Hlavní obsah

Desatero tipů, jak ochladit horký byt a také sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetistupňová vedra proměňují interiéry bytů nejen panelákových domů v nepříjemnou výheň. A tak není divu, že kdekdo hledá rychlý a účinný způsob, jak se doma ochladit. Přinášíme vám proto několik nápadů, které se vám v tomto ohledu mohou hodit.

Foto: Envato Elements

Voda a ventilátor jsou základními pomocníky v horkých dnech.

Článek

1. Chytrá práce s okny

Základem udržení rozumných teplot v interiéru i v horkých dnech je inteligentní způsob větrání. Znamená to zejména větrat výhradně v noci a v ranních až dopoledních hodinách, kdy je venku nejnižší teplota. Před odchodem do práce je nutné okna utěsnit, stejně jako v zimě, když jsou mrazy. Kdo má závěsy, žaluzie nebo rolety, rozhodně je zatáhne.

Z hlediska větrání mají samozřejmě mnohem lepší situaci ti, jejichž okna se nacházejí na protilehlých stranách bytu. Interiér totiž provětrají mnohem snáze a rychleji díky vytvoření průvanu (Pozor na papoušky a květiny, těm průvan dobře nedělá, naopak! Dočasně je tak přemístíme mimo proud vzduchu).

Při nedostatečném větrání bytu se přes noc ve vzduchu nahromadí kritické množství škodlivých látek

Tipy a trendy

2. Pořiďte si rychle instalovatelné stínicí prvky

Pokud nemáte žádný stínicí prvek, jímž byste přes den zamezili prohřívání bytu okny, pořiďte si zmiňované závěsy nebo rolety. Jejich instalace je nejrychlejší. Na trhu jsou rolety, které mají tepelně odpudivé vlastnosti.

Volte přitom materiály, které tolik neakumulují teplo. Ideální budou textilní, eventuálně bambusové apod.

Před velkými prosklenými dveřmi na zahradu mohou rovněž dobře posloužit paravány, které využijete i mimo období veder jako elegantní dělicí prvek v interiéru.

Máte-li okna vedoucí na balkon a na něm šňůry na prádlo, neleňte a pusťte se do praní. Rozvěste prádlo, které jednak bude stínit okna a jednak odpařující se vlhkost z něj bude přirozeně ochlazovat vzduch před nimi.

Stejným způsobem můžete využít také závěsy v interiéru. Namočte je, vyždímejte a rozvěste je.

Moderní stínicí prvky se o sebe umí postarat samy

Tipy a trendy

3. Starý dobrý ventilátor

Nemáte doma ještě ventilátor? Chyba! V boji s horkem by měl být vaším prvním pomocníkem. Pokud nechcete investovat do mobilní klimatizace, pak alespoň jednoduchý větrník by měl být tím, co si doma v horku pustíte. A nemyslete si, že je na nic!

Jeho účinnost lze ještě vylepšit jednoduchým trikem, kdy před něj pověsíte například vyprané prádlo nebo prostě jen zavěsíte vlhký ručník. I ten pomůže vzduch výrazně ochladit.

Pokud větrák ještě nemáte, určitě dejte při jeho výběru přednost modelům, které se automaticky otáčejí ve výseči a neproudí neustále jen jedním směrem. Takový si můžete doma pustit při práci a zabrat se do ní bez rizika, že budete mít večer bolavou tu část těla, na kterou vám nepřetržitě foukalo.

Navečer, až budete moci otevřít okna, pak nezapomeňte ventilátor namířit tak, aby hnal horký vzduch z místnosti ven.

Moderní ventilátory sázejí na neotřelý design

Tipy a trendy

4. Zvlhčovač vzduchu můžete snadno nahradit

Pokud nemáte doma zvlhčovač vzduchu a nechcete za něj utrácet, nevadí. Můžete si pomoci i jinak. Stačí po domácnosti na strategická místa položit misky s vodou. Nemusí být kdovíjak plné, stačí dva tři centimetry ode dna. Máte-li dostatek ledu, můžete alespoň do některých misek umístit i kousky ledu (kdo už dlouho neodmrazoval lednici, má o důvod navíc se do této nepříjemné práce pustit). Nádobu s ledem můžete rovněž umístit před ventilátor. Dejte akorát pozor, aby nepřekážela lopatkám v pohybu. Totéž platí, pokud se před ventilátor rozhodnete umístit mokrý ručník.

Umístění misek dobře promyslete v bytech s volně se pohybujícími mazlíčky (vzpomeňte, kam obvykle dopadá kočka seskakující ze skříně apod.). Odpařující se voda z misek a dalších nádob opět přispěje ke zlepšení klimatu v bytě.

5. Mobilní klimatizace

Velice účinným řešením horka v bytech je mobilní klimatizace. Připravte se ovšem na výdaj čítající několik tisíc korun (prodávají se zhruba od 7500 Kč). Její výhodou je, že na rozdíl od stacionární ji můžete v bytě či domě libovolně přemisťovat. Ale! Stejně jako stacionární klimatizace na zdi i její mobilní sestra musí mít kam odvádět horko. Je proto dobré si promyslet, kam rouru s horkým vzduchem vyvedete.

Nechat si pootevřené dveře na balkon nebo okno není rozumné, protože se vám dovnitř bytu pohrne horký vzduch zvenčí. Na vyřezávání otvoru do skleněné výplně okna či dveří také jistě nemá každý náladu, a proto si nezapomeňte společně s klimatizací pořídit i speciální návlek na okno. Ten má v sobě zabudovaný otvor pro rouru, kterou stačí vytáhnout ven, a návlek pak zabraňuje vstupu vzduchu dovnitř místnosti.

Jaké typy klimatizací se hodí do domácnosti?

Tipy a trendy

6. Vypněte doma vše, co lze

Zdrojem tepla v domácnosti jsou kromě jejích živých obyvatel také elektrické spotřebiče a zařízení. Vypněte proto vše, bez čeho se obejdete, eventuálně jejich provoz přesuňte na čas, kdy budete moci větrat. Teplo při svém provozu vydává nejenom žehlička nebo trouba, ale také například televize, počítač apod.

7. Pitný režim a sprcha

Během horkých dní je přímo nezbytné dodržovat vhodný pitný režim. I za běžných podmínek by normální dospělý člověk měl vypít litr a půl tekutin denně. V horku je potřeba příjem tekutin ještě zvýšit. Omezte se ovšem na čistou pramenitou vodu nebo vodu z kohoutku. Vyhněte se slazeným nápojům a limonádám, a samozřejmě horkým nápojům. Pokud vám čistá voda nechutná, můžete její chuť vylepšit pár plátky citrusů, případně dobře poslouží i vychlazené bylinné či ovocné čaje.

Pokud nemáte čas nebo možnost zajít se vykoupat do bazénu nebo do nějakého přírodního vodního zdroje, ulevte si od horka pomocí sprchy. Tentokrát to ale s osušováním příliš nepřehánějte. Vlasy nechte co nejvíce vlhké, budou vás příjemně ochlazovat i několik hodin.

Nic se ale nemá přehánět, a proto místo ledové vody - při pití i sprchování - použijte pouze vlažnou.

8. Upravte jídelníček

V horkých dnech si můžete pomoci i změnou v jídelníčku. Zejména přes den vynechte teplá a těžká jídla. Omezte rovněž koření. Upřednostňujte lehké saláty, jogurty a obecně ty pokrmy, které jsou hodně „vlhké“. Dobře poslouží také ovoce a některé druhy zeleniny. Pokud se bez jednoho teplého jídla denně neobejdete, přesuňte jeho konzumaci na dobu, kdy nebude už takové horko.

9. První pomoc - gelové polštářky

Pokud máte pocit, že samým horkem snad vyskočíte z kůže, můžete jako první pomoc použít gelové polštářky, které si během roku přikládáte na bolavá místa. Stejným způsobem můžete využití i termoláhev (pozor, nenaplňujte ji před vložením do mrazáku celou). Na trhu jsou rovněž nejrůznější gelové brýle apod. I ty lze využít.

Pokud nemáte doma nic z toho a jste už opravdu zoufalí, sáhněte po pytlíku mražené zeleniny.

Ve všech uvedených případech ale platí: nepřikládejte si tyto chladicí předměty přímo na pokožku. Vždy vytvořte mezi ledem a svým tělem alespoň tenkou bariéru, třeba z látkového kapesníku, ručníku, žínky apod.

Jemnější variantou je pak šátek, látková plena či ručník, které namočíte ve studené vodě a dobře vyždímáte. Udělejte si z nich obklad na čelo, ale také na zápěstí. Jste-li doma sami, vyrobte si apartní čepeček z vlhkého kapesníku s uzlíky v rozích. Sexy asi vypadat nebudete, ale zato se vám uleví.

Jak se starat o psy v horkých letních dnech a co dělat při přehřátí

Bydlení

10. Usínání v chladném

Závěrečná rada není pro každého, ale kdo má v mrazáku dost místa, může si tam přes den vložit pyžamo či prostěradlo, kterým se na noc přikrývá. Až půjde večer spát, bude uléhat v chladu.

Obecně se pak vyplatí nezbavovat se na noc pyžama, jen volit méně hřejivé kusy a i ty při propocení vystřídat. Je to hygieničtější než si propotit celou peřinu. Ostatně, kdo říká, že musíte spát pod peřinou, v horkých dnech se stačí přikrýt prostěradlem nebo třeba jen prázdným povlečením.

Ideální přikrývka na léto? Ta se zabudovanými ventilátory nebo z bavlny či lnu

Tipy a trendy

Anketa

Jak zvládáte vedra doma?
Bez problémů
17,2 %
Když se chováme rozumně, tak to jde.
57,7 %
Moc ne.
5,3 %
Je to peklo!
19,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12450 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám