Hlavní obsah

Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne všichni mají každý den tolik času, aby jej mohli strávit přípravou večeře. Připravili jsme pro vás proto několik tipů na rychlé a přitom chutné večeře, u kterých navíc můžete využít i úrodu ze zahrádky, a tedy sezonní suroviny.

Foto: Babiččina volba

Cukeťák

Článek

Cukeťák

INGREDIENCE
1 mladá cuketa (zhruba 200 g, nastrouhaná včetně slupky)
150 g tvrdého sýra typu gouda, nastrouhaného
100 g oblíbeného měkkého salámu
3 rozšlehaná vejce
1 hrnek polohrubé mouky
sůl, muškátový oříšek
hladkolistá petrželka
doplňkově podle sezony – rajčátka, sušená rajčata, olivy, karotka, kořenová zelenina nastrouhaná, špenát, kadeřávek, kapusta, jarní cibulka nebo šalotka a cokoli dalšího, co máte rádi

POSTUP:

  1. Nastrouhanou cuketu, sýr, uzeninu a další zeleninu v míse promíchejte.
  2. Osolte, opepřete, doplnit můžete také čerstvé bylinky jako petržel, pažitku, koriandr, bazalku.
  3. Přidejte mouku a promíchejte. Pečte při 180 °C 35–40 minut ve vymazaném pekáčku nebo ve formě s pečicím papírem.

Tip: Cukeťák je výborný teplý i studený. Skvěle chutná s kimči, okurkovou rajtou nebo tzatziki, ajvarem nebo rajčatovým salátkem.

Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille

Recepty

Rajčatová galetka

Foto: Potten & Pannen – Staněk

Rajčatová galetka.

INGREDIENCE
Na těsto: Na náplň:
200 g hladké mouky4 středně velká rajčata (nakrájená na tenká kolečka)
100 g studeného másla (nakrájeného na kostky)1 středně velká cibule (nakrájená na tenká kolečka)
100 g tvrdého sýra (např. gouda)
1/2 lžičky soli2 lžíce čerstvé nasekané bazalky
vejce 2 lžíce extra panenského olivového oleje
2–3 lžíce studené vodysůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty ho vmíchejte do mouky, dokud nevznikne drobivá konzistence.
  2. Poté přidejte vejce, postupně přilévejte studenou vodu. Míchejte prsty nebo lžící, dokud se všechny ingredience nespojí do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu studené vody.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na 30 minut odležet do lednice.
  4. Mezitím si připravte náplň. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a cibuli. Nastrouhejte tvrdý sýr a nasekejte bazalku.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na pomoučeném vále. Vytvořte z něj kruh s průměrem asi 25 cm.
  7. Na rozválené těsto dejte střídavě rajčata a cibuli. Pět centimetrů okraje nechte bez náplně. Posypejte nasekanou bazalkou a nastrouhaným sýrem.
  8. Použijte sůl a čerstvě mletý pepř a pokapejte těsto olejem.
  9. Okraje těsta složte přes náplň, aby vznikla volně otevřená galetka.
  10. Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
  11. Hotovou galetku nechte krátce vychladnout a podávejte.

Jacket potatoes: pečené brambory s náplní

Recepty

Španělská bramborová tortilla

Foto: Pavel Berky

Španělská bramborová tortilla.

INGREDIENCE
500 g brambor
200 g žluté cibule
5 ks vajec
400 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
2 větvičky rozmarýnu
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně 0,5 cm.
  2. Do hlubší pánve dejte olivový olej. Přidejte brambory, větší špetku soli a pepře, rozmarýn a rozmáčknuté stroužky česneku. Promíchejte a na mírném ohni nechte brambory v oleji vařit (tzv. konfitovat). Dávejte pozor, aby se olej příliš nezahříval, ale jen lehce probublával. Brambory konfitujte do poloměkka – přibližně 20 minut.
  3. Poté do pánve přidejte nakrájenou cibuli, promíchejte a dále konfitujte až do úplného změknutí brambor. Poté z pánve vytáhněte rozmarýn a česnek. Zbylý obsah pánve přeceďte, brambory s cibulí nechte stranou. Nepřepálený, rozmarýnem a česnekem příjemně provoněný olej si uchovejte pro jiný recept.
  4. V míse rozšlehejte vejce. Osolte a přidejte přecezené brambory s cibulí. Vše pořádně promíchejte a celou směs nalijte zpět do pánve, kde jste konfitovali brambory. Přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni péct.
  5. Po 5 minutách pokličku sundejte, vařečkou směs po stranách lehce odhrňte, tak aby se rozšlehaná vejce dostala na všechny strany a nezůstala jen na středu. Přikryjte poklicí a pečte dalších 5 minut.
  6. Když je tortilla dostatečně pevná a ze spodní strany upečená, pomocí talíře ji převraťte na druhou stranu, znovu vraťte do pánve, zakryjte poklicí a pečte dalších 5 minut.
  7. Po upečení pánev z plotny odstavte a nechte tortillu pod poklicí 10–15 minut odpočívat.

TIP: Tato tortilla je výborná i druhý den jako studená snídaně nebo ji můžete podávat jako přílohu k různým masům.

Vaření a pečení s pivem

Recepty

Caesar salát

Foto: Sage

Caesar salát.

INGREDIENCE
1 římský salátNa dresing:
2 ks kuřecích prsou50 g majonézy
2 plátky toastového chleba50 g bílého jogurtu
olivový olej2 filety sardelek
sůl½ lžičky hrubozrnné hořčice
pepř½ lžičky kremžské hořčice
10 g jemně strouhaného parmazánu
1 stroužek česneku
pár kapek citronové šťávy
pár kapek olivového oleje

POSTUP:

  1. Dejte rozpálit gril na 180 °C.
  2. Během zahřívání grilu nakrájejte celý římský salát a 2 plátky toastového chleba. Na grilovací plochu dejte trochu olivového oleje a opečte krutonky z obou stran do zlatova.
  3. Jakmile máte hotové krutonky, zvyšte teplotu grilu na 210 °C a následně na něm ugrilujte kuřecí prsa.
  4. Připravte dresing – všechny uvedené ingredience smíchejte v uvedeném poměru.
  5. Salát promíchejte s dresingem, přendejte na talíř a přidejte krutonky a hoblinky parmazánu.

Salát jako hlavní jídlo

Recepty

Kukuřičná žebírka podle kuchaře Huga Hromase

Foto: Wild Turkey 101

Kukuřičná žebírka.

INGREDIENCE
4 kukuřice
0,1 l bourbonu
150 g másla
0,1 l extra panenského olivového oleje
lžíce grilovacího koření
hrst majoránky

POSTUP:

  1. Z palic kukuřice odkrojte špičku a spodní část.
  2. Kukuřice překrojte napůl a každou polovinu ještě podélně rozčtvrťte ostrým nožem.
  3. Vzniknou krátká kukuřičná žebírka, která marinujte ve směsi vytvořené z olivového oleje a grilovacího koření.
  4. Naložená kukuřičná žebírka zprudka grilujte nad rozžhaveným uhlím, následně je vložte do nachystané pánve.
  5. V momentě, kdy je kukuřice ugrilována, přidejte do pánve bourbon, krátce zahřejte a zapalte. Do hořícího bourbonu přidejte kus másla a míchejte, dokud směs nezhoustne a alkohol nevyhoří.
  6. Žebírka podávejte s BBQ omáčkou, majonézou nebo jinou omáčkou podle vlastní chuti. Případně ozdobte hrstí majoránky.

Oblíbené recepty z mletého masa

Recepty

Makové šúľance a karamelizované blumy

Foto: Pavel Berky

Makové šúľance a karamelizované blumy.

INGREDIENCE
Šúľance:Karamelizované blumy:
500 g brambor8 ks blum
100 g hrubé mouky100 g cukru krupice
100 g hladké mouky + 30 g na podsypání3–4 ks badyánu
2 žloutky½ celé skořice
100 g másla100 ml portského vína
70 g mletého máku50 ml balzamikového octa
1–2 lžíce moučkového cukru
1/2 lžičky soli
100 g kvalitní zakysané smetany nebo bílého jogurtu (na servis)

POSTUP:

  1. Makové šúľance: Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Obě mouky prosejte, přisypte k nastrouhaným bramborám, přidejte dva žloutky a sůl. Na pomoučené pracovní ploše vypracujte hladké nelepivé těsto. Pokud se vám zdá, že je těsto příliš mazlavé, můžete použít více mouky. Pozor ale, aby nebylo příliš hutné.
  3. Těsto rozdělte na 4 části a ze všech vyválejte dlouhé válečky. Z nich odkrojte noky o délce asi 2 cm. Rukama z nich vytvarujte šúľance tak, aby byly kraje o něco tenčí než střed.
  4. Šúľance vařte ve vroucí vodě. Hotové budou, až vyplavou na hladinu. Poté je přendejte do misky, zalijte rozpuštěným máslem smíchaným s moučkovým cukrem a přidejte mletý mák. Opatrně vše promíchejte.
  5. Karamelizované blumy: Blumy omyjte, rozpulte a vyndejte pecky.
  6. Do pánve nasypte krupicový cukr a nechte rozpustit na světlý karamel. Poté k němu přidejte blumy, rozřízlou stranou dolů, badyán a skořici.
  7. Zalijte portským vínem a balzamikovým octem. Na mírném plameni nechte probublávat asi 10 minut. Karamel nejprve ztvrdne, ale postupně se začne znovu rozpouštět.
  8. V půlce vaření můžete blumy otočit. Víno s karamelem by se mělo zredukovat až na sirupovou konzistenci. Poté odstavte a můžete servírovat.

Vegetariánský burger pětkrát jinak

Recepty

Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám