Hlavní obsah

Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklizeň lesních plodů a ovoce na zahradě vrcholí a mnozí z nás tak hledají inspiraci pro jejich využití. Skvělou volbou přitom mohou být recepty z kuchařky od Pavly Janečkové Hájkové alias Vintage Kitchen, která oprášila recepty z nejstarších dochovaných českých kuchařek a přizpůsobila je dnešní době.

Foto: archiv kuchařky

Kynutá bábovka Savarin

Článek

Kynutá bábovka Savarin

INGREDIENCE
Na bábovku: kůra z 1 bio citronu
400 g polohrubé pšeničné nebo špaldové mouky70 g mandlí
200 g másla1/2 lžičky vanilky
25 g droždíšpetka soli
160 ml smetanyNa cukrový rozvar:
1 lžíce cukru180 ml vody
2 žloutky180 g třtinového cukru
1 vejce100 ml kvalitního rumu

POSTUP:

  1. Mouku přesypte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, do kterého rozdrolte droždí, nasypte cukr a zalijte polovinou vlažné smetany. Nechte vzejít kvásek.
  2. Až uvidíte na povrchu kvásku bubliny, přidejte studené nastrouhané máslo, vejce a žloutky rozkvedlané ve zbývající smetaně, špetku soli, vanilku, citronovou kůru a najemno nasekané mandle. Vše smíchejte a vypracujte buď pomocí robotu, nebo ručně v těsto.
  3. Formu na bábovku Savarin vymažte máslem, vysypte moukou a těsto do ní rozprostřete. Přikryjte utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout. Případně můžete těsto přikryté fólií nechat pomalu kynout přes noc v lednici a až druhý den je po dokynutí v teple upéct.
  4. Bábovku dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 40–50 minut.
  5. Dostatečné propečení vyzkoušejte špejlí.
  6. V kastrůlku smíchejte vodu s cukrem, míchejte a ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přilijte do cukrového rozvaru rum.
  7. Lehce zchladlou bábovku vyklopte z formy, podélně rozkrojte a obě části hned po lžících polévejte teplým cukrovým rozvarem s rumem.
  8. Poté buď rovnou přiklopte obě části k sobě, nebo bábovku ještě naplňte ušlehanou smetanou.

Ovocný táč s drobenkou

Foto: archiv kuchařky

Ovocný táč s drobenkou

INGREDIENCE
Na těsto: Na drobenku:
20 g droždí200 g hrubé špaldové mouky
4 lžičky cukru200 g třtinového cukru
100 ml mléka100 g másla
250 g hladké špaldové mouky
100 ml rozehřátého másla
žloutek
špetka soli
1 kg sezonního ovoce

POSTUP:

  1. Rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou lehce ohřátého mléka. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí.
  2. Než vzejde kvásek, rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Aktivní kvásek poznáte podle bublin, které se tvoří na hladině.
  3. Ke kvásku prosejte mouku a přilejte zbývající mléko s rozkvedlaným žloutkem, solí a máslem. Těsto promíchejte vařečkou jeho nadzvedáváním ode dna nahoru, aby se provzdušnilo.
  4. Poté ho zakryté utěrkou nechte hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto roztáhněte na velmi tenký plát na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Ovoce omyjte a osušte.
  7. Na drobenku si do misky nakrájejte studené máslo, přisypte cukr, mouku a prsty pořádně prohněťte.
  8. Ovoce vyskládejte na těsto, a hojně zasypte drobenkou.
  9. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 minut.

Recepty z darů domácí zahrádky

Recepty

Borůvkový žahour s kynutými knedlíčky

Foto: archiv kuchařky

Borůvkový žahour s kynutými knedlíčky

INGREDIENCE
Na knedlíčky:Na žahour:
500 g polohrubé špaldové či pšeničné mouky1 l lesních borůvek
2 lžičky třtinového cukru250 ml zakysané smetany
250 ml smetany na vaření50-80 g třtinového cukru
kůra z 1 bio citronu2-3 lžíce strouhaného perníku
20 g droždí1/2 lžičky mleté skořice
2 žloutky
sůl

POSTUP:

  1. Na žahour: Opláchnuté borůvky v menším hrnci rozmačkejte, zasypte cukrem, zalijte smetanou se zamíchaným perníkem a rozvařte.
  2. Na knedlíčky: Nejprve si připravte kvásek. Droždí rozdrolte do mísy, přidejte dvě lžičky cukru a zalijte jednou třetinou lehce ohřáté smetany.
  3. Po 10 minutách se začnou v míse tvořit bubliny a můžete přidat mouku, rozkvedlané žloutky se zbytkem smetany, špetkou soli a citronovou kůrou.
  4. Těsto hnětením pořádně provzdušněte a nechte pod utěrkou kynout přibližně 45 minut.
  5. Poté z těsta tvořte malé knedlíčky o velikosti 3 cm. Nechte je ještě 15 minut kynout, poté dejte vařit do osolené vroucí vody.
  6. Za 10 minut by měly knedlíčky vyplavat na povrch. Vylovte je děrovanou naběračkou a servírujte se žahourem.

Tip: Těsto můžete využít i na kynuté knedlíky plněné ovocem.

Netradiční dobrůtky na dětskou party

Recepty

Kaše z bílého máku

Foto: archiv kuchařky

Kaše z bílého máku

INGREDIENCE
6 lžic mletého nebo tlučeného bílého máku
1 lžíce špaldové nebo pšeničné krupice
250 ml klasického nebo rostlinného mléka
bobulovité ovoce dle libosti
sirup na doslazení dle potřeby

POSTUP:

  1. Mléko nalijte do rendlíku. Přisypte mletý mák, mouku a důkladně rozmíchejte.
  2. Chvíli povařte, dokud kaše nezačne houstnout.
  3. Poté přendejte do mističek nebo na talířky, polijte lehce sirupem a ozdobte ovocem.
Foto: Cpress

Vintage Kitchen: Inspirace minulostí na talíři současnosti

Recepty z darů domácí zahrádky

Recepty

Recepty z Valašska: brynzové halušky, osúch, frgál a podlesníky

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám