Hlavní obsah

Jak si užít plnohodnotný víkend a vyhnout se úzkostem z pracovního týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco nedělní ráno si mnoho z nás užívá v poklidu, odpoledne se už začíná dostavovat stres z nadcházejícího pracovního týdne, který vrcholí s příchodem večera. Jak si užít plnohodnotný víkend a vyhnout se úzkostem z blížící se práce?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Vytvořte si relaxační nedělní rutinu

„Lidé mají rádi rutinu, protože jejich mysl a tělo nemusí tak usilovně přemýšlet nad tím, co dělá,“ říká Ashley Janssenová, odbornice na produktivitu pro Huffington Post. Naplánujte si proto během posledních pár hodin, než půjdete spát, aktivity, které máte rádi a ty konstantně dodržujte každou neděli.

Příkladem může být cvičení jógy, sledování oblíbeného pořadu, čtení knihy, koupání ve vaně atd.

Důležité je také dbát na správný spánkový režim. Ujistěte se, že v neděli půjdete včas spát a budete dodržovat správnou spánkovou hygienu.

2. Připravte se na pondělí ráno

O víkendu by se měl člověk opravdu uvolnit, ale pravda je, že pokud necháte všechny starosti na pondělní ráno, bude se vám o to hůře zvládat a možná vás bude stresovat natolik, že v neděli ani neusnete. Naučte se proto alespoň částečně připravovat na následující týden.

Pět ranních návyků, které negativně ovlivňují spánek

Styl

Může se jednat i o maličkosti, které vám ale usnadní běžné fungování. Připravte si například dopředu svůj outfit, pracovní tašku nebo nákupní seznam. Projděte si kalendář, abyste věděli, co vás čeká, nebo si s manželem rozvrhněte čas, který budete věnovat dětem. Tímto způsobem si usnadníte hektické dny, kterým jinak vládne chaos a stres.

3. Naplánujte si zábavné věci

Pokud vás příchod každého nového pracovního týdne přímo děsí, zkuste si vzpomenout, že jste si prošli daleko těžšími týdny, a není proto důvod zbytečně se obávat dopředu.

Jako pozitivní motivaci si naplánujte věci, na které se budete v průběhu týdne těšit. Může se jednat o společné sledování seriálu s protějškem, skleničku s kamarádkami, navštívení sauny, kina nebo oblíbené lekce.

Jaký jste prokrastinační typ a co s tím dělat

Zdraví

4. Vyhněte se nadměrnému přemýšlení

Pokud se vám během neděle začne kupit seznam nesplněných úkolů, které vás další týden čekají, nedržte ho v hlavě a raději jej hned zaznamenejte na papír. Díky tomu budete vědět, že na danou věc nezapomenete a nebudete nad tím muset nadměrně přemýšlet. Uvidíte, že si tak pročistíte hlavu.

5. Udělejte si z péče o sebe prioritu

Pamatujte si, že jen dobře namazaný stroj dokáže plnit svoji práci tak, jak má. Stejným způsobem přistupujte i ke svému tělu. Vnímejte jeho potřeby a nesnažte se ho přechytračit. Je důležité vnímat varovné signály, jako je nadměrná únava, vypadávání vlasů či nespavost.

Pokud jste v poslední době zaznamenali, že se necítíte fyzicky či psychicky dobře, vyhraďte si čas, který budete věnovat pouze sami sobě. Pomoci může aktivní i pasivní odpočinek, správně zacílená péče i pomoc odborníků.

Jak se vypořádat s vnitřním hněvem

Vztahy a sex

Reklama

Související články

Jak se vypořádat s vnitřním hněvem

Asi každý z nás se občas setkal s prudkými návaly vzteku. Důvodem může být hádka s partnerem, politická situace nebo třeba vada na výrobku. V takových...

Výběr článků

Načítám