Hlavní obsah

Jak moc stres působí na naši pokožku

Stresující životní styl velmi negativně ovlivňuje naši pleť. Pokud vás tedy v dospělosti trápí akné, pigmentové skvrny či rosacea, je velmi pravděpodobné, že tyto problémy souvisí s nadměrným stresem. Poradíme vám, co v daný okamžik může pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Stres může stát za celou řadou nedokonalostí pleti a předčasným stárnutím.

Článek

„S běžným stresem se potkáváme denně, např. když nestíháme být na schůzce v přesný čas nebo při kontrole přeplněné pracovní e-mailové schránky, ale také při snaze, aby byli všichni v našem okolí šťastní,” vysvětluje biochemička Weaver Mekceová.

Přičemž mnohem víc než jen stres, který vzniká vlivem okolního světa a nemůžeme ho ovládat, na nás více dopadá ten, který si vytváříme sami, i když s ním můžeme pracovat.

A přesně tento stres se také odráží na naší pleti, která ztrácí jas, vznikají na ní nejrůznější nedokonalosti a svým vzhledem i přidává roky.

Co nám v takový okamžik může pomoci? 

Možná budete překvapení, ale prvním krokem, který musíte kromě odbourání stresu udělat, je upravit svůj jídelníček. Zařadit do něj co nejvíce potravin bohatých na antioxidanty a zinek, kam spadají zejména barevné ovoce a zelenina, ale i červené maso, ústřice či semínka a vejce a také potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny jako např. ryby či řasy.

„Všechny tyto složky získané ze stravy dokážou minimalizovat dopady stresu na náš organismus jako celek,” upozorňuje pro Daily Mail Weaver Mekceová.

Proč jsou kosmetické přípravky s kyselinou hyaluronovou tak oblíbené

Styl

Vhodné je jídelníček také doplnit o superpotraviny či potraviny obsahující tzv. fytochemikálie, jedinečnou skupinu antioxidantů, které bojují proti volným radikálům. Patří sem např. borůvky, citron, petržel, brokolice, zelený čaj, avokádo, ořechy a semínka.

Z jídelníčku naopak zkuste vyřadit cukr, a tedy i veškeré sladkosti. „Vyšší množství cukrů způsobuje prudký nárůst hladinu inzulinu v krvi, což může vést k zánětu v celém těle a také k popraskání pokožky,” vysvětluje osobní trenérka Rachael Attardová.

Jak zvládnout vyřazení cukru z jídelníčku
S omezováním cukru začněte postupně, např. si neoslaďte čaj či kávu, či se vzdejte oblíbeného sladkého pečiva apod.
Snažte se jíst co nejvíce bílkovin, zdravých tuků a vlákniny, i díky tomu budete mít menší chuť na sladké.
Pijte hodně vody v průběhu celého dne, abyste nezaměňovali hlad se žízní.
Dopřejte si hodně spánku, tzn. 7-9 hodin denně, i tak zabráníte nevrlosti a touze po jídle.
Snažte se minimalizovat stres.
Pravidelně cvičte s vysokou intenzitou či alespoň o stejné intenzitě jako při chůzi.

Pokud omezíte v jídelníčku cukr, snížíte zánět v těle, posílíte elastin a kolagen v pokožce, což pomůže zmírnit vrásky a vyhladit ochablou pokožku. První větší výsledky pak na pleti spatříte asi po sedmi dnech od významného snížení cukrů v jídelníčku.

Jak cukr ničí náš spánek

Zdraví
Změny na pleti po vynechání cukru
Po jednom týdnu: v těle bude méně zánětu a pokožka bude jasnější a méně nateklá. Zároveň budete mít i lesklejší oči.
Po jednom měsíci: začnete pociťovat již patrné změny na celém těle, ale i duši. Přestanete mít neustále chutě na něco dobrého, zhubnete a vaše duševní zdraví bude jasnější.
Po půl roce: sníží se u vás riziko cukrovky 2. typu, kardiovaskulární onemocnění a předčasné stárnutí.
Po roce: pokožka bude jasnější, budete celkově štíhlejší a zcela minimalizujete riziko infarktu a mrtvice.

Stres lze minimalizovat i pravidelným cvičením či meditací a hlubokým dýcháním.

Péče o pleť

Neméně důležité je každý den věnovat pleti dostatečnou péči a obrnit ji jakýmsi štítem, který se zároveň postará o včasnou regeneraci jednotlivých vrstev kůže postižených vnějšími agresemi. Pouze účinně regenerovaná pleť se může postupně zbavovat toxinů, vyhlazovat, projasňovat a působit mladším dojmem.

Pravidelná péče o pleť by měla obsahovat tři kroky – čištění, péči a sluneční ochranu.

Foto: archív firmy

Sonický přístroj LUNA 3 plus, který pleť vyčistí jako nikdy předtím, navíc ji zpevní a vypne. A to v pouhých 2 krocích, 6499 Kč

Důkladné čištění pleti ráno i večer je ta nejlepší věc, kterou pro svou pleť můžete udělat. Tzv. dvojité čištění má skutečně smysl. I během spánku totiž dochází ke znečištění pleti a zůstávají na ní odumřelé buňky a kožní maz, které je dobré i po ránu odstranit.

Zároveň se během čištění aktivuje krevní oběh a do pokožky se tak dostává více kyslíku a živin, což se výrazně podepisuje na jasu pleti.

V první fázi je dobré pro čištění zvolit speciální olej či balzám, který odstraní z pokožky veškeré produkty, které jste použila na noc, a večer pak i make-up, denní péči, opalovací přípravky či kožní maz.

Následovat by měla tonizace pleti, krok, na který celá řada žen zapomíná a mnohdy jej i vnímá jako zbytečnost. Podle odborníků je to ale škoda. Jednak pleť po čištění hydratuje, vyrovnává pH, díky čemuž nebudete cítit pnutí pokožky, pak také pokožku připraví na vstřebání všech důležitých výživných látek v následné péči.

Poté je vhodné sáhnout po účinném séru. Ráno je dobré používat antioxidační séra, která pomáhají pokožku chránit před znečištěním z vnějšího prostředí a poškozením sluncem. Večer je pak dobré sáhnout po séru, jež obsahuje složky jako vitamin C, který pomáhá s pigmentací, nebo retinol bojující s vráskami.

Denní krém by pak měl být samozřejmostí. Pokud je vaše pleť zašedlá a bez života, určitě sáhněte po rozjasňující péči. Trápí-li vás pigmentové skvrny, pak se zaměřte na péči, která je pomáhá minimalizovat.

Foto: archiv firem

Péče, která dodá pleti potřebné živiny, rozjasní ji a zmírní projevy stárnutí

Foto: La Roche-Posay Pure Vitamin C rozjasňující protivráskové sérum s vitaminem C – poradí si s vráskami a jemnými linkami, nejednotnou texturou pleti i mdlým tónem a pomůže rozzářit vaši tvář. Notino 935 Kč; Grown Alchemist – Detox Serum: Antioxidant + 3 Complex – lehké, bezolejové sérum se okamžitě vstřebává, doporučuje se pro každodenní použití k detoxikaci kůže. 1280 Kč; Erborian Ginseng Infusion rozjasňující denní krém proti příznakům stárnutí – obsahuje koktejl tradičních korejských bylinek, které pleť pomáhají zpevňovat a projasňovat. Marionnaud 1799 Kč; Nivea Cellular Luminous 630 intenzivní sérum proti pigmentovým skvrnám. 566 Kč; Shiseido Vital Perfection LiftDefine Radiance Serum – sérum rozjasňuje pokožku a viditelně pomáhá snižovat ochabnutí pleti, vrásky a tmavé skvrny. 3820 Kč; Nivea Q10 Energy energizující péče v ampulích – působí na buněčné úrovni, vyrovnává produkci melaninu, první viditelné výsledky přináší již za 4 týdny. Od 566 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám