Hlavní obsah

Jak bojovat s mentální únavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pro vás těžké se soustředit na práci, učení či další činnosti a občas máte pocit, že váš mozek někdo zabalil do těžké deky? Pak vám zřejmě došla mentální energie, což vám brání nejen v myšlení, ale i ve schopnosti cokoliv plánovat a rozhodovat.

Foto: Profimedia.cz

Co dělat, když vašemu mozku chybí energie?

Článek

Máte-li dostatek mentální energie, cítíte se plni motivace, chuti něco dělat a je to patrné i na vaší produktivitě. Naopak při jejím nedostatku máte pocit, že vám nic nejde, nejste schopni se soustředit a mnohdy, i když nejste fyzicky unavení, jste pomalí, v nejhorším případě je pro vás vůbec těžké „vstát a jít“.

Máme pro vás hned několik tipů, jak dobít mentální baterie.

1. Dostatečná výživa

Mozek čerpá energii z jídla stejně jako zbytek orgánů v těle. To je i důvod, proč má nedostatečný příjem živin velký dopad na naši fyzickou či duševní energii, včetně nálady.

Živiny pro správnou funkci mozku nejlépe získáte z:

  • tučných ryb (tuňák, pstruh či losos),
  • ořechů, zejména vlašských,
  • tmavě zelené listové zeleniny (rukola, bok choy, špenát, kapusta či mangold),
  • kiwi a citrusových plodů,
  • celozrnných cereálií a pečiva,
  • vajec,
  • jogurtů a sýrů,
  • libového masa (kuřecí, krůtí, králičí),
  • sóji.

Pokud vsadíte na pravidelnou vyváženou stravu, pak je zřejmé, že nebudete potřebovat nejrůznější berličky na krátkodobé povzbuzení.

Když už budete ale potřebovat psychicky povzbudit, pak raději sáhněte po dýňových semínkách, hořké čokoládě, oranžové, červené a zelené zelenině či banánu.

Nezapomeňte ale ani na dostatečný pitný režim, i mozek pro svou funkčnost potřebuje vodu.

Pět každodenních návyků, které vás zbytečně vyčerpávají

Styl

2. Dopřejte si šálek kávy či čaje

Pokud chcete nastartovat svůj mozek, může vám v tom pomoci i dávka kofeinu. Podle výzkumu z roku 2016 může přibližně 40 až 300 miligramů kofeinu pomoci zlepšit bdělost, pozornost a také reakční čas. Kofein může také pomoci zlepšit úsudek, paměť či rozhodovací schopnosti.

  • Šálek kávy může obsahovat 27 až 200 miligramů kofeinu.
  • Šálek čaje (zeleného, černého nebo yerba maté) může obsahovat 25 až 130 miligramů kofeinu.
  • Energetický nápoj může obsahovat 72 až 80 miligramů kofeinu, často ale obsahuje ještě spoustu dalších látek včetně velkého množství cukru.

Mějte ale na mysli, že kofein vám nepomůže se spánkovou deprivací. Naopak, pokud je konzumovaný odpoledne nebo večer, může velmi narušit váš spánek.

3. Začněte se hýbat

Podle Americké psychologické asociace (APA) cvičení prospívá nejen lepší kondičce, ale i mysli. Zlepšuje náladu, paměťové a myšlenkové procesy, stejně tak celkovou duševní a emocionální pohodu.

Podle výzkumu z roku 2018 má cvičení spoustu dlouhodobých přínosů pro mozek, a to včetně zvětšené šedé hmoty mozkové, větší plasticity mozku či menšího rizika kognitivního poklesu souvisejícího s věkem.

Během cvičení totiž dochází ke zvýšenému průtoku krve do mozku, což urychluje uvolňování důležitých mozkových chemických látek, jako je serotonin a dopamin. Krátká procházka, běh nebo jízda na kole vás navíc přemístí do jiného prostředí, což pomáhá k duševnímu resetu.

Pokud nemůžete běhat apod., zkuste místo toho strečink nebo jógu.

4. Doplňky stravy

Zvýšit mentální energii a podpořit tak paměť, myšlení a pozornost mohou i některé doplňky stravy.

Patří mezi ně:

  • vitamin B12,
  • gingko biloba,
  • ženšen,
  • kurkumin (hlavní složka kurkumy),
  • omega-3 mastné kyseliny.

Pokud užíváte nějaké léky, vždy je lepší se nejprve poradit se svým lékařem. Některé doplňky stravy mohou potlačit účinky léků, nebo je naopak zesílit apod.

5. Meditujte

Meditace mohou také pomoci k dobití mentálních baterek a obnovení schopnosti soustředit se, zlepšit pozornost či náladu. I během nich totiž dochází ke zvýšenému průtoku krve do mozku. Mozek si při nich odpočine a následně lépe nastartuje všechny své funkce. Člověk se tak cítí pozitivněji a celkově mnohem více v pohodě.

Tři dechová cvičení pro lepší zvládnutí stresu a úzkosti

Zdraví

6. Změňte prostředí

Když se cítíte vyčerpaní a nedokážete se soustředit, byť se o to usilovně snažíte, pak dopřejte svému mozku 20-30minutovou pauzu, během níž změníte prostředí. Pokud můžete, zajděte na místo, které vás uklidňuje, ať už se jedná o terasu, zahradu, park, kde je zeleň, slyšíte ptáky či jiná volně žijící zvířata apod.

Pokud navíc venku svítí sluníčko, podpoří to uvolňování serotoninu, který vám pomůže zlepšit náladu a podpoří schopnost se soustředit.

7. Přehodnoťte svůj seznam úkolů

Příliš mnoho práce přispívá k duševní i fyzické únavě. Stres vyvolává uvolňování hormonu kortizolu, který ovlivňuje schopnost rozhodovat se, soustředit a pamatovat si informace. Přestože stres může pocházet z různých zdrojů, vždy je dobré prozkoumat svůj každodenní i týdenní plán a zkusit zredukovat seznam úkolů.

Je sice hezké, že spoustu věcí nejlépe zvládnete sami, ale to neznamená, že když to udělají druzí, bude to špatně. Říct si o pomoc a naučit se delegovat úkoly, jak na kolegy, tak ostatní v domácnosti, je v mnoha okamžicích jednoduše nutností.

Každá pomoc, která vám pomůže snížit zátěž na vás samotné, se počítá. Díky tomu minimalizujete stres a celkově se začnete cítit lépe, což ocení celý váš organismus včetně mozku.

8. Dopřejte si dostatek spánku

Většina dospělých potřebuje 7 až 9 hodin spánku každou noc. Dopřávání si dostatečného množství je důležité pro fyzické i duševní zdraví. Spánek mozku poskytuje čas pro ukládání informací, zbavování se toxického odpadu a provádění dalších důležitých tělesných procesů.

Pokud si nedopřejete dostatek spánku, začne vám ubývat i mentální energie, začnete být roztržití a můžete zažívat i nejrůznější emotivní výlevy.

Jak usnout, když se vám hlavou honí myšlenky kvůli problému či důležité události

Zdraví

Byliny proti nespavosti

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám