Hlavní obsah

Vegetariánský burger pětkrát jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťavnatý a chutěmi nabitý burger nemusí být jen s masem. Připravit lze velmi dobře i z rostlinných surovin. Jde jen o to, vědět, jak na to, dodržovat základní pravidla přípravy a vsadit na výborné suroviny a osvědčenou recepturu. Na výtečném vegetariánském burgeru si pak pochutnají úplně všichni, včetně milovníků masa.

Foto: Profimedia.cz

Chutný a šťavnatý burger nemusí být jen z masa.

Článek

Základní pravidla pro přípravu rostlinných burgerů

Ingredience na burger vždy zpracujte ideálně v sekáčku. „Někdy se také nazývá cutter nebo food processor. Díky němu všechny ingredience snadno rozsekáte najemno, vše se krásně promíchá, pořád ale zůstane žádoucí struktura,“ upozorňuje Kamila Metzová, specialistka na zdravé stravování.

Ze směsi tvořte asi centimetr vysoké placky, které by měly být stejně velké jako průměr housky.

Dbejte na výběr dobré bulky. V pekárnách dnes běžně seženete čerstvé. Nebo si je upečte doma. Bulku před kompletováním burgeru rozřízněte a řeznou stranou dolů krátce opečte. Bude lehce křupavá a bude chutnat atraktivněji. Pokud máte na výběr, zvolte hutnější housku. Nasákne vše, co má, a přitom se nebude zbytečně rozpadat.

„Vrstvení a skládání burgeru je vždy individuální záležitostí. Někteří kuchaři namažou na spodní část housky máslo, aby nebyla suchá, jiní na ni dávají list salátu, aby burger housku příliš nerozmočil. U vege burgeru se řiďte typem a šťavnatostí placky. Při kompletování je zásadní, aby po sobě jednotlivé vrstvy neklouzaly. Aby se burger pohodlně jedl a zbytečně se nerozjížděl v rukách,“ doporučuje Kamila Metzová.

Zpestřete si grilování bezmasými recepty

Recepty

Při přípravě vegetariánské varianty nechte na vege burgeru roztéct plátek čedaru. Patří přesně na toto místo. Při přípravě veganské varianty můžete burgeru dodat šmrnc hezkou vrstvou restovaných kroužků cibule nebo slabou bramborovou plackou. Je to pracnější, ale stojí to za to.

„Kromě čerstvého listového salátu nemusí být v burgeru syrová zelenina. Dokonce i plátek čerstvého rajčete můžete krátce na sucho opéct na pánvi. Bude se tak v burgeru lépe jíst. Změkne a nebude pouštět šťávu,“ uzavírá odbornice.

Pepper burger s fazolovým steakem od Miluše Makó

Foto: Kampot

Pepper burger s fazolovým steakem

Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni.

Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.

INGREDIENCE
1 plechovka červených fazolíolivový olej
1 balení uzeného tempehuveganská majonéza Vayo Naise
1 cibulečervené zelí
3 stroužky česnekusůl
hořčicečervená cibule
sójová omáčka Kikkomannakládané okurky
25 g kampotského pepře fermentovanéhorajčata
kukuřičná moukabylinky
150 g veganské mozzarelly1 citron
INGREDIENCE na bulky
600 g hladké mouky
340 g rostlinného mléka nebo poloviční dávka mléka a freshe z řepy
21 g čerstvého droždí
55 g olivového oleje
15 g cukru krystal
10 g soli Fleur de Sel La Plantation
semínka na posypání bulek

POSTUP:

  1. Fazole scedíme a vodu si necháme na povolení směsi, tempeh rozdrobíme a opečeme na oleji, ke konci zalijeme sójovou omáčkou, fazole lehce rozdrtíme, klidně v silném sáčku válečkem.
  2. Do mísy dáme opečenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, tempeh a fazole.
  3. Vznikne hustá hmota, do které vmícháme nastrouhaný sýr, celé kuličky pepře.
  4. Pokud je směs příliš hustá, stačí povolit nálevem z fazolí a lehce spojit kukuřičnou moukou.
  5. Tvoříme burgery, které pečeme v troubě na pečicím papíře, potřené lehce olejem, do zlatova.
  6. Na bulky: z droždí, rostlinného mléka a cukru necháme vzejít kvásek, pak hněteme i s moukou, solí a olejem na hladké těsto, které necháme v teple vykynout.
  7. Tvoříme bulky asi stogramové, před pečením je potíráme vodou s trochou solamylu, aby nám nepopadala semínka, sypeme sezamem.
  8. Pečeme na 240 °C asi 8 minut, dopékáme na 180 °C asi 7 minut.
  9. Vychladlé bulky rozkrojíme a opečeme, potřeme majonézou, naplníme lehkým salátem z cibule, červeného zelí, který ochutíme jen solí, drceným pepřem a citronovou šťávou.
  10. Položíme burger, rajčata a okurky.

Burgerové šílenství na zdravé vlně

Styl

Fazolový burger (2 ks)

Foto: Labeta

Fazolový burger

INGREDIENCE
100 g uvařených červených fazolí nebo fazolí Adzuki
100 g pečených batátů
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl, pepř
1 lžička uzené papriky
1 stroužek česneku
1 lžíce jemně mleté mouky
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce strouhanky
lze dát i sušenou cibuli

POSTUP:

  1. Nejdříve v cutteru rozsekáme fazole, pak přidáme batáty a ostatní ingredience.
  2. Z hmoty utvoříme 2 placky, které opečeme na grilu, nepřilnavé pánvi nebo upečeme v troubě.

Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou

Zdraví

Veggie burger

Foto: Labeta

Veggie burger

INGREDIENCE
100 g uvařených černých fazolí
100 g uvařené cizrny
200 g orestovaných žampionů
100 g uvařené červené řepy
80 g jemných ovesných vloček
1 lžíce lahůdkového droždí
chilli vločky
sůl, pepř
sušený česnek
lžička bramborového nebo tapiokového škrobu

POSTUP:

  1. Všechny ingredience dáme do robotu a rozmixujeme tak, až se vše propojí, ale stále zůstane struktura.
  2. Doladíme hustotu hmoty tak, aby šly rukou tvořit burgery.

Zdravotní benefity koriandru a proč ho někteří lidé nemusí

Zdraví

Řepový burger

Foto: Sage

Řepový burger

INGREDIENCE
4 červené řepyNa doplnění: Omáčka:
3 lžičky soli2 rajčata7 lžic hořčice
120 g pohanky lámanky1 okurka3 lžíce medu
2 stroužky česneku1 cibulka2 snítky tymiánu
1 lžička majoránky1 ks ledového salátu
pepř6x bulka na burger
4 lžíce olivového oleje
jarní cibulka

POSTUP:

  1. Nejprve si dáme vařit pohanku v osolené vodě, dokud nezměkne.
  2. Mezitím si oloupeme červenou řepu a nastrouháme najemno. Osolíme a necháme 10 minut odležet, než pustí vodu. Poté z řepy vymačkáme co nejvíce šťávy.
  3. Do velké mísy dáme vymačkanou řepu, vařenou pohanku, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, olivový olej, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a vše důkladně promícháme.
  4. Ze směsi vytvoříme 6 stejných kuliček, ze kterých pak vytvoříme burgery, které vložíme na gril.
  5. Rozehřejeme si gril, vložíme připravené burgery a zavřeme víko. Aby byly co nejvíce propečené, nesmí se horní deska dotýkat burgerů.  
  6. Grilujeme přibližně 7–8 minut.
  7. Poté přidáme na gril kolečka cibule, necháme lehce osmahnout z každé strany, přidáme rozkrojenou bulku, kterou necháme na grilu prohřát.
  8. Bulku potřeme domácí medovo-hořčicovou omáčkou, položíme burger z řepy, rajče, okurku, grilovanou cibuli a pořádně zakápneme omáčkou. Přiložíme několik listů ledového salátu a přiklopíme druhou půlkou bulky a můžeme servírovat.
  9. Postup přípravy omáčky: Do mixéru dáme hořčici, med a snítky tymiánu a necháme cca 40 s mixovat. Poté přendáme jemnou omáčku do misky a rozetřeme na bulky.

Čtyři zdravé recepty pro vegetariány

Zdraví

Čočkový burger s červenou řepou

Foto: Česká veganská společnost

Čočkový burger s červenou řepou

INGREDIENCE
1 hrnek čočky
2 středně velké řepy
½ nadrobno nakrájené cibule
2 hrnky nadrobno nakrájených hnědých žampionů
½ hrnku ovesných vloček
½ hrnku mletých vlašských oříšků
1 lžíce oleje
sůl, pepř

POSTUP: 

  1. Řepu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Dáme péct přibližně na hodinu.
  2. Mezitím si uvaříme čočku, kterou přecedíme.
  3. Na pánvi s olejem orestujeme cibuli s houbami a necháme vychladnout.
  4. Ovesné vločky s oříšky rozmixujeme najemno.
  5. Do mixéru přidáme řepu a houbovou směs, osolíme, opepříme a rozmixujeme (ne úplně na kaši).
  6. Směs dáme na hodinu do lednice a tvarujeme placky.
  7. Placky krátce osmažíme na pánvi nebo grilujeme.

Veganské dobroty plné zdraví

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám