Hlavní obsah

Pouto mezi partnery mohou posílit i zlozvyky

Když se vás někdo zeptá, jak moc jste v současném vztahu spokojeni, co odpovíte? Pokud patříte mezi ty, kteří řeknou, že by to mohlo být lepší, máme pro vás tip. Zkuste trávit více času při společných aktivitách. A rozhodně to nemusí být jen ty zdravé – třeba sportovní.

Foto: Profimedia.cz

Společně sdílené aktivity vztah prohlubují, podle odborníků i ty ne zrovna zdravé

Článek

Začněte společně běhat, chodit na výlety nebo dělat cokoli, co by vás bavilo. To je rada, která sice zní krásně, ale má jeden háček. Pokud jakékoli podobné aktivity jednoho baví, ale toho druhého ne – a dělá je z velké části jen kvůli potěše protějšku nebo proto, aby mohli oba trávit více času spolu –, nemusí to přinést tolik očekávaný výsledek.

Odborníci k tomu mají nový poznatek – větší spokojenost do vztahu mohou přinést i chvilky společně strávené u nějakého zlozvyku. Nenabádáme vás k tomu, abyste naučili partnera či partnerku kouřit, pokud tak nečiní, nebo jíst pouze nezdravá jídla či jinak zhoršovat zdravý životní styl, který je samozřejmě důležitý. Pokud ale máte oba něco, co není příliš zdravé, přesto se toho ale nechcete zatím vzdát, proč si to neužít společně?

Jak uvádí studie provedená British Psychological Society, sdílení a užívání si nezdravých návyků může pár sblížit mnohem více než „zdravé“ varianty.

Osm hodin spánku, dva litry vody denně aneb Jak je to se zdravotními radami podle vědy

Zdraví

Theresa Paulyová z univerzity ve švýcarském Curychu a její kolegové se v rámci vlastní studie společně podívali na data dřívějších výzkumů o nezdravém chování u párů.

V první zaznamenávali kuřáci, kolik cigaret společně vykouřili každý den po dobu jednoho měsíce. Ve druhé neaktivní páry či páry s nadváhou nosily po dobu čtyř týdnů přístroje, které měřily dobu, kdy oba jen tak relaxovali a nic nedělali.

Třetí studie se účastnily páry, v nichž měl alespoň jeden z partnerů v anamnéze mrtvici. Tyto páry pak fotily po stejnou dobu veškeré jídlo, aby se zjistilo, jak často konzumují potravu bohatou na tuky, cukr a sůl. Ve všech studiích všichni hodnotili každý den svou blízkost a spokojenost se svým vztahem.

Anketa

Jak nejčastěji trávíte společný čas?
Sportem, který oba milujeme
7,9 %
Sportem, střídavě podle volby protějšku
2 %
Relaxujeme
53,9 %
Chodíme do kina, restaurace...
3,6 %
Jezdíme na dovolenou
9,7 %
Příliš společného času nemáme
22,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 393 čtenářů.

U kuřáků byla jasně prokázána větší uváděná spokojenost ve chvílích, kdy společně kouřili, stejně tak u partnerů, kteří vedli sedavý způsob života. U třetí skupiny, která se stravovala nezdravěji, tak viditelný výsledek nebyl zaznamenán.

Podle odborníků z toho ale i tak lze vyvodit, že sdílení a užívání si společně nezdravých věcí či chování vede k větší spokojenosti ve vztahu. A to i navzdory tomu, že takový postoj možná u mnohých prohloubí přesvědčení zůstávat u podobného nezdravého chování, což rozhodně není nic, z čeho by byli odborníci nadšení.

Proto nabádají k tomu, aby se zdravotníci, kteří pomáhají lidem ke zdravějšímu životnímu stylu, zaměřovali nejen na jedince s problémy, ale i na jejich širší vztahové struktury, jako jsou rodiny či romantičtí partneři, a jejich vliv na zdraví každého z nich. Zapojení širšího okolí do přechodu od nezdravých návyků ke zdravým, které si budou následně díky výhodám užívat všichni, je totiž podle vědců možnou účinnou prevencí i léčbou, jak zlepšit zdravý životní styl u většího procenta populace.

Zlozvyky na sociálních sítích, které ničí vztahy

Vztahy a sex

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám