Hlavní obsah

Situace, kdy je zcela normální, že nemáte chuť na sex

Musíte se v poslední době k sexu přemáhat? Pokud si říkáte, co se s vámi děje a kde je vaše pověstné sexuální libido, pak pro vás máme dobrou zprávu. V životě ženy nastává nejméně sedm situací, kdy je zcela přirozené, že na sex nemá chuť ani náladu.

Foto: Profimedia.cz

Jsou situace, kdy je zcela přirozené, že na sex nemáte chuť ani náladu.

Článek

1. Máte menstruaci

Menstruační cyklus výrazně ovlivňuje libido, a tak se může stát, že těsně před začátkem menstruace nemáte na sex ani pomyšlení.

„Zatímco většina žen cítí nárůst sexuální touhy těsně před ovulací, existuje šance, že před menstruací nebudete mít na sex náladu,“ vysvětluje lékařka Hilda Hutchersonová a dodává, že pokles touhy je částečně způsoben hormonálními výkyvy.

Na vině jsou také typické příznaky PMS, jako je pocit nafouknutí, podrážděnost nebo únava.

2. Jste těhotná

Obzvláště v prvním trimestru těhotenství dochází k tomu, že vás představa sexu nevzrušuje. Vše je dáno tím, že nevolnost a vyčerpání sexuální touze dvakrát nenahrávají. Dobrou zprávou je, že ve druhém trimestru těhotenství se sexuální touha může ve vašem životě znovu objevit.

Co dělat, když jste na sex příliš unavení?

Vztahy a sex

„Buďte ale připravena na další pokles touhy ve třetím trimestru, kdy se většina žen začne cítit po fyzické stránce nekomfortně. Bez ohledu na trimestr, pokud jste těhotná a nemáte na sex náladu, je to v pořádku,“ dodává lékařka.

3. Narodilo se vám miminko nebo kojíte

Náladu na sex nemusíte pociťovat ani po narození miminka nebo během doby, kdy svého potomka kojíte. „Poporodní období je biologický fenomén. Potom, co žena porodí dítě, dochází k nižší produkci estrogenu, tudíž nemá zájem o sex a místo toho se váže ke svému dítěti,“ vysvětluje sexuální terapeutka Kat Van Kirková pro Prevention.

Zároveň platí, že během kojení ženské tělo produkuje prolaktin, hormon, který napomáhá s produkcí mléka, který také může potlačovat libido. Pokud k tomu všemu připočítáme nedostatek spánku a stres z nové situace, máme před sebou „recept“ na nulovou sexuální touhu.

4. Jste velmi zaneprázdněná

„Aby žena měla náladu na sex, musí být její mozek odpočinutý,“ vysvětluje lékařka Hutchersonová.

Na rozdíl od mužů, jejichž libido je téměř kompletně řízeno hormonálně, u žen ovlivňují úroveň touhy také emoce. Pokud právě dokončujete důležitý problém v práci, řešíte zdravotní problémy nebo máte pocit, že se svět kolem vás zbláznil, pak je naprosto normální, že na sex nemáte ani pomyšlení.

Co s tím, když svého muže milujete, ale sex s ním ne

Vztahy a sex

„Když jste ve stresu, soustředíte se na jiné věci, není ve vašem mozku žádný prostor pro vzrušení,“ dovysvětluje lékařka.

Navíc, pokud jste ve stresu, mozek uvolňuje stresový hormon kortizol, který blokuje působení pohlavních hormonů. Pravdou ale zůstává, že jakmile stres opadne, vaše libido se lusknutím prstu vrátí do původního stavu.

5. Užíváte antikoncepci

Může se stát, že vaši sexuální touhu neblahým způsobem ovlivní také užívání hormonální antikoncepce. „Pokud začnete užívat hormonální antikoncepci, dojde ke změně hormonů, které produkuje vaše tělo. A to znamená, že se může změnit také úroveň vašeho libida,“ říká Van Kirková.

V takovém případě nezbývá nic jiného než se obrátit na svého gynekologa a požádat ho o změnu hormonální antikoncepce, případně najít nehormonální formu antikoncepce.

6. Zaměřte se na léky, které užíváte

Četla jste příbalový leták u léků, které denně užíváte? „Mnoho léků může způsobit snížení libida,“ upozorňuje Van Kirková a dodává, že nejčastěji jde o léky na krevní tlak, onemocnění štítné žlázy nebo antidepresiva.

„U antidepresiv platí, že také mohou potlačovat orgasmus. Pro mnoho žen může být frustrující, že nemohou dosáhnout orgasmu, a tak se začnou sexu cíleně vyhýbat,“ dodává Van Kirková. I v tomto případě platí, že byste se měla poradit se svým lékařem.

Důvody, proč partner ztrácí chuť na sex

Vztahy a sex

7. Menopauza

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že pokles libida přichází ruku v ruce s menopauzou. „Jakmile začne klesat estrogen a testosteron, dochází k poklesu touhy. Přidejte k tomu návaly horka, potíže se spánkem a noční pocení a není divu, že nemáte náladu na milování,“ říká Hutchersonová.

Pokud je vám více než 40 let a pociťujete příznaky menopauzy, navštivte svého lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám