Hlavní obsah

Chyby, které lidé dělají při letní dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během horkých letních měsíců se mnoho turistů vydává na dovolenou za sluncem, avšak někteří z nich nedbají na základní opatření. To může mít za následek zdravotní problémy a sníženou kvalitu samotného zážitku. Na co si dát pozor při výletování v tropických teplotách?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nesprávná hydratace

Při cestování ve vedrech nezapomeňte pít hodně vody. Ideální je začít svůj den velkou sklenicí vody a na výlet si vzít s sebou minimálně jednu lahev na osobu. Snažte se také vyhýbat dehydratačním nápojům, jako je alkohol nebo káva.

Pokud trávíte den u bazénu v přítomnosti koktejlů, ujistěte se, že k nim popíjíte také vodu. V případě, že se chystáte provozovat outdoorové aktivity, mějte u sebe vždy dostatečnou zásobu vody.

Zvážit můžete i další hydratační posilovače a produkty s elektrolyty. „Voda samotná nemusí stačit, když čelíte extrémním teplotám vlny veder – musíte také nahradit elektrolyty, které ztrácíte,“ říká pro Huffington Post Justin Chapman, odborník na cestování ze společnosti Go2Africa.

Desatero tipů, jak ochladit horký byt a také sebe

Jak na to

„Bez minerálů, jako je sodík, draslík a hořčík, které dodávají hydrataci vašim buňkám, vaše tělo nemůže správně hydratovat. Elektrolyty mohou regulovat svalové a nervové funkce, a proto může dehydratace vést ke svalové slabosti, vyčerpání a bolestem hlavy,“ dodává.

Jste pouze venku

„Na dovolené máme tendence, že musíme být co nejvíce venku, ale během vlny veder je důležité strávit alespoň několik hodin uvnitř nebo, pokud to nejde, ve stínu,“ řekl Huw Owen, spoluzakladatel tržiště TravelLocal pro plánování dovolené.

Podívejte se na předpověď počasí a naplánujte si den podle toho. „Poledne až pozdní odpoledne je obvykle nejteplejší, takže během těchto hodin omezte venkovní aktivity na minimum,“ uvedla Melissa Yeagerová z Lonely Planet. „Místo toho se rozhodněte pro aktivity, jako jsou muzea, filmy, oběd uvnitř nebo třeba krátký spánek,“ radí.

Přílišná aktivita

„Buďte k sobě laskaví a nesnažte se splnit všechna očekávání, která jste od dovolené měli, zejména, když ve vaší destinace panují vedra. Nebuďte smutní, když nenavštívíte každou atrakci, zvláště když to znamená přílišné namáhání v nejteplejších hodinách dne během vlny veder. Místo toho přijměte italskou frázi ‚dolce far niente‘ – radost z nicnedělání. Strávit čas pojídáním zmrzliny a sledováním lidí v italské kavárně může být stejně obohacující jako návštěva několika památek,“ radí Yeagerová.

Nedáte v horku dopustit na větrák? Pozor na zdravotní rizika

Zdraví

Vyspávání

Je samozřejmé, že si chcete během dovolené zejména odpočinout, ale z čistě praktického hlediska je lepší vyrazit za památkami co nejdříve ráno, dokud ještě není tolik rozpálené město.

„Nejlepší je udělat to, co dělá mnoho Evropanů, a překalibrovat den,“ řekl Owen. „Časné ráno, nebo naopak podvečer jsou nejchladnější, což je ideální doba vydat se na procházku. Kratší spánek si pak můžete vynahradit například po obědě, kdy sluníčko svítí nejvíc. Ostatně jako to dělají Španělé, kteří do svého dne zahrnují i ‚siestu‘. Tento druh odpočinku je skvělým způsobem, jak mít více energie na noční život, a je to dobré i pro vaše zdraví.“

Špatný výběr oblečení

Na to, jak se cítíme během veder, má velký vliv i oblečení. Ve vysokých teplotách má většina z nás tendenci volit co nejúspornější oblečení. Daleko moudřejší je ale sáhnout po lehoučkých materiálech, které budou chránit celé vaše tělo před nebezpečnými paprsky.

„V horkém počasí se držte světlých přírodních látek, jako je bavlna a len. Jsou prodyšné a udrží vás v chladu, na rozdíl od syntetických tkanin, které zachycují teplo spolu s bakteriemi a zápachem a kvůli nimž se budete cítit tepleji,“ říká Chapman.

Na co nezapomenout při balení na dovolenou

Žena

Ignorování signálů vašeho těla

„Myslím, že nejčastější chybou, kterou lidé při cestování dělají, je, že k sobě nejsou upřímní ohledně toho, jak se cítí,“ tvrdí Gregory Katz, kardiolog a odborný asistent na Grossman School of Medicine v New Yorku.

„Myslí si – cestuji, chci dělat všechny tyhle věci… – a v důsledku toho ignorují signály, kterými jejich těla naznačují, že něco není v pořádku.“

Doporučil věnovat pozornost tomu, jak se cítíte po celý den, zvláště pokud máte chronické onemocnění. Cestování neodmyslitelně narušuje vaši rutinu, takže se ujistěte, že máte všechny léky, které užíváte na chronické choroby, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo srdeční onemocnění – a že je budete i nadále užívat během cesty.

Opalovací krém

„Bez ohledu na to, jak dlouhý čas strávíte na slunci, je důležité používat opalovací krém po celý den, protože jistě chcete svou pokožku co nejvíce chránit,“ říká lékárník Navin Khosla.

Vyberte si opalovací krém s vysokým SPF a aplikujte jej znovu alespoň každé dvě hodiny. Pamatujte, že na slunci netrvá dlouho, než se vaše pokožka spálí.

„Většina lidí předpokládá, že vaše kůže se může spálit, jen když je slunce nejsilnější. Můžete se však snadno spálit, i když je zataženo nebo větrno,“ upozorňuje Khosla.

Jak na zdravé a efektivní opalování, aby krásné zabarvení vydrželo co nejdéle

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Přípravky na opalování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám