Hlavní obsah

Nedáte v horku dopustit na větrák? Pozor na zdravotní rizika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je tu a s ním i teplé noci, kdy se mnoho z nás marně snaží alespoň na chvíli usnout. Někdo si pořídí klimatizaci, kdo nechce investovat vyšší částky, zvolí většinou elektrický větrák ve snaze se alespoň trochu ochladit. Ale pozor. Stejně jako s klimatizací se to nemá přehánět ani s „obyčejnými“ větráky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli jakékoli „chladicí“ zařízení může v letních dnech i nocích pomoci alespoň trochu regulovat teplotu, je třeba mít na paměti, že každé z nich s sebou nese i určité zdravotní komplikace, pokud se to s ochlazováním přežene.

Martin Seeley, generální ředitel společnosti MattressNextDay, pro Daily Mail uvádí čtyři hlavní problémy, které se mohou objevit ve chvíli, kdy si pořídíte do ložnice větrák.

Alergeny a astma

Ventilátor, který bude po místnosti rozhánět chladný vzduch, zní jako spása, pokud už jste někdy zažili noci, kdy se vám kvůli pocení či stojícímu horkému vzduchu nepodařilo usnout. Jenže pozor – právě ono rozhánění vzduchu je doslova rájem bakterií či alergenů, které se budou hezky „prohánět“ po místnosti. O to horší dopad to může mít na všechny astmatiky.

Alergie na roztoče může vést až k astmatu

Zdraví

„Pokud máte doma větrák a po jeho zapínání pozorujete nadměrné kýchání, slzení, rýmu, svědění v krku nebo dýchací potíže, ujistěte se, že vám na lopatkách větráku nelpí prach. Pokud je to jen trochu možné, investujte raději do trochu dražšího modelu, který dokáže i čistit vzduch od roztočů,“ radí Seeley.

Suché oči a podráždění

Většina ventilátorů mívá více rychlostí, díky kterým si můžeme podle potřeby nastavit pohyb vzduchu. Jenže právě to může způsobit podráždění či vysušení očí. Obzvláště pak u lidí, kteří nosí kontaktní čočky.

Odborníci proto radí nastavovat pohyb lopatek raději na nejnižší rychlost, případně větrák pouštět vždy jen na určitou dobu.

Anketa

Jak se ochlazujete v horkých dnech a nocích?
Klimatizace to jistí.
13,3 %
Používám zásadně jen větrák.
57,8 %
Nemám klimatizaci ani větrák, vedro musím nějak přetrpět.
28,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 580 čtenářů.

Ucpané dutiny

Přílišný pohyb vzduchu v místnosti může vysoušet i nos a hrdlo. Tělo v reakci na to bude pravděpodobně produkovat více hlenu, aby zůstalo hydratované.

„To s sebou může nést i mnoho vedlejších účinků – včetně bolesti hlavy, ucpaného nosu nebo bolesti v dutinách,“ varuje odborník.

Pro zmírnění podobných následků radí zvýšit příjem tekutin během dne.

Ztuhlý krk a bolavé svaly

Pokud se budíte s bolavými nebo napjatými svaly, radí odborník se ve vedru vyhnout přímému foukání větráku přímo na vás. Koncentrovaný chladný vzduch totiž může ještě víc „napínat svaly“, což bude mít za následek ještě větší bolest.

„Také si můžete všimnout, a to nejen v noci, že máte častěji ztuhlý krk, pokud máte v blízkosti delší dobu zapnutý větrák. Pak bude lepší, abyste ho nějaký čas nepoužívali, a uvidíte rozdíl,“ dodává odborník.

Jak se během veder dobře vyspat

Styl

První pomoc při úžehu, úpalu a spálení od sluníčka

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám