Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s podzimním splínem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ostatní jásají z barevných listů a dýňového latté, vy se sotva dokážete vysoukat z postele? Věřte, že nejste sami a možná máte co do činění se sezonní depresí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sezonní afektivní porucha se může objevit kdykoliv a v jakémkoliv ročním období. Zejména pro milovníky léta ale může právě podzim přinést špatnou náladu i stavy melancholie.

„V tomto ročním období, kdy se dny zkracují, se u vás již mohou začít objevovat některé příznaky sezonní deprese – i když nedosahují úrovně lékařské diagnózy,“ říká psychiatr Eric Golden pro Huffington Post.

Proč je podzim rizikový

Existuje hned několik důvodů, proč změna ročních období ovlivňuje naši náladu. Za prvé, naše pracovní aktivita má během podzimu tendenci se zvyšovat a s tím přicházejí nové stresory a povinnosti, které mohou ovlivnit naši pohodu.

Dny se také zkracují, což vede k tomu, že jsme méně vystavení slunečnímu záření.

„Denní světlo působí na neurotransmitery v našem mozku, které ovlivňují to, jak se cítíme. Stále více důkazů navíc dokládá, že změna ročních období může vyvolat chemické změny v mozku. Víme například, že nižší úrovně denního světla jsou spojeny s nižšími hladinami serotoninu - neurotransmiteru, který je spojen s depresí a regulací nálady,“ říká Golden.

A konečně, mozek některých lidí se může začít připravovat na skutečnost, že se blíží zima. „Pokud zažili sezonní depresi nebo úzkost v minulých letech, mohou se obávat, že nejtěžší období roku je opět za rohem,“ vysvětluje psychiatr Paul Desan.

Někteří mohou pociťovat pouze mírnější příznaky, jako je méně energie, zatímco u jiných se rozvine velká depresivní porucha. Často má na průběh deprese vliv také zdravotní stav, rodinná anamnéza či úroveň stresu.

Jak se vyrovnat se sezonní afektivní poruchou

Nečekejte, až budou příznaky vážné. Dokonce i mírné symptomy, pokud nejsou zvládnuty, mohou narušit vaši schopnost prožít den tak hladce, jak byste chtěli.

Prvním krokem je samotné uvědomění si problému. Je důležité registrovat pokles hladiny energie či změny v nastavení mysli. Pokud se potýkáte s těmito změnami, je dobré nastavit si a dodržovat režim. Sestavte si denní rutinu, která vám bude vyhovovat, a dejte si záležet, abyste chodili spát a vstávali každý den ve stejnou dobu.

Dalším důležitým bodem je světlo. Vzhledem k tomu, že denní světlo má hluboký dopad na náš mozek, je důležité, abychom se mu každý den vystavili. Zkuste se během dne vydat alespoň na krátkou procházku během oběda. Pomoci může také terapie jasným světlem.

„Odborníci doporučují strávit alespoň 30 minut denně na slunci, přičemž sluneční svit je nejjasnější ráno,“ říká Desan.

Kromě toho se držte svých osvědčených činností, které vás naplňují dobrou náladou. Samozřejmostí by pak měl být pravidelný pohyb, socializace a vyvážená strava.

Pokud zmíněné rady nepomohou, nebo se váš stav zhorší, navštivte odborníka, který vám doporučí další postup.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické a psychiatrické ordinace

Reklama

Související témata:
Splín

Související články

Výběr článků

Načítám