Hlavní obsah

Oblíbené recepty z mletého masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tentokrát vzal do ruky vařečku šéfkuchař tišnovské restaurace Na Humpolce Oskar Klanert a ukáže nám, jak se dá pracovat s mletým masem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Smažené vepřové krokety, mátová majonéza

Článek

Smažené vepřové krokety, mátová majonéza

INGREDIENCE
Masové krokety:
600 g pečeného vepřového masa (jakékoliv, třeba zbytek z předešlého dne) 1 vejce
kelímek smetany 33%sůl, pepř
2 lžíce máslahl. mouka, vejce a strouhanka na trojobal
2 šalotkyolej na smažení
4 stroužky česneku
Majonéza:
100 g majonézycukr
hrst lístků čerstvé máty citron
hrst nasekané hladkolisté petrželkypepř podle chuti
sůl

POSTUP:

  1. Pečené maso namelte nahrubo, přidejte na másle orestovanou šalotku, smetanu, vejce a zbylé přísady a promíchejte.
  2. Vytvarujte kuličky přibližně o velikosti pingpongového míčku a obalte je v trojobalu. Smažte pomalu dozlatova.
  3. Majonézu rozmixujte s mátou a petrželkou do zelené barvy a dochuťte.

Recepty na báječné přílohy trochu jinak

Recepty

Telecí máslový řízek s kapustou

Foto: Petr Hloušek, Právo

Telecí máslový řízek s kapustou

INGREDIENCE
Řízky:
600 g telecího masa (krk + kýta)1 šálek mléka
100 g máslahrst nasekané hladkolisté petrželky
1 vejcesůl
6 plátků toustového chleba
Kapusta:
100 g slaniny50 ml smetany 33%
2 šalotkyšpetka nastrouhaného muškátového oříšku
4 stroužky česnekusůl, pepř
čerstvá hlávka kapustyředkvičky a roketa (rukola) na ozdobu

POSTUP:

  1. Řízky: Maso namelte, přidejte sůl, pepř, vejce a nasekanou petrželku, v mléce namočené kostičky toustového chleba a nahrubo nastrouhané studené máslo.
  2. Vytvarujte placky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C, pečte 30 minut.
  3. Kapusta: Orestujte kostičky slaniny s nakrájenou šalotkou a česnekem. Přidejte na tenké nudličky nakrájenou kapustu, zprudka orestujte, zalijte smetanou, dochuťte a poduste. Kapusta by měla zůstat na skus křupavá. Jídlo ozdobte ředkvičkami a rukolou.

Roketa i rukola je označení jedné a té samé zeleniny - botanicky roketa setá, Eruca sativa. Charakterizuje ji aromatická chuť lístků, která zvýrazní saláty, dušenou zeleninu i polévky.

Indická kuchyně: recepty na oblíbené pochoutky

Recepty

Kebab z kuřete se salátem a jogurtem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kebab z kuřete se salátem a jogurtem

INGREDIENCE
Kebab:
1 kg kuřecího masa bez kůže a kostí
1 cibule
3 stroužky česneku
svazek čerstvého koriandru
dle chuti: římský kmín, uzená paprika, sůl, pepř
Jogurtový dip:
300 g bílého jogurtu
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl, pepř
K podávání:
směs listových salátů se salátovou okurkou

POSTUP:

  1. Kebab: Kuřecí maso umelte, přidejte koření, nasekanou cibuli, koriandr a česnek.
  2. Vytvarujte šišky, napíchejte je na špejle a na grilu nebo na pánvi maso pečte ze všech stran, dokud není hotové. Nesmí zůstat růžové ani uvnitř, musí být opravdu dobře propečené.
  3. Dip: Jogurt dochuťte solí, pepřem a třeným česnekem, přidejte olivový olej a prošlehejte.
  4. Salát: Omyté saláty natrhejte na kousky a smíchejte s plátky okurky. Salát můžete promíchat s jogurtovým dipem anebo ochutit olivovým olejem, citronem a solí a dip podávat zvlášť.

Tip šéfkuchaře: Do masa i do salátu je možné přidat semínka granátového jablka.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Jehněčí sekaná v bránici

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jehněčí sekaná v bránici

INGREDIENCE
600 g jehněčí kýty 2 šalotky
80 g slaniny4 stroužky česneku
6 plátků toustového chlebavepřová bránice
2 vejcehrst nasekané hladkolisté petrželky
1 šálek mléka
Dle chuti:
tymiánsůl
čerstvý koriandrpepř
čerstvá máta

POSTUP:

  1. Jehněčí kýtu pomelte společně se slaninou, přidejte sůl, pepř, prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou šalotku.
  2. K masu přidejte bylinky nasekané najemno, vajíčka a v mléce namočené kostičky toustového chleba.
  3. Vytvarujte šišky a zabalte je do bránice, položte do pekáčku, podlijte mírně vodou a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C, pečte přibližně 30 minut.

Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Recepty

Recepty z vnitřností: Domácí tlačenka, restovaná játra, ledvinky na cibulce a srdce na smetaně

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:
Recepty z mletého masa

Výběr článků

Načítám