Hlavní obsah

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve všech zemích napříč kontinenty se pečou tisíce druhů dezertů. Avšak dortů, které se skutečně proslavily a dobyly svět, mnoho není. Se čtyřmi z nich vás seznámí cukrářka Olexandra Semeňuk, která působí v restauracích La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šarlota

Článek

Šarlota

Dort údajně vytvořil francouzský kuchař Marie‑Antoine Carême jako poctu pruské královně Charlottě, manželce Friedricha Wilhelma. Existuje mnoho variant Šarloty/ Charlotty v její těstové základně i v náplni.

INGREDIENCE
Korpus
2 vejce80 g hl. mouky
100 g cukru5 g škrobu
Pěna
60 ml mléka180 ml smetany 30%
6 g plátkové želatiny150 g bílé čokolády
400 g jahod
Dokončení
17-20 cukrářských piškotůjahody na ozdobu

POSTUP:

  1. Korpus: Vejce a cukr vyšlehejte do pěny, silikonovou stěrkou zlehka vmíchejte mouku a škrob, rozbijte všechny hrudky.
  2. Hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem, výška je cca 1 cm. Upečte v předehřáté troubě, 10 minut na 180 °C.
  3. Pěna: Jahody omyjte a polovinu rozmixujte mixérem do hladka a přeceďte přes síto. Želatinu namočte do studené vody. Čokoládu nechte rozpustit nad párou. V hrnci svařte mléko a 140 gramů pyré připraveného z jahod.
  4. Hmotu stáhněte z plotny a přidejte vymačkanou želatinu, vše přelijte do mísy s rozpuštěnou čokoládou. Promíchejte.
  5. Smetanu ušlehejte a tuhou šlehačku pak vmíchejte do studené směsi. Přidejte zbývající jahody nakrájené na kousky.
  6. Dokončení: Do kroužku podél vnitřku dortové formy vložte pergamen jako ohrádku pro dort, dort bude vyšší než okraj formy. Dospod položte kolečko vykrojené z korpusu, na něj nalijte pěnu s jahodami. Z plechu vám patrně zbyl ještě korpus, můžete vrstvy zopakovat.
  7. Nechte v lednici vychladit, nejlépe přes noc nebo dokud pěna neztuhne. Po ztuhnutí pěny obložte bok dortu cukrářskými piškoty, převažte je mašlí a povrch pokryjte čerstvými jahodami.

TIP: Nepečenou variantu dortu můžete připravit tak, že na dno dortové formy vyskládáte piškoty a pokapete je ovocnou šťávou. Další vrstvou piškotů se šťávou proložte vrstvy pěny.

Recepty na sladké i slané kaše

Recepty

Napoleon

Foto: Jan Handrejch, Právo

Napoleon

Dort Napoleon je složený z vrstev listového těsta a krému. Teorií o jeho vzniku existuje několik, sahají až do 17. století a není jisté, zda byl vytvořen ve Francii, nebo jinde. Velmi se podobá francouzskému Mille-feuille.

INGREDIENCE
Korpus
500 g listového těsta
Krém
900 ml mléka65 g hl. mouky
65 g škrobu2 vanilkové lusky
Těsto na ozdobu
50 g bílků50 g cukru krystal
50 g přepuštěného másla50 g hl. mouky
K dokončení
ovocejedlé květy

POSTUP:

  1. Korpus: Listové těsto rozválejte na 2–3 mm silné placky a propíchejte je vidličkou. Dort může být kulatý i hranatý, seskládaný z kruhů nebo obdélníků.
  2. Placky pečte v troubě při 190 °C do zlatova necelých 10 minut (při pečení se obvykle rozpadnou, vrstva se sestaví z kousků).
  3. Krém: V hrnci s nepřilnavým dnem rozmíchejte žloutky, mouku, cukr a škrob do hladka, přidejte semínka vanilky a mléko a za stálého míchání vařte zvolna do zhoustnutí, dbejte na to, aby se krém nepřipálil a žloutky nesrazily.
  4. Hustý krém stáhněte z plotny a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a krém není homogenní. Krém nechte vychladnout.
  5. Těsto na ozdobu: Všechny ingredience rozmixujte dohladka a tence, na 1–2 mm, rozetřete na silikonovou podložku. Pečte v troubě 5 minut na 180 °C. Hotové těsto nalámejte na náhodné, nepravidelné tvary.
  6. Dokončení: Upečené pláty listového těsta potřete krémem a sestavte dort. (Jednu upečenou placku si odložte na dokončení.) Dort uložte na noc do lednice. Nakonec boky a vršek dortu posypte drobky z listového těsta a navrch naaranžujte plátky z druhého těsta, ovoce a květy.

Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami

Recepty

Kyjevský dort

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kyjevský dort

Slavný dort, který se připravuje ke zvláštním, slavnostním příležitostem, patří ke kulinárním symbolům Ukrajiny podobně jako třeba kyjevský kotlet.

INGREDIENCE
Korpus
185 g bílků (6 vajec)160 g cukru krystal
10 g škrobu70 g lískových ořechů
45 g hl. moukysůl
Krém
210 g žloutků (11 vajec)600 g másla
20 ml rumu300 ml kondenzovaného mléka
75 g moučkového cukru105 ml vody
K dokončení
150 g ořechů na ozdobu (lískové a pistácie)potravinářské barvivo

POSTUP:

  1. Korpus: Lískové ořechy opražte v troubě při teplotě 180 °C, 5 minut. Vychladlé nasekejte nožem. (Totéž udělejte s ořechy na ozdobu.)
  2. Z bílků, soli a cukru ušlehejte tuhý sníh, stěrkou do něj opatrně vmíchejte mouku promíchanou se škrobem a ořechy.
  3. Na dva pečicí papíry předkreslete 4 kruhy o průměru cca 15 cm (podle talíře). Papíry položte na dva plechy a do každého kruhu naneste těsto. Pečte 30 minut na 130 °C.
  4. Krém: Vše kromě másla prošlehejte a vařte zvolna do zhoustnutí. Neustále míchejte a nedovolte připálení a tvorbu hrudek. Nechte vychladit.
  5. Máslo ušlehejte do pěny, přidejte vychladlou žloutkovou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  6. Dokončení: Z hotového krému odeberte asi 300 gramů a rozdělte ho na části, které obarvíte potravinářskou barvou a použijete na zdobení. Zbývající krém se rovnoměrně rozdělí mezi 4 koláče korpusu.
  7. Natřete je, seskládejte dort a nechte ho přes noc v lednici. Hotový dort ozdobte z boku nasekanými opraženými oříšky a navrchu květy z barevného krému.

Vzkaz cukrářky: Můžete si vybrat jakékoli ořechy. Já jsem tentokrát zvolila lískové a pistácie.

Recepty z jablek, hrušek a švestek

Zdraví

Medovník

Foto: Jan Handrejch, Právo

Medovník

Původ vrstveného medového dezertu není jasný, může být staroslovanský, arménský, ruský nebo gruzínský. V minulosti byl považován za exkluzivní dort a podával se pouze o svatbách, Vánocích nebo Velikonocích.

INGREDIENCE
Korpus
130 g medu7 g sody
250 g cukru krupice2 vejce
640 g hl. mouky125 g másla
Krém
500 ml zakysané smetany 30%100 g moučkového cukru
220 ml smetany 30%
Na ozdobu
posypka z korpusuovoce

POSTUP:

  1. Korpus: Do kovové mísy dejte med, cukr, sodu a máslo. Hmotu míchejte a zahřívejte ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotny, vyndejte misku a přidejte vejce, promíchejte, poté přidejte mouku.
  2. Vypracujte homogenní těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odležet 2–3 hodiny v lednici.
  3. Rozdělte ho na porce po 140 g a vyválejte na pergamenu placky na tloušťku 3–4 mm. Vykrojte kruhy o průměru 18 cm, propíchejte je vidličkou a pečte při 180 °C cca 9 minut. Upečte i odřezky.
  4. Krém: Zakysanou smetanu ušlehejte s cukrem a promíchejte se šlehačkou ušlehanou ze sladké smetany.
  5. Dokončení: Jeden koláč a odřezky si odložte na posypku. Zbývající vychladlé koláče namažte krémem a sestavte dort. Pokud se rozhodnete pro ovocnou variantu, můžete jednotlivé vrstvy posypat ovocem (borůvky, jahody). Odloženou placku rozdrobte a drobky obalte celý dort. Navrch můžete naaranžovat ovoce.

Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet

Recepty

Netradiční dobrůtky na dětskou party

Recepty

Reklama

Výběr článků

Načítám