Hlavní obsah

Emoce, které dokážou zničit vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Intimní vztahy, jako je láska a přátelství, zahrnují známé vzorce zranitelnosti. Jednak se bojíme o svého milovaného, ale také toho, že by vztah jako takový mohl skončit, což může vést k poměrně velkým úzkostem. Všechny tyto emoce tak činí člověka křehkým a někteří silní jedinci toho mohou i zneužít.

Foto: Profimedia.cz

Vzájemné porozumění vyžaduje i maximální otevřenost mezi partnery.

Článek

Emocionální zranitelnost může ve vztahu napáchat značné škody, ale pokud toužíte po tom, aby v harmonické podobě vydržel co nejdéle, neobejdete se bez ní. Jde o to, že právě emocionální zranitelnost je úzce spjata s naší otevřeností vůči partnerovi; čím více se druhému otevřete, tím větší máte šanci nalézt u něj skutečné porozumění, ale samozřejmě i zklamání.

Odhalit své skutečné já, a tedy všechny své myšlenky, sny a pocity, je tak jednou z nejtěžších věcí vůbec, zejména jedná-li se o nepříjemné emoce, jako je vztek, smutek, závist apod. Pokud vám však na druhém záleží, budete muset s pravdou ven. Potlačováním pocitů vztah rozhodně neupevníte.

Jak se ve vztahu emocionálně otevřít

Vztahy a sex

Tři emoce, které mají moc zničit vztah

1. Stud

Pokud se vám na sobě něco nelíbí a bojíte se, že vás kvůli tomu druzí odmítnou, pak vězte, že skrýváním si jen ublížíte. Pevný a harmonický vztah vybudujete pouze tehdy, když oba s partnerem najdete odvahu ukázat i své negativní stránky, tedy své skutečné autentické já.

2. Hněv

Hněv je jednou z nejrychleji se objevujících emocí, kterou je velmi obtížné ovládat. Jakmile se v nás probudí hněv, máme tendenci reagovat nepřiměřeně, což pro harmonii ve vztahu není vůbec dobré. Tyto reakce se však často objevují v okamžiku, kdy nedostáváme to, co chceme a co si i zasloužíme. Začnou tedy u nás převažovat pocity, že nás druhý neposlouchá a neváží si toho, co pro něj děláme.

3. Bolest

Za hněvem se může skrývat i hluboká bolest. Ale zatímco hněv dává člověku pocit síly, bolest nás činí slabými a malými. Problém spočívá i v tom, že bolest činí hněv ještě větším. Veškerou energii pak vkládáme do potrestání druhého, kterého považujeme za viníka všeho zlého. Může jít skutečně o velmi silný výbuch emocí, který způsobí až úplné odcizení.

Jak pracovat na vzájemném porozumění?

1. Identifikujte své emoce

Snažte se porozumět tomu, co se ve vás děje. Jedině tak dokážete být upřímní nejen sami k sobě, ale i ke své lásce, a to bez negativních emocí, i když vám v ten okamžik nebude dobře.

2. Vyhněte se okamžité reakci

Než se pokusíte vyjádřit své emoce, naučte se dát si na chvíli pauzu, abyste se vyhnuli slovním útokům na partnera. Pomoci vám může následující cvičení:

Držte ústa zavřená a soustřeďte se jen na svůj dech. Dělejte to tak dlouho, dokud se vzduch nedostane do spodní části plic a dokud si nevytvoříte dostatek prostoru na přemýšlení o nejlepším řešení dané situace.

3. Meditujte

Některým lidem může pomoci před otevřeným rozhovorem také meditace, během níž dokážou lépe zvážit, jak vyjádřit své skutečné pocity, aniž by druhého člověka zranili.

4. Soustřeďte se na řeč těla a intonaci

Pokud toužíte překlenout propast ve vzájemném porozumění, je důležité naučit se vyjadřovat empatii i řečí těla a tónem hlasu. Například držení se za ruce může uklidnit mysl obou zúčastněných a zároveň podpořit vzájemné spojení.

Když se z touhy po porozumění a nalezení opory stane milenecký vztah

Vztahy a sex

Pět věcí, které potřebují ženy od svých mužů každý den

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám