Hlavní obsah

Sedm životních událostí, které vedou ke změně libida

Novinky, Eliška Fischerová

V každém dlouhodobém vztahu nastane chvíle, kdy jeden z partnerů nemá náladu a chuť na sex. Občas je na vině stres, přemíra vypětí či emocionální nestálost. Podle sexuální terapeutky Leigh Norénové ale mohou za změnou libida stát také důležité životní milníky.

Foto: Profimedia.cz

Je naprosto přirozené, že se čas od času partneři potýkají s nízkým sexuálním libidem.

Článek

Je naprosto přirozené, že čas od času se partneři potýkají s nízkým sexuálním libidem. Pokud jde o nárazovou situaci, pak nemá smysl propadat panice. Ve většině případů se situace během několika týdnů zlepší, a následně si partneři mohou opět užívat sex plnými doušky.

Sexuální terapeutka Leigh Norénová ale upozorňuje, že za pozitivní i negativní změnou libida častokrát stojí i nové životní výzvy či milníky.

1. Stěhování

Ať už jste se stěhovala do nedalekého bytu, nebo jste procházela náročnou rekonstrukcí domu, jistě jste pocítila, že sex je tou poslední aktivitou, na kterou máte chuť. Není divu, dlouhé hodiny balení, třídění věcí a manuálně náročné práce velmi rychle ovlivňují energii i náladu.

Navíc pro mnoho lidí je stěhování silným emocionálním zážitkem, během kterého se musí rozloučit s oblíbeným místem a zvykat si na svůj nový životní prostor.

Když partner nemá chuť na milování

Vztahy a sex

„Opuštění bezpečného prostoru a zvládnutí veškeré stěhovací logistiky zní jako recept na negativní změnu libida,“ říká Leigh Norénová a dodává, že v tomto případě se jedná o krátkodobý pokles libida, který by vás v žádném případě neměl znervózňovat.

2. Povýšení

Ano, povýšení sice patří k pozitivním změnám ve vašem životě, avšak spolu s ním přichází i stres. Zvládnu nový pracovní úkol? Jsem dostatečně kvalifikovaná? Budou mě kolegové vnímat jako autoritu? To je jenom zlomek otázek, se kterými většina lidí bojuje.

„I když máte štěstí, že svou práci milujete a z povýšení máte radost, pravděpodobně nedokážete ukočírovat myšlenky na práci v čase, který máte věnovat partnerovi,“ tvrdí sexuální terapeutka.

A ruku na srdce, neustálé přemýšlení o práci rozhodně nezvyšuje sexuální touhu. I v tomto případě ale platí, že postupem času dokážete pracovní myšlenky odložit za dveřmi bytu.

Co s tím, když svého muže milujete, ale sex s ním ne

Vztahy a sex

3. Těhotenství

Těhotenství můžeme přirovnat k hormonální horské dráze. A stejně rychle jako se mění vaše chutě, emocionální rozpoložení nebo pocity nevolnosti, se mění také chuť na sex.

„Obzvláště ve druhém trimestru můžete pocítit zvýšenou sexuální touhu. Navíc právě druhý trimestr je z fyziologického i psychologického hlediska považován za nejlepší období pro milování,“ vysvětluje na svém blogu Leigh Norénová.

Pokud během těhotenství ale náladu na sex nemáte, je to naprosto v pořádku. Nemá smysl, abyste se v tomto období nutila do aktivity, která vám není příjemná.

4. Rodičovství

Také rodičovství s sebou přináší mnoho hormonálních změn, které mohou pozitivním i negativním způsobem ovlivnit libido.

„Narození miminka uvolňuje v ženském těle oxytocin, tedy hormon lásky, který pomáhá utvářet hluboké pouto mezi matkou a dítětem. Někteří odborníci se domnívají, že právě tok oxytocinu způsobuje negativní změnu libida. Pokud totiž už cítíte přemíru lásky ke svému dítěti, můžete poměrně lehce přehlížet svého partnera,“ tvrdí sexuální terapeutka.

Samozřejmě na vaše libido může působit také minimum spánku, nedostatek soukromí nebo rodičovská únava.

Nízké libido může být i výmluva

Vztahy a sex

5. Stárnutí

Přibývajícím svíčkám na narozeninovém dortu se nikdo z nás nevyhne. A tak je dobré počítat s tím, že stárnutí výrazným způsobem ovlivňuje naši sexuální touhu. Obzvláště to platí u žen po menopauze, kdy dochází k poklesu hladiny estrogenu a testosteronu.

Pánové naopak bojují s dosažením a následným udržením erekce. „I když sexuální touha a sexuální vzrušení nejsou jedno a totéž, jde o dva propojené procesy. To znamená, že to, jak se cítíte v momentě, kdy máte obtíže se vzrušením, následně ovlivní úroveň vaší touhy,“ vysvětluje sexuální terapeutka.

6. Nemoc

Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že vážné zdravotní problémy negativním způsobem ovlivňují úroveň libida. „Jakmile člověk zažívá něco, co potencionálně ohrožuje jeho život, mozek rychle zablokuje sexuální apetit a plně se soustředí na přežití,“ říká Norénová.

I v tomto případě platí, abyste na sebe netlačila a s milováním vyčkala.

Pět důvodů, proč už neprožíváte výbušný sex jako na začátku vztahu

Vztahy a sex

7. Nový vztah

Jakmile se člověk zamiluje, sexuální touha může vzrůst do nevídaných výšin. Důvodem je hormonální koktejl, který si naše tělo dopřává během líbánkové fáze vztahu. Nic tedy nebrání tomu, abyste si zvýšeného libida naplno užívala. Podle sexuální terapeutky ale může nastat i situace, kdy na začátku nového vztahu budete mít nulovou chuť na sex.

„V tomto ohledu se může jednat o demisexualitu, tedy stav, kdy v počátečních fázích vztahu je úroveň libida nízká, ale jakmile si s daným člověkem vytvoříte emocionální pouto, sexuální apetit se dostaví,“ říká sexuální terapeutka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám