Hlavní obsah

Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbená technika přípravy teplých pokrmů umožňuje vybrat si mezi tisíci báječných jídel snad ze všech surovin, na které si vzpomenete. Čtyři mistrovské kousky pro vás zapekl šéfkuchař tišnovské restaurace Na Humpolce Oskar Klanert.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zapečený lilek se smetanovým sýrem

Článek

Zapečený lilek se smetanovým sýrem

INGREDIENCE
2 lilky
200 g čerstvého sýru (ricotta)
300 g strouhaného parmazánu
250 g drcených rajčat (konzerva)
2 šalotky
olivový olej na opékání
dle chuti česnek, bazalka, cukr
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Lilky nakrájejte na dlouhé plátky asi 4 mm silné, osolte je, opepřete a na tenké vrstvě olivového oleje opečte z obou stran dozlatova. Plátky nechte vychladnout.
  2. Ricottu a 200 g parmazánu smíchejte s prolisovaným česnekem.
  3. Směsí pomažte plátky lilku, smotejte je do závitků a ty vyskládejte do zapékací mísy.
  4. Na olivovém oleji zpěňte nakrájenou šalotku s česnekem, zalijte drcenými rajčaty, dochuťte solí, cukrem, pepřem, chvilku vařte.
  5. Rajčata pak nalijte na lilkové závitky, zasypte zbylým parmazánem a zapečte v troubě dozlatova.

Lehké letní recepty plné ovoce a zeleniny

Recepty

Telecí se zapečenou zeleninou

Foto: Petr Hloušek, Právo

Telecí se zapečenou zeleninou

INGREDIENCE
500 g telecí kýty
3 lžíce oleje
400 g kořenové zeleniny
kelímek smetany 33%
200 g mozzarelly na zapékání
200 g drcených rajčat (konzerva)
4 velké brambory (předvařené ve slupce)
dle chuti olivový olej, česnek, sůl, pepř
k servisu křenová majonéza nebo majonéza s kaparami a zeleným pepřem, rukola

POSTUP:

  1. Kýtu vcelku osolte, opepřete a opečte na oleji zprudka ze všech stran.
  2. Poté ji přendejte do trouby a pečte na 180 °C dorůžova (asi 20 min).
  3. Nechte ji vychladnout a studenou nakrájejte na tenké plátky.
  4. Zatímco maso chladne, rozložte na pečicí papír na poloviny překrojené brambory předvařené ve slupce.
  5. Osolte je, pokapejte olivovým olejem a dejte péct.
  6. Nakrájejte kořenovou zeleninu, osolte ji a opepřete, orestujte na oleji, promíchejte s rajčaty a přendejte do zapékací mísy.
  7. Zasypejte mozzarellou, zalijte smetanou a dejte zapéct (vedle brambor) na 180 °C na 10 minut.
  8. Servis: Brambory rozložte na talíře (jako lodičky), naplňte je zapečenou zeleninou a ozdobte tenkými plátky telecí kýty, které pokapete ochucenou majonézou. Přidejte rukolu.

Rychlá večeře z rajčat? Vyzkoušejte španělský toast

Recepty

Skládanka na téma ratatouille

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skládanka na téma ratatouille

INGREDIENCE
4 rajčata
1 lilek
1 mladá zelená cuketa
1 mladá žlutá cuketa
1 šalotka
1 mrkev
1/4 celeru
250 g drcených rajčat (konzerva)
100 ml bílého vína
80 g másla
4 stroužky česneku
dle chuti olivový olej, bazalka, tymián, cukr, pepř, sůl

POSTUP:

  1. Mrkev a celer nakrájené na kostičky orestujte na másle do poloměkka.
  2. Přidejte šalotku, drcená rajčata, česnek, tymián, bazalku, víno a duste doměkka. Tuto směs rozmixujte dohladka, dochuťte solí, cukrem a pepřem.
  3. Rajčata, obě cukety a lilek (i se slupkou) nakrájejte na stejně slabé plátky (nejlépe na struhadlu mandolína). Na dno zapékací mísy rozprostřete namixovanou směs a na ni vyskládejte střídavě nakrájené plátky zeleniny od kraje ke středu, až bude povrch úplně zakrytý.
  4. Osolte, opepřete a postříkejte olivovým olejem.
  5. Zakryjte přesně ustřiženým pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C na 20 minut. Poté papír sundejte a 10 minut dopékejte.

Recepty na sladké i slané kaše

Recepty

Gratinované brambory s dýní a koprem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gratinované brambory s dýní a koprem

INGREDIENCE
4 velké brambory
1 menší dýně hokaido
2 šalotky
100 g másla
250 ml smetany 33%
200 g strouhaného parmazánu
miska mladého hrášku
svazek čerstvého kopru
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Očištěné brambory a omytou dýni (hokaido se nemusí loupat, ale jadérka odstraňte) nakrájejte na stejné kousky.
  2. Orestujte v hluboké pánvi na másle spolu s nahrubo nakrájenou šalotkou do zlatavé barvy.
  3. Zalijte smetanou a duste do poloměkka. Pak směs promíchejte s hráškem, přelijte do pekáče, zasypte nasekaným koprem a parmazánem.
  4. Zapečte v troubě dozlatova.

Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám