Hlavní obsah

Vtipní muži nejsou atraktivnější, naznačuje studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humor je jedním z nejoblíbenějších nástrojů, kterými se snažíme oslovit a zaujmout potenciální partnery. Nová studie však zjistila, že ačkoli umění rozesmát druhé vnímají muži i ženy obecně pozitivně, atraktivitu nezvyšuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumný tým z University of Queensland požádal 554 heterosexuálních dobrovolníků, aby se zúčastnili série tříminutových rychlých rande. Data byla poté zaznamenána a analyzována, přičemž výsledky ukázaly, že humor v seznamovací hře nehrál při posuzování atraktivity partnerů žádnou roli.

„Zjistili jsme, že účastníci bez ohledu na pohlaví, kteří se více smáli se svými partnery, je nehodnotili jako více či méně atraktivní,“ řekl hlavní autor Henry Wainwright pro Independent.

„Je zajímavé, že tento výsledek ukázal pravý opak k obecně rozšířenému přesvědčení, že ženy jsou více přitahovány vtipnými muži a muži zase ženami, které jsou zábavné,“ doplnil Wainwright.

Ničíte se sebekritikou? Řekněte dost

Vztahy a sex

Historicky přitom psychologové tvrdí, že ženy přitahují zábavní muži z evolučních důvodů.

„V minulosti se mělo za to, že lidé jsou přitahováni vtipnými jedinci, protože společné děti pak s větší pravděpodobností mohou zdědit prospěšné vlastnosti, jako je inteligence, která je často spojována právě se smyslem pro humor. To je také potenciální vysvětlení toho, proč se humor vyskytuje prakticky ve všech lidských kulturách,“ konstatoval Wainwright.

„Naše výsledky však naznačují, že přílišná snaha být vtipný může být spíše kontraproduktivní než užitečná. Zkrátka a dobře, měli byste být sami sebou,“ dodal.

Ženy nesouhlasí

Výsledky výzkumu se ovšem nesetkaly s příliš velkým pochopením. „Nejsem výzkumník. Nejsem ani psycholog. A rozhodně nejsem odborník na seznamování. Ale mohu říci, že tato analýza je nesmysl, alespoň podle mého názoru. Humor je jedinou záchranou na scéně randění. Je to doslova to nejdůležitější, co já a moji přátelé hledáme, kdykoli jdeme na rande prostřednictvím seznamovacích aplikací. A často jediná věc, která z toho dělá zábavu,“ uvedla novinářka a specialistka na vztahy Olivia Petterová.

Anketa

Jak důležitý je pro vás při výběru potenciálního partnera smysl pro humor?
Velmi důležitý.
77,7 %
Není to hlavní předpoklad.
15,4 %
Humor nehraje roli, důležitější jsou jiné vlastnosti.
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 882 čtenářů.

Emoce, které dokážou zničit vztah

Vztahy a sex

Ničíte se sebekritikou? Řekněte dost

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám