Hlavní obsah

Jak si zlepšit náladu pomocí jednoduchých triků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte vztek, nebo jste naopak v útlumu? Nechce se vám vstávat z postele? Zimní období je tu a s klesajícími teplotami klesá i naše nálada. Jak si ji zlepšit pomocí jednoduchých tipů?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dopřejte si dostatek světla

Britská Národní zdravotní služba (NHS) uvádí, že snížená expozice slunečnímu záření během kratších podzimních a zimních dnů může být hlavním faktorem způsobujícím smutek a špatnou náladu.

Hlavní teorií je, že nedostatek slunečního světla může zastavit správnou činnost části mozku zvané hypotalamus, což může ovlivnit produkci chemických látek, jako je serotonin (hormon, který ovlivňuje vaši náladu a chuť k jídlu).

Odborníci z NHS proto doporučují změnit několik opatření v oblasti životního stylu: získat co nejvíce přirozeného slunečního světla, pravidelně cvičit a vyhnout se nadměrnému stresu. Doporučují také světelnou terapii – kde se používá speciální lampa zvaná light box k simulaci slunečního záření.

Snažte se jíst zdravě

Není žádným tajemstvím, že to, co jíme, ovlivňuje to, jak se cítíme. Když se cítíte špatně, je snadné a normální chtít sáhnout po pohodlných potravinách, jako jsou sladkosti či polotovary.

Snažte se ale těmto dobrotám příliš nepodléhat a ujistěte se, že vaše tělo stále přijímá všechny živiny, které potřebuje. Zejména ty, které vám dodávají energii, jako jsou svačiny s vysokým obsahem bílkovin a jídla zvyšující energii.

„Když se cítíme unavení a skleslí, můžeme postrádat motivaci a energii starat se o sebe tak dobře jako obvykle. Pokuste se udělat z dobrého jídla prioritu a odolejte pokušení sáhnout po jednoduchých svačinách,“ říká vztahová poradkyně Natasha Silvermanová pro Stylist.

Hýbejte se

Není žádným tajemstvím, že cvičení zlepšuje náladu. Díky endorfinům, které se vyplavují během sportování, se cítíme šťastnější a uvolněnější.

„Pokud máte špatnou náladu, zkuste do svého dne zařadit co nejvíce pohybu. Stačí krátké protažení, procházka během obědové pauzy či večerní trénink v tělocvičně. Venkovní pohyb je pak obzvláště efektivní, díky němu totiž revitalizujete svoji mysl a zároveň načerpáte vitamin D ze slunečního záření,“ říká Silvermanová.

Přijměte to, jak se cítíte

Připravte se psychicky na to, že v zimě klesá vaše výkonnost. Buďte k sobě laskaví a nevyčítejte si špatnou náladu, berte to jako fakt.

„Dejte si povolení zpomalit. Zachumlejte se do deky, koukejte na seriál nebo si čtěte knihu. Pomoci může také meditace nebo cokoliv jiného, co vám zlepší náladu,“ říká terapeutka Melissa Dowdová.

Odměňte se

Jedním ze zaručených způsobů, jak si zlepšit náladu, je se odměnit. Zkuste se přitom vyvarovat materiálních odměn.

„Vždy žádám klienty, aby přemýšleli o tom, co jim v životě přináší radost a jak se mohou pokusit tyto momenty začlenit do svého života. Pro někoho to může být mazlení se s domácím mazlíčkem, popovídání si s kamarádkou u kávy či dobrý televizní pořad sledovaný s partnerem,“ říká Silvermanová.

Situace, kdy je zcela normální, že nemáte chuť na sex

Vztahy a sex

Naplánujte si zábavu uprostřed týdne

Rutina a stejnost pracovních dní mohou být vyčerpávající obzvláště v období, kdy lidé vstávají za tmy a také se za tmy vracejí z práce.

Rozdělte si proto pracovní týden na dvě poloviny a uprostřed něj si naplánujte nějakou aktivitu, která vás naplní radostí. Může se jednat o kulturní zážitek, jako je například návštěva kina, divadla či koncertu. Stejně dobře ale může posloužit také například jóga, malování či jiné ruční práce.

Připomeňte si, že radost a prosperita jsou naším smyslem života. Neměli bychom žít jen proto, abychom přežívali. Takže se zapojte a záměrně hledejte věci, které vám dávají naději, radost a smysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vyrovnat s podzimním splínem

Zatímco ostatní jásají z barevných listů a dýňového latté, vy se sotva dokážete vysoukat z postele? Věřte, že nejste sami a možná máte co do činění se sezonní...

Jak se vypořádat s podzimními splíny

Na podzim se příroda halí do krásných barev, které nabízejí oku lahodný pohled. Jenže s tím jdou ruku v ruce i kratší dny, méně sluníčka a další věci, kvůli...

Sedm maličkostí, které vám zlepší den

Občas se ráno probudíme s bolestí hlavy nebo se špatnou náladou. Důvodem může být neférová zpětná vazba od našeho nadřízeného nebo neúspěch v osobním životě....

Výběr článků

Načítám