Hlavní obsah

Jak si v manželství udržet zdravý sexuální život

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržet si zdravý sexuální život není jednoduché. Postupem času se do ložnice vkrade rutina, bolest hlavy nebo únava po celodenním maratonu v práci. Přesto by páry neměly zapomínat na to, že intimita je nedílnou součástí spokojeného manželství. A pokud ve vztahu chybí, zadělávají si na vážné partnerské problémy.

Foto: Profimedia.cz

Pokud ve vztahu chybí intimita, hrozí vážné partnerské problémy.

Článek

Většina lidí se domnívá, že zdravý sexuální život lze definovat číslovkou. Lidé, kteří si užívají sex několikrát do týdne jsou spokojení, naopak střídmější páry propadají panice. Pravdou ale zůstává, že na počtu promilovaných nocí nezáleží. I v sexu totiž platí, že kvalita je mnohem důležitější než kvantita, a tak by se každý pár měl zamyslet nad tím, jak jejich sex probíhá.

„Neexistuje žádná univerzální definice zdravého sexuálního života. Podstatné je pouze to, abyste vy i váš partner byli spokojení,“ říká sexuální terapeutka Cyndi Darnellová.

Zkuste sama sobě položit otázku, zda v posteli dostáváte to, co si doopravdy přejete. Zamyslete se, jestli je váš sexuální život poháněn vášní. A pokuste se upřímně odpovědět, jakou roli v posteli hraje rutina. Poměrně rychle zjistíte, jak na tom váš sexuální život doopravdy jde.

Miluje mě i po letech? Podle čeho to spolehlivě poznáte

Vztahy a sex

Podle Cyndi Darnellové je ale dobré vědět, že každý sexuální problém lze vyřešit. Pokud tedy cítíte, že váš sexuální život si nezaslouží nálepku „zdravý“, nezbývá nic jiného než se pustit do jeho opravy.

Zjistěte, co potřebujete

Občas víme, že nám něco chybí, ale nedokážeme přesně popsat, o co jde. I proto sexuální terapeutka radí, abyste v první řadě zkoumala, co se vám v posteli líbí a nelíbí. „Svým klientkám doporučuji, aby se nebály masturbace nebo sledování porna,“ říká Cyndi Darnellová.

Díky tomu poměrně rychle zjistíte, jaké jsou vaše požadavky a sexuální přání. Teprve poté přichází vhodná chvíle na to, abyste si s partnerem o vašem sexuálním životě otevřeně popovídala.

„Mnoho párů se této konverzaci vyhýbá, protože nechtějí urazit partnera nebo si přiznat, že jim něco chybí. Pamatujte si ale, že dokud téma neotevřete, pak problém nemůžete vyřešit,“ míní Darnellová pro Brides.

Na druhou stranu je důležité, abyste během intimního rozhovoru dodržovala několik zásadních pravidel. V první řadě se snažte mluvit pozitivně. Zbytečně nerozebírejte věci, které vám v posteli vadí, a naopak se zaměřte na situace, které byste postupem času chtěla zažívat. Zároveň z rozhovoru nedělejte velkou vědu.

Flirt jako koření manželství aneb 8 způsobů, jak znovuobjevit spokojenost ve vztahu

Vztahy a sex

„V neposlední řadě doporučuji, abyste o sexu nemluvila ve chvíli, kdy jste s partnerem nazí a ležíte v posteli,“ říká sexuální terapeutka.

Bez respektu to nepůjde

Každý člověk je jiný. A tak je naprosto přirozené, že sexuální preference partnera mohou být zcela jiné než vaše. Ať už se vám partner svěří s jakoukoliv sexuální fantazií, v žádném případně jeho myšlenky nezlehčujte nebo nezesměšňujte. Naopak, naprosto respektujte to, co vám sdělil, a případně jeho návrh s úsměvem odmítněte. Stejné chování samozřejmě vyžadujete i od svého partnera.

„Sex je sex. Existují stovky způsobů, jak se s partnerem milovat, a tak to prosím respektujte,“ dodává Cyndi Darnellová.

Zároveň si pamatujete, že byste se v žádném případě neměla nutit do něčeho, co je vám proti srsti. V opačném případě hrozí, že váš sexuální život uvadne a stěží ho dokážete oživit.

Lidé od sexu příliš očekávají, nespokojenost tak u nich sílí

Vztahy a sex

Řekněte si o pomoc

Nejste spokojená se svým sexuálním životem? Zdaleka nejste jediná! „Mnoho lidí má problém se sexuálním životem, protože většina z nás vyrostla v kultuře, která nás učí, abychom se honili za pracovními úspěchy namísto toho, abychom vytvářeli harmonické sexuální vztahy,“ připouští Darnellová.

Pokud jste s partnerem hovořila o vašem sexu a nemáte pocit, že by konverzace vedla ke zlepšení, pak bez ostychu vyhledejte odbornou pomoc.

„Problémy se sexem jsou naprosto normální. Většinu z nich vyřeší zkušený sexuolog, sexuální terapeut nebo kouč,“ uzavírá Cyndi Darnellová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám