Hlavní obsah

Jacket potatoes: pečené brambory s náplní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pečené brambory s náplní, jimž se říká „jacket potatoes“, můžete narazit v řadě zemí. K nám je nyní přiváží Oskar Klanert, šéfkuchař tišnovské restaurace Na Humpolce. Až potkáte na některém z letních festivalů jeho karavan s touto delikatesou, neváhejte ochutnat. Opravdu to stojí za to!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jacket potato s trhanými hovězími líčky

Článek

Jacket potato s trhanými hovězími líčky

INGREDIENCE
1 velká brambora (250 g/ks) cukr, ocet, sůl
200 g hovězích líček 1 cibule na vídeňskou cibulku
1 lžíce másla (ideálně přepuštěné)2 lžíce oleje
150 g kořenové zeleniny1 lžíce hl. mouky
1 cibule1 lžička sladké mleté papriky
100 ml červeného vína hrstka lískových ořechů
snítka čerstvého tymiánu1 lžička másla k podávání
100 g sterilizovaného červeného zelí sůl, pepř

POSTUP:

  1. Bramboru položenou na hrubé mořské soli upečte doměkka v troubě na 180 °C. Trvá to přibližně 60 minut (i déle). Nejdříve ale připravte maso.
  2. V kastrolu opečte zprudka líčka na másle, přidejte nakrájenou zeleninu, cibuli, tymián a vše restujte dotmava. Zalijte červeným vínem, osolte, opepřete a duste maso zvolna doměkka. Měkké maso natrhejte po vláknech na kousky. Omáčku zredukujte a přeceďte.
  3. Červené zelí uduste a ochuťte do sladkokysela. Lískové ořechy upečte dozlatova nasucho v troubě, nahrubo rozmixujte a přidejte k vídeňské cibulce. Tu připravíte tak, že kroužky obalíte ve směsi mouky a papriky a usmažíte dozlatova.
  4. Bramboru rozkrojte v půlce, otevřete, posolte a přidejte trochu másla, pak ji na řezu rozmáčkněte vidličkou (slupkou dolů). Přidejte trochu omáčky, vrstvu dušeného zelí, navrch natrhané maso, které ještě přelijete omáčkou. Nakonec vše posypte směsí ořechů a cibulky.

Náš tip: Milovníci plné chuti můžou k bohatosti pokrmu přidat i trochu majonézy.

Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf

Recepty

Malajské kari

Foto: Petr Hloušek, Právo

Malajské kari

INGREDIENCE
1 velká pečená brambora (viz první recept) 1 lžíce citronové šťávy
mrkev, celer, dýně hokaido, cuketa – od každého asi 50 g1 lžíce třtinového cukru
1 červená cibule 1 stroužek česneku
1 rajče 1 lžička kurkumy
1/2 papriky kapie 1 čerstvá chilli paprička
2 lžíce sezamového olejemalý špalíček zázvoru
svazeček čerstvého koriandru 150 ml kokosového mléka
hrst arašídů 1/2 limety k podávání

POSTUP:

  1. Zeleninu nakrájejte na kousky, rozpalte velkou pánev (ideálně wok) se sezamovým olejem a začněte restovat zeleninu dle tvrdosti: celer, mrkev, cibule, potom zbytek.
  2. Když je zelenina orestovaná do poloměkka, přidejte nadrobno nasekaný česnek, zázvor a chilli, znovu restujte. Zelenina musí být na skus, ne rozvařená.
  3. Cukr, citronovou šťávu, nasekané stonky koriandru (lístky si dejte stranou), kurkumu a kokosové mléko svařte do husté konzistence.
  4. Upečenou bramboru rozřízněte v půlce, osolte, rozmáčkněte vidličkou (slupkou dolů), přidejte část omáčky a rozmačkejte vnitřek brambory na kaši. Na půlky brambory navrstvěte zeleninu i s omáčkou, posypte drcenými arašídy a lístky koriandru a podávejte s limetou.

Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně

Recepty

Jacket potato s uzeným hovězím a dýní

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jacket potato s uzeným hovězím a dýní

INGREDIENCE
1 velká pečená brambora 150 ml červeného vína
150 g uzeného hovězího masa (roštěná) dle chuti sůl, cukr, ocet
100 g dýně (hrušková nebo hokaido)3 lžíce majonézy
sůl, pepř 1 lžička medu
2 lžíce bílého vinného octa1 lžička dijonské hořčice
2 lžíce cukru 1 lžíce citronové šťávy
1 červená cibule dle chuti nastrouhaný čerstvý křen
1 lžíce másla

POSTUP:

  1. Maso nakrájejte na jemné plátky a ohřívejte v troubě 10 minut na 60 °C.
  2. Dýni nakrájejte na tenké plátky, prosolte, přidejte ocet a cukr. Nechte ji 2 hodiny odležet.
  3. Rozmixujte majonézu, hořčici, citronovou šťávu a med na hustší dresink.
  4. Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte na másle. Přidejte sůl, cukr, ocet a červené víno a svařte doměkka, do husté konzistence.
  5. Bramboru připravte jako v předchozích receptech a naplňte ji nakládanou dýní, dušenou cibulí a plátky uzeného masa. Na závěr pokapejte dresinkem a posypte nastrouhaným křenem.

Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet

Recepty

Vege s hráškem a bazalkovým pestem

Foto: Petr Hloušek , Právo

Vege s hráškem a bazalkovým pestem

INGREDIENCE
1 velká pečená brambora
100 g mladých hráškových lusků (mražené)
1 menší cuketa
2 lžíce oleje
1 červená cibule
2 lžíce bazalkového pesta
2 lžíce veganské smetany
1 vejce
sůl, bílý pepř
podle chuti ředkvičky a listový salát k podávání

POSTUP:

  1. Na pánvi orestujte cuketu nakrájenou na nudličky, cibuli a lusky. Přidejte vegan smetanu a bazalkové pesto. Svařte, dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
  2. V rendlíku svařte vodu s octem, roztočte vír, do něj rozklepněte vajíčko a uvařte zastřené vejce.
  3. Bramboru rozkrojte v půlce, osolte, rozmačkejte vidličkou na kaši a naplňte směsí z lusků.
  4. Nahoru položte zastřené vejce.

Náš tip: Zastřené (ztracené) vejce jinak: Malou misku vyložte potravinářskou fólií, vytřete ji olejem a do ní vyklepněte vajíčko. Svažte nití do uzlíčku a vložte do vroucí vody. Vařte 3 minuty.

Jacket potato s herinkovým salátem

Foto: Petr Hloušek , Právo

Jacket potato s herinkovým salátem

INGREDIENCE
1 velká pečená brambora
1 zavináč z herinka (= sledě)
1 kyselé jablko
1 menší červená cibule
1 kyselá okurka
3 lžíce majonézy
sůl a cukr
kopr

POSTUP:

  1. Zavináče rozmotejte a vyberte zelí a cibuli. Rybku nakrájejte na malé kousky a promíchejte je s nakrájenými jablky, okurkou a cibulí.
  2. Spojte majonézou a dochuťte solí a cukrem.
  3. Bramboru připravte jako v předchozích receptech, naplňte ji rybím salátem a posypte nasekaným koprem.

Náš tip: Místo zavináče můžete použít nakládané křišťálové ryby (filety).

Česká a moravská kuchyně v duchu tradic

Recepty

S vepřovým a houbovou omáčkou

Foto: Petr Hloušek, Právo

S vepřovým a houbovou omáčkou

INGREDIENCE
1 velká pečená brambora
200 g vepřové panenky
hrst lesních hub (sušené)
4 čerstvé žampiony
1 lžíce másla
1 šalotka
50 ml smetany na vaření
1 lžička hl. mouky
sůl, pepř, mletý kmín

POSTUP:

  1. Očištěnou vepřovou panenku zprudka opečte ze všech stran na másle, osolte, opepřete, zabalte do alobalu a dejte do vyhřáté trouby na 160 až 170 °C na 5 až 10 minut. Musí zůstat uprostřed růžová.
  2. Na výpeku orestujte nakrájené žampiony, namočené sušené houby a kmín. Přidejte smetanu, svařte. Omáčku můžete zahustit hladkou moukou (mouku provařte).
  3. Bramboru připravte jako v předchozích receptech, přidejte omáčku a tenké plátky masa.

Jacket potato s uzeným lososem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jacket potato s uzeným lososem

INGREDIENCE
1 velká pečená brambora
100 g uzeného lososa
1/2 kapie
4 cherry rajčata
1 cibule
špalík mladé cukety
hrst listů čerstvého špenátu
1 lžíce oleje
100 ml smetany na vaření
podle chuti: citronová šťáva, med, dijonská hořčice, sůl, pepř

POSTUP:

  1. Bramboru připravte jako v předchozích receptech.
  2. Zeleninu orestujte na oleji, přidejte med, hořčici, sůl, pepř a smetanu a svařte dohusta, zelenina ale musí zůstat na skus.
  3. Směsí naplňte pečenou bramboru, navrch naaranžujte plátky lososa.

Recepty na báječné přílohy trochu jinak

Recepty

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: Restaurace Na Humpolce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám