Článek
Smažené vepřové krokety, mátová majonéza
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Masové krokety: | |
| 600 g pečeného vepřového masa (jakékoliv, třeba zbytek z předešlého dne) | 1 vejce |
| kelímek smetany 33% | sůl, pepř |
| 2 lžíce másla | hl. mouka, vejce a strouhanka na trojobal |
| 2 šalotky | olej na smažení |
| 4 stroužky česneku | |
| Majonéza: | |
| 100 g majonézy | cukr |
| hrst lístků čerstvé máty | citron |
| hrst nasekané hladkolisté petrželky | pepř podle chuti |
| sůl | |
POSTUP:
- Pečené maso namelte nahrubo, přidejte na másle orestovanou šalotku, smetanu, vejce a zbylé přísady a promíchejte.
- Vytvarujte kuličky přibližně o velikosti pingpongového míčku a obalte je v trojobalu. Smažte pomalu dozlatova.
- Majonézu rozmixujte s mátou a petrželkou do zelené barvy a dochuťte.
Telecí máslový řízek s kapustou

Telecí máslový řízek s kapustou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Řízky: | |
| 600 g telecího masa (krk + kýta) | 1 šálek mléka |
| 100 g másla | hrst nasekané hladkolisté petrželky |
| 1 vejce | sůl |
| 6 plátků toustového chleba | |
| Kapusta: | |
| 100 g slaniny | 50 ml smetany 33% |
| 2 šalotky | špetka nastrouhaného muškátového oříšku |
| 4 stroužky česneku | sůl, pepř |
| čerstvá hlávka kapusty | ředkvičky a roketa (rukola) na ozdobu |
POSTUP:
- Řízky: Maso namelte, přidejte sůl, pepř, vejce a nasekanou petrželku, v mléce namočené kostičky toustového chleba a nahrubo nastrouhané studené máslo.
- Vytvarujte placky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C, pečte 30 minut.
- Kapusta: Orestujte kostičky slaniny s nakrájenou šalotkou a česnekem. Přidejte na tenké nudličky nakrájenou kapustu, zprudka orestujte, zalijte smetanou, dochuťte a poduste. Kapusta by měla zůstat na skus křupavá. Jídlo ozdobte ředkvičkami a rukolou.
Roketa i rukola je označení jedné a té samé zeleniny - botanicky roketa setá, Eruca sativa. Charakterizuje ji aromatická chuť lístků, která zvýrazní saláty, dušenou zeleninu i polévky.
Kebab z kuřete se salátem a jogurtem

Kebab z kuřete se salátem a jogurtem
| INGREDIENCE |
|---|
| Kebab: |
| 1 kg kuřecího masa bez kůže a kostí |
| 1 cibule |
| 3 stroužky česneku |
| svazek čerstvého koriandru |
| dle chuti: římský kmín, uzená paprika, sůl, pepř |
| Jogurtový dip: |
| 300 g bílého jogurtu |
| 2 lžíce olivového oleje |
| 2 stroužky česneku |
| sůl, pepř |
| K podávání: |
| směs listových salátů se salátovou okurkou |
POSTUP:
- Kebab: Kuřecí maso umelte, přidejte koření, nasekanou cibuli, koriandr a česnek.
- Vytvarujte šišky, napíchejte je na špejle a na grilu nebo na pánvi maso pečte ze všech stran, dokud není hotové. Nesmí zůstat růžové ani uvnitř, musí být opravdu dobře propečené.
- Dip: Jogurt dochuťte solí, pepřem a třeným česnekem, přidejte olivový olej a prošlehejte.
- Salát: Omyté saláty natrhejte na kousky a smíchejte s plátky okurky. Salát můžete promíchat s jogurtovým dipem anebo ochutit olivovým olejem, citronem a solí a dip podávat zvlášť.
Tip šéfkuchaře: Do masa i do salátu je možné přidat semínka granátového jablka.
Jehněčí sekaná v bránici

Jehněčí sekaná v bránici
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 600 g jehněčí kýty | 2 šalotky |
| 80 g slaniny | 4 stroužky česneku |
| 6 plátků toustového chleba | vepřová bránice |
| 2 vejce | hrst nasekané hladkolisté petrželky |
| 1 šálek mléka | |
| Dle chuti: | |
| tymián | sůl |
| čerstvý koriandr | pepř |
| čerstvá máta | |
POSTUP:
- Jehněčí kýtu pomelte společně se slaninou, přidejte sůl, pepř, prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou šalotku.
- K masu přidejte bylinky nasekané najemno, vajíčka a v mléce namočené kostičky toustového chleba.
- Vytvarujte šišky a zabalte je do bránice, položte do pekáčku, podlijte mírně vodou a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C, pečte přibližně 30 minut.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky





