Hlavní obsah

Pět kroků, jak se přestat točit v kruhu a vybírat stejný typ protějšků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se vám to taky stalo. Snažíte se poučit z předchozích vztahů a tentokrát hledat někoho úplně jiného. Ale po čase zjistíte, že je to opět ten samý typ protějšku, se kterým nechcete mít nic společného. Neustále se tak točíte v kruhu. Poradíme vám, jak z něj jednou provždy vystoupit.

Foto: Profimedia.cz

Najít toho pravého nemusí být těžké, pokud se dokážeme poučit z minulosti.

Článek

1. Zjistěte, co chcete

Když si pořizujete nové auto či byt, vždy většinou máte alespoň základní představu o tom, jaké by tyto věci měly být. I když člověk ne vždy dostane to, co přesně chce, a musí dělat kompromisy, kdyby neměl vůbec žádnou představu, výběr jako takový by s větší pravděpodobností nemusel být vůbec dobrý.

Lidé vždy říkají, že hledají někoho atraktivního, zábavného, inteligentního, finančně zajištěného. Dost často ale zapomínají na pocity, jak by se s druhým chtěli cítit. Např. že by chtěli někoho, z jehož přítomnosti by se těšili, kdo by jim vykouzlil úsměv ve tváři a s kým by se cítili v bezpečí.

Uvědomit si, jak byste se chtěli vedle druhého cítit, je pro vztah mnohem důležitější než vzhled a další konkrétní rysy. Udělejte si tedy inventuru toho, co ve vztahu skutečně chcete a jak byste se ve vztahu měli cítit vy i ten druhý.

Proč někteří lidé opakovaně navazují nefunkční vztahy

Vztahy a sex

2. Podívejte se pořádně na svou minulost

Ano, historie se často opakuje. Pokud si tedy uděláte rekapitulaci svých posledních milenců, je velká pravděpodobnost, že mají alespoň jednu věc společnou. Může jít o vztah k alkoholu či jiným látkám, nezdravý vztah ke své rodině, ale i charakterové rysy apod.

Dokud si plně neuvědomíte, že máte tendence si vybírat neustále stejné lidi, a ze svých chyb se nepoučíte, pak se zřejmě z koloběhu nesprávných vztahů nikdy nevymaníte.

Se vší vážností se tedy podívejte důkladně na svou minulost, na papír si napište klady a zápory posledních jedinců, se kterými jste chodili, a hledejte souvislosti. Jakmile je uvidíte, tak si jednou provždy slibte, že se s někým podobným už nikdy nezapletete.

3. Neignorujte červené vlajky

Za červené vlajky jsou považovány všechny věci, ale i pocity, které ve vás v průběhu času vzbuzují obavy. Např. když se druhý nechová hezky ke své matce, utrácí spoustu peněz za nesmysly nebo naopak nesmyslně šetří, odsuzuje vaše přátele, nemá rád vaše kamarádky, brání vám ve vašich koníčcích apod.

Spousta z nás červené vlajky sice vidí, ale často ignoruje. Doufáme totiž, že upozornění jsou mylná či že časem všechny nepříjemné věci zmizí, protože se dotyčný vlivem naší lásky změní.

Jak dlouho před spaním přestat jíst a proč

Zdraví

Jenže realita je taková, že dotyčný se nejen nezmění a důvody k červeným vlajkám se navíc znásobí. Pokud začnete vnímat červené vlajky, které vás donutí k přemýšlení, zda je druhý tím, se kterým skutečně chcete být, pak je neignorujte.

4. Poslouchejte své přátele

Kolikrát jste ve svém životě chodili s někým, před kým vás kamarádi varovali? Kolikrát viděli věci, které jste vy v daný okamžik neviděli a nechtěli vidět? Kolikrát vás povzbuzovali k tomu, abyste danou osobu opustili?

Pokud vás přátelé skutečně dobře znají, pak vás na spoustu věcí mohou upozornit mnohem dříve, než si je vy samotní dokážete uvědomit. Naslouchat jim se tak může skutečně vyplatit.

Jde o to, že přátelé snadněji získají nadhled, což u vás v rámci zamilovanosti bohužel nehrozí.

5. Nebojte se být sami

Jedním z hlavních důvodů, proč si znovu a znovu vybíráme nesprávnou osobu, je to, že máme strach být sami. V druhém tak často vidíme mnohem víc, než v něm reálně je. Zároveň ignorujeme červené vlajky, neposloucháme rodinu a přátele a jen si namlouváme, že je druhý skutečně tím, koho chceme.

Je tak velmi důležité si uvědomit, že být sám není špatné. Ani nemá smysl tlačit na pilu, protože ten pravý se jednoho dne prostě najde.

Navíc, pokud zůstanete s někým, kdo pro vás není dobrý, ztratíte s ním čas a je velká pravděpodobnost, že jen kvůli tomuto vztahu s ním nebudete k dispozici v okamžiku, kdy se objeví ten pravý.

Jste stále nezadaní? Možná za to mohou seznamovací stereotypy, kterým věříte

Vztahy a sex

Sedm nezdravých každodenních návyků, které ničí váš sexuální život

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám