Hlavní obsah

Stresové faktory, které výrazně ovlivňují sexuální život

Je obecně známo, že nadměrný stres lidskému organismu škodí. Novinkou také není, že se často negativně propisuje i do sexuálního života. Víte ale, že někomu může naopak k sexu i pomoci?

Foto: Profimedia.cz

Hořící termíny v práci, péče o děti nebo trable se vztahem jako takovým. To jsou jen některé z faktorů, které negativně ovlivňují sexuální touhu.

Článek

Vztah mezi stresem a sexem je o něco složitější než jen tvrzení, že „sex zabíjí touhu“, uvádí hned na začátek vyškolená sexuální terapeutka a koučka Leigh Norénová s mnoha roky praxe v oboru.

„Ano, je pravda, že stres může často vaše libido doslova vysát. Ale pro některé lidi může být i opak pravdou. Stres je ve skutečnosti k sexu pohání,“ uvádí terapeutka pro server Yourtango.

Vztah mezi stresem a sexem

Že stres u některých lidí dokáže pohánět chuť na sex, není nic neobvyklého. Někteří jedinci jednoduše v dobách stresu potřebují formou sexu cítit fyzické spojení s partnerem. Čím více sexu, tím větší je pocit uspokojení a ocenění.

Stop stresu: Jak se pozitivně naladit na nový den

Zdraví

Jindy pak stres rozhýbe libido, protože sex je jednoduše jednoduchý způsob odreagování. Při sexu se jak známo uvolňují hormony dobré nálady – ty „bojují“ s hormony stresovými, čili výsledkem bude větší pocit uvolnění a štěstí. „Místo toho, abyste se nejprve uvolnili, a mohli mít sex, máte nejprve sex, abyste se uvolnili,“ popisuje některé případy koučka.

Nicméně i podle jejího vyjádření stres výrazně častěji touhu spíš ničí. Pro mnohé jde o psychologický i fyziologický zážitek, kvůli kterému mozek zaplaví stresující myšlenky a tělo stresové hormony. Ty do mozku dále vysílají varování před nebezpečím.

Jak moc stres působí na naši pokožku

Styl

„Namísto rostoucí touhy se tak tělo i mysl zaměří na to dovést vás do bezpečí - ať už jde o splnění termínu v práci nebo skutečné ohrožení vašeho života,“ dodává. Jaké jsou nejčastější stresové faktory, které toto způsobují?

Práce

Když je vaše mysl doslova zaplavena naplánovanými schůzkami a různými prezentacemi, je jasné, že sex je to poslední, co vás v tu chvíli napadne. A to je částečně důvod, proč nejdou sex a stres příliš dohromady.

To, na co se zrovna soustředíte, má tendenci růst, zatímco vše ostatní klesá, jako sexuální touha. Bohužel pohled na ni bývá mnohdy zkreslený.

Duševní zdraví versus práce či jiné osobní úspěchy aneb Kdy je třeba zpozornět

Zdraví

Mnozí mají pocit, nebo dokonce očekávají, že sex budou chtít spontánně, bez ohledu na to, co se kolem děje, nebo jak moc jsou stresu. Jenže tato očekávání, pokud nejsou splněna, často vedou k pochybám, zda je s člověkem vše v pořádku. A o co víc se bude trápit, o to méně bude chtít sex.

Péče o děti

S vědomím, jak důležitý je mozek a jeho rozpoložení pro touhy, je mnohem jasnější pochopit, jak může i každodenní výchova dětí právě touhu negativně ovlivnit.

Pokud se váš mozek potřebuje soustředit na sex, aby chtěl sex, není „utírání nosů, přebalování nebo pomáhání s úkoly“ zrovna ideální předehra.

Časté důvody, proč jsou teenageři neustále naštvaní a vzteklí

Děti

Přidejte k tomu ještě stres samotných dětí nebo rozzlobených teenagerů a hned je jasné, jak mysl může sex naprosto odepsat.

Vztah nebo manželství

Spolu s každodenními stresory v práci a při výchově dětí je i stav vašeho vztahu či manželství klíčovým faktorem, zda a jak moc máte chuť na sex. A právě tady sehrává velmi důležitou roli opět očekávání.

Pokud si chcete s partnerem udržet blízkost a zlepšit intimitu, musíte si uvědomit, co to obnáší. „Očekávat, že se váš partner i po 11 letech manželství vzruší stejně jak v den, kdy jste se potkali, není naprosto reálné,“ tvrdí koučka.

Jak si v manželství udržet zdravý sexuální život

Vztahy a sex

To ovšem neznamená, že dlouhodobé vztahy nemohou být sexuálně či romanticky naplňující – mohou. Ale je potřeba si uvědomit, zda vaše očekávání jsou spravedlivá.

Byli jste v poslední době na partnera/partnerku naštvaní? Hádáte se kvůli penězům či čemukoli jinému? Očekávat, že cokoli z toho, nebo fakt, že si nejste schopni najít ani 10 společných minut jeden pro druhého, neovlivní váš sexuální život, je nefér vůči oběma.

Sex samotný

Další, na první pohled možná poněkud podivný faktor, je sexuální stres. Pocit, že musíte mít styk alespoň jednou týdně, abyste „zapadli do společenské normy“, zažívali výbušné orgasmy nebo vášeň stejně jako partner – to vše může doslova zabíjet chuť na sex.

Sedm životních událostí, které vedou ke změně libida

Vztahy a sex

Jak se vypořádat se stresem

Jestliže je stres v některé výše uvedené formě (či ve všech) každodenní součástí vašeho života, jak se s tím popasovat, aby se sex z vašeho života naprosto nevytratil?

„Záleží jak na samotném stresoru, tak i snaze, jak se s ním chcete sami vypořádat,“ osvětluje Norénová. Existují mnohé techniky zvládání stresu, díky kterým se ze sexu nestane jen ošklivé slovo. Někomu také pomůže užívat si sex hned po ránu, než se naplno „rozjedou“ výše uvedené stresory.

„Důležité je si uvědomit, že stres je mocná síla, kterou nemůžete zcela ovládat. Raději se naučte rozpoznat roli stresu ve vašem sexuálním životě a podle toho plánujte vše další,“ uzavírá Norénová.

Anketa

Co vás nejvíc stresuje?
Práce
47,4 %
Péče o děti
4,5 %
Vztah, manželství
19,7 %
Očekávání v sexu
8,1 %
Něco jiného
11,5 %
Téměř nic, stresu se úspěšně vyhýbám
8,8 %
Celkem hlasovalo 1605 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám