie sledovala 63 lidí, kterým byla náhodně doporučena procházka přírodou (v lese nedaleko německého Berlína), nebo městem (v rušném prostředí).

Účastníci byli instruováni, aby si na procházce nekontrolovali telefony a nezastavovali se v obchodech. S sebou dostali oběd v pytlíčku a telefon s nařízeným 30minutovým časovačem, který jim měl dát vědět, že je čas se otočit zpět.

Před procházkou účastníci vyplnili dotazník, a poté podstoupili fMRI sken, který měřil jejich mozkovou aktivitu. To stejné se dělo i po procházce.

Výsledky měření ukázaly, že aktivita mozkové amygdaly (která je zodpovědná za naši reakci na stres a strach) se snížila u těch, kteří absolvovali 60minutovou procházku přírodou.

Potraviny, které podporují naše duševní zdraví

Zdraví

„Výsledky naší studie ukazují, že již po hodinové procházce přírodou se aktivita v oblastech mozku zapojených do zpracování stresu snižuje,“ řekla pro Medical News Today Sonja Sudimacová, hlavní autorka studie.

Tento pokles nebyl ovšem zaznamenán u lidí, kteří absolvovali procházku městem. Podle studie naopak může městské prostředí negativně ovlivnit duševní zdraví člověka, což vede ke zvýšené míře úzkosti, deprese a poruch nálady.

„Mnozí z nás prostě nemají přírody dost a procházka je fantastický způsob, jak se soustředit na nasávání vzduchu, naslouchání šustění listů a cvrlikání ptáků, které má doslova meditační účinek,“ říká Tamanna Singhová, spoluředitelka sportovního kardiologického centra na klinice Cleveland v americkém Ohiu pro Huffington Post.

Ve dřívějších studiích bylo také prokázáno, že čas strávený venku zlepšuje spánek, zvyšuje kreativitu a posiluje imunitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám