Hlavní obsah

Jak moc je pro vztah důležitá sexuální kompatibilita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne sexuální kompatibilita ve vztahu, co vás napadne? Myslíte si, že jde čistě jen o sex a musí být viditelná hned od začátku vztahu, nebo na ní až zas tolik nezáleží?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pod sexuální kompatibilitou si lidé představují poměrně dost věcí. Zatímco někoho napadne neuvěřitelná chemie mezi dvěma lidmi, kteří spolu nemají nic moc společného, a přesto si užili naprosto dokonalou noc, pro někoho je to zase vztah plný romantiky, kde třeba na sexu až tak nezáleží, hlavně když si dva lidé tzv. „sednou“.

Jak ale dodává pro server Women’s health magazine sexuální psychoterapeutka Vanessa Marinová, v reálném životě je sexuální kompatibilita poněkud složitější.

Jakkoli mnozí očekávají, že nejvíce chemie, touhy a „kompatibility“ bude při prvním sexu s novým partnerem, když už na něj dojde, odbornice to vidí jinak. „Mnoho z nás klade až příliš velký důraz na to, když jsme s někým poprvé. Málokdy je to ale tak ideální, jak chceme.“

Spasitelský komplex ve vztahu aneb Když se snažíte pana nedokonalého proměnit v prince

Vztahy a sex

Na sexuální kompatibilitě je třeba zapracovat nebo ji časem jednoduše vybudovat. Každý člověk přistupuje k sexu jinak, a tak je více než logické, že může chvíli trvat, než se dva jedinci dostanou na stejnou vlnu v tom, jak uspokojit potřeby toho druhého.

„Neexistuje obecné pojetí toho, jak být dobrý v posteli. Co fungovalo dříve u jednoho z partnerů, u nového nemusí vůbec zabrat,“ dodává Marinová.

Co znamená být sexuálně kompatibilní?

Jak uvádí forenzní sexuolog a sexuální terapeut Tom Murray, může to znít jako klišé nebo samozřejmost, ale sexuální kompatibilita neznamená jen sdílení vzájemně uspokojujících sexuálních zážitků. Zahrnuje rovněž fyzickou, emocionální a intelektuální kompatibilitu spolu s porozuměním a respektováním vzájemných potřeb a tužeb.

„Znamená to cítit spokojenost s tělem druhého, stejně tak to zahrnuje komunikační styly a různé úrovně intimity. Rovněž mít možnost diskutovat a otevřeně vyjadřovat pocity, přání a potřeby,“ dodává.

Pouto mezi partnery mohou posílit i zlozvyky

Vztahy a sex

Jak doplňuje, vzhledem k tomu, že uvedených aspektů je skutečně hodně, je poměrně logické, že v některých z nich může dojít k nerovnováze. „Nikdy nenajdete nikoho, kdo by se k vám ve všem přesně hodil. Je tak normální, že v něčem se naprosto shodnete, zatímco v jiné oblasti ne,“ uvádí a hned dodává, že nekompatibilita může být někde tolerována, jinde nikoli. Jinak může znamenat konec vzkvétajícího vztahu.

Jaké jsou znaky sexuální kompatibility?

Vanessa Marinová sestavila šest základních znaků sexuální kompatibility, které mohou sloužit jako vodítko pro určení, v čem se s partnerem můžete sladit a dát představu o tom, jak na tom ve skutečnosti jste.

  • Jste na stejné vlně ohledně toho, jak často mít sex. Pokud se v tomto shodujete alespoň přibližně, je to fajn. Pokud ne, nezoufejte. Není problém si promluvit o tom, jak do vašeho vztahu dodat jiné, nesexuální aktivity, které zvýší vzájemnou intimitu. Je jedno, o co půjde, hlavně když to bude vyhovovat oběma.
  • Jste otevření nápadům a zájmům druhého. Děláte v ložnici rádi stejné věci? Jak definujete sex, jste v tom zajedno? Pravděpodobně ne ve všem se shodnete, i tak to ale mnohé naznačí.
  • Váš partner rozumí tomu, jak se při sexu cítíte, a naopak. Jakou náladu chcete zažívat při sexu? Chcete být opečováváni, šéfovat, nebo něco jiného? Preferujete romantiku, nebo trochu drsnější sex?
  • Vzájemně respektujete oblasti a hranice, za které nejdete. Dají se splnit vaše potřeby a hranice? Dokážete své limity tolerovat? To je jedna z důležitých otázek vztahu.
  • Máte podobné názory na to, jaká by měla být struktura vašeho vztahu. Jakou strukturu preferujete? Jste monogamní, chcete otevřený vztah, co pro vás znamená praktikovat bezpečný sex?
  • Jste ochotni vynaložit určité úsilí a pracovat na svém sexuálním životě. V několika výše uvedených bodech se můžete rozcházet, ovšem tento je velmi důležitý. Pokud jeden z páru nebude ochoten pracovat na sexuální kompatibilitě a vztahu jako takovém, není to dobře.

Jak budovat sexuální kompatibilitu

Pokud si v hlavě nastavíte, že váš první, druhý či nejpozději třetí sex s novým partnerem bude perfektní, budete s největší pravděpodobností zklamaní.

„Váš nový partner nezná vaše tělo a vy neznáte jeho. Potřebujete oba čas, abyste se naučili, co se druhému líbí, a pomohli mu zjistit, co se líbí vám,“ vysvětluje certifikovaná sexuální pedagožka Gigi Engleová.

„Pokud se hned rozejdete s někým, kdo vás v posteli napoprvé dostatečně nepotěší, pravděpodobnost, že v budoucnu skončíte ve stabilním a přínosném partnerství, bude velmi negativně ovlivněna,“ uvádí.

Jak dodává, sexuální kompatibilitu totiž neřeší jen nové páry, ale i ty v dlouhodobějším vztahu. Jaký je nejlepší přístup k tomu si sexuální kompatibilitu vypěstovat? Otevřená komunikace.

Konverzační zlozvyky, které je lepší co nejdříve změnit

Vztahy a sex

Kdykoli budete mít potřebu si o něčem promluvit, udělejte to – nejlépe ještě před sexem. Nejlepší je zaměřit se nejprve na pozitiva. Pokud nebudete o sexu a všem, co chcete, nebo nechcete, otevřeně mluvit, nikdy si neporozumíte a sexuální kompatibilita nikdy nebude dostatečná.

Je sexuální kompatibilita vždy nutná?

Bez ohledu na to, jak moc máte rádi svého partnera či partnerku, nedostatek sexuální kompatibility může znamenat velký problém.

„Je to rozhodně zásadní důvod k rozchodu, pokud k němu někdo směřuje. Sexuální spojení je jednoznačně důležité. Pokud ale cítíte, že není způsob, jak to spravit, nevadí. Daná osoba pro vás jednoduše není ta pravá,“ vysvětluje Engleová.

Jak dodává Marinová, je nejlepší najít zlatou střední cestu – podobně jako v mnoha dalších oblastech života. Ve skutečnosti je kompatibilita sice dost důležitá na to, aby vztah ukončila, ale ne tak důležitá, aby se musela neustále zdokonalovat. Nechce-li ale jeden z páru na věci vůbec pracovat, je lepší hledat někoho, u koho sexuální naplnění a další potřeby najdete bez větších potíží.

Když jste ve vztahu ze špatných důvodů

Vztahy a sex

Pět kroků, jak se přestat točit v kruhu a vybírat stejný typ protějšků

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám