Hlavní obsah

Recepty z jablek, hrušek a švestek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S babím létem nadešla také sklizeň našeho nejoblíbenějšího a také nejtradičnějšího ovoce - jablek a švestek. Pokud i u vás byla úroda bohatá a hledáte inspiraci, jak je zpracovat, přinášíme vám hned několik tipů.

Foto: Roter Hahn

Marinované jablko s čerstvým kozím sýrem a plátkem špeku

Článek

Marinované jablko s čerstvým kozím sýrem a plátkem špeku 

INGREDIENCE

  • 1 jablko, ideálně jihotyrolskou odrůdu Golden Delicious
  • 180 g čerstvého kozího sýra
  • 4 plátky špeku srolované do růžiček
  • šťávu z jednoho citronu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžíce květového medu
  • 1 větvičku čerstvého tymiánu
  • 1 malou cibuli
  • 50 g vlašských ořechů najemno nadrcených
  • bylinkovou sůl a špetku pepře

POSTUP:

  • Jablko nakrájejte na 1 cm tlusté plátky.
  • Promíchejte med s citronovou šťávou a tymiánem. Vznikne marináda, kterou přelejete přes plátky jablka a necháte přes noc odstát. Čerstvý kozí sýr nechte oschnout v sítku.
  • Cibuli nakrájejte na malé kostičky, poduste na olivovém oleji a nechejte vychladnout.
  • Přimíchejte ji spolu s nadrcenými ořechy k čerstvému kozímu sýru a dochuťte citronovou šťávou, bylinkovou solí a pepřem.
  • Ze vzniklé hmoty vytvořte čtyři pralinky, každou položte na plátek marinovaného jablka a ozdobte špekovou růžičkou.

Recepty na oblíbené sendviče a chuťovky

Zdraví

Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou

INGREDIENCE

  • 60 g sýru gorgonzola piccante
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 300 g špaldy
  • 1 lžíce medu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 hrušky
  • svazek rukoly
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Opláchněte špaldu a vařte ji v dostatečném množství osolené vody asi 45 minut.
  • Slijte a nechte vychladnout.
  • Olivový olej smíchejte s bílým octem, medem, špetkou soli a pepřem a dejte stranou.
  • Opláchněte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte.
  • Gorgonzolu nakrájejte na kostičky.
  • Omyjte hrušky, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky.
  • Ke špaldě přidejte rukolu, plátky hrušky a kousky gorgonzoly, ochuťte předem připravenou zálivkou s medem a servírujte.

Makové lívance se švestkovou omáčkou

Foto: Regionální potravina

Makové lívance se švestkovou omáčkou

INGREDIENCE

  • 180 g hladké mouky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžíce mletého máku
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 g zakysané smetany
  • slunečnicový olej
  • sklenice švestek s portským vínem

POSTUP:

  • Nejdříve smíchejte všechny sypké suroviny a dobře promíchejte.
  • Poté přilijte mléko, a nakonec přidejte vejce. Těsto dobře propracujte a nechte 20 min. odstát.
  • Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejte v malém rendlíku.
  • Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečte do zlatova lívance na malém množství slunečnicového oleje.
  • Ještě horké lívance zalijte švestkovým rozvarem, nahoru dejte nok ze zakysané smetany.

Podzimní kulinářské variace z hub, zvěřiny a hrušek

Styl

Švestkový kynutý knedlík – Germknödel 

Foto: Pernerka

Švestkový kynutý knedlík

INGREDIENCE na knedlík

  • 250 g hladké mouky Pernerka
  • 25 g droždí
  • 125 ml mléka
  • 25 g cukru
  • 1 ks vejce
  • 25 g másla
  • špetka soli

Na náplň

  •  švestková povidla nebo vypeckované švestky nakrájené na čtvrtky

Omáčka

  • vanilkový pudink
  • mléko
  • cukr
  • máslo

Na posypání

  •  mletý mák

POSTUP:

  • Trochu vlažného mléka smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nechte cca 15 minut vzejít kvásek.
  • Rozehřejte máslo. Smíchejte všechny ostatní ingredience, přidejte rozehřáté máslo + kvásek a vypracujte hladké těsto.
  • Z těsta udělejte 5 hromádek, do kterých zabalte švestky, případně povidla a udělejte knedlík. 
  • Nechte na pomoučeném vále kynout cca 30 minut.
  • Vařte v osolené vroucí vodě. Nejdřív 5 minut pod pokličkou, poté otočte a vařte 5 minut bez pokličky.
  • Knedlíky při vaření hodně nabydou, proto vařte po malém množství.
  • Omáčka: Uvařte si řídký pudink, který poté zjemníte máslem.
  • Na talíř nalijte řídký pudink, položte knedlík a posypte mákem.
  • Mák můžete smíchat s moučkovým cukrem, aby byl víc sladký.

Recepty na pravé italské těstoviny

Zdraví

Smažené knedlíčky s hruškovým želé a brusinkami (4 porce)

Foto: František Petrák, Právo

Smažené knedlíčky s hruškovým želé a brusinkami

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 1 dl mléka
  • 1 žloutek
  • 1 dl oleje
  • půl kostičky droždí
  • půl sáčku kypřicího prášku
  • 50 g cukru
  • sůl
  • olej na smažení
  • Želé: 2 hrušky, 100 g brusinek, 1 sáček žlutého želé, 2 lžíce meruňkové marmelády

POSTUP:

  • Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte půlku cukru a nechte vzejít.
  • Z kvásku i zbylých surovin umíchejte hladké těsto a dejte na 30 minut kynout.
  • Z těsta tvořte kuličky (průměr 3 cm), osmažte je na oleji z obou stran.
  • Hotové osušte na ubrousku.
  • Želé připravte podle návodu, přidejte marmeládu a lehce povařte s oloupanými hruškami i brusinkami.
  • Dejte zchladnout a ozdobně vykrájejte.

Tip: Knedlíčky lze podávat i studené jako lehké letní jídlo. Želé zajímavě ochutí zázvor.

Recepty pro milovníky sýrů

Styl

Jablečný štrúdl podle jihotyrolské kuchařky Andrei Müller z farmy Pirchhof, Roter Hahn

Foto: Roter Hahn

Jablečný štrúdl

INGREDIENCE - těsto na 2 štrúdly

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení pečicího prášku
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • vanilkový cukr
  • mléko k potírání

Na náplň

  • 10–12 jablek
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • rozinky
  • rum (podle libosti)

POSTUP:

  • Smíchejte mouku, pečicí prášek, vejce, cukr a vanilkový cukr.
  • Vytvořte dokonale hladké těsto, které necháte asi půl hodiny odpočívat.
  • Potom si připravíte náplň – oloupejte jablka, nařežte je na malé kousky a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a s rozinkami.
  • Můžete přidat i kapku rumu, pro lepší vůni.
  • Těsto rozdělte na dvě půlky a vyválejte ho do potřebného tvaru.
  • Krásně vyválené pláty těsta naplňte a opatrně srolujte.
  • Nakonec vytvořené štrúdly potřete studeným mlékem a dejte péct. 
  • V horkovzdušné troubě pečte na 180 °C asi 45 minut.
  • Ještě teplý štrúdl pocukrujte a servírujte například s vanilkovým přelivem.

Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Foto: Akademie kvality

Jablečné řezy

INGREDIENCE na piškot

  • 4 vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 8 lžic slunečnicového oleje
  • 8 lžic vlažné vody
  • 1 kypřicí prášek
  • tuzemák

Na krém

  • 2 zakysané smetany
  • 1 bílý jogurt
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 jablka
  • 2 pytlíky želatiny
  • tuzemák

POSTUP:

  • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, poté přidejte vodu, tuzemák a znovu šlehejte.
  • Pomalu přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Až se směs spojí, začněte pomalu přidávat sníh z bílků, a nakonec pomalu přilévejte olej.
  • Těsto vlijte do menšího pekáče na pečicí papír.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
  • Zakysanou smetanu smíchejte s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem.
  • Jablka nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich šťávu, ve které rozpusťte želatinu (můžete přilít trochu jablečného džusu).
  • Na upečený piškot rozetřete zakysanou smetanu. Poté opatrně pokládejte nastrouhaná jablka, a nakonec nalijte želatinu (můžete si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).

Pivní recepty z naší chalupy

Styl

Švestková bublanina

Foto: myjsmebio.cz

Švestková bublanina

INGREDIENCE

  •  cca 450 g vyloupaných bio švestek
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 40 g bramborového škrobu
  • 1 lžička bio prášku do pečiva
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 ks bio vejce
  • 4 lžíce bio mléka

POSTUP:

  • Ovoce omyjte a vypeckujte.
  • Do mísy přidejte postupně vejce, cukr a olej.
  • Směs umíchejte do pěny.
  • Následně přilijte mléko, přisypejte mouku s kypřicím práškem a bramborovým škrobem.
  • Dobře zamíchejte.
  • Poté so připravte plech, který vymažte máslem nebo olejem.
  • Z mouky, cukru a másla prsty nachystejte drobenku.
  • Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete.
  • Nahoru přidejte ovoce.
  • Posypte drobenkou a pečte asi půl hodiny na 180 stupňů.

Hruškové čatní

Foto: Naturhause

Hruškové čatní

INGREDIENCE

  • 1 šálek hrušek loupaných a nakrájených na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka kurkumy
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky prolisovaného česneku
  • ¼ šálku propláchnutých rozinek
  • špetka soli
  • ½ lžíce medu

POSTUP: 

  • Na rozehřátém oleji orestujte hrušky, přidejte ostatní ingredience kromě medu, opékejte asi 15 minut na mírném ohni.
  • Nechte 20 minut stydnout, poté přimíchejte med.
  • Dobře promíchejte a podávejte.

Recepty na lahodné pokrmy z luštěnin

Zdraví

Jablečný džem provoněný skořicí

Foto: myjsmebio.cz

Jablečný džem

INGREDIENCE

  • asi 1 kg oloupaných bio jablek, nakrájených na kostičky
  • 40 ml šťávy z bio citronu
  • kůra z jednoho bio citronu
  • 120 g třtinového cukru
  • 200 ml jablečného moštu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

POSTUP: 

  • Do většího hrnce přidejte jablečný džus, citronovou šťávu, kůru, cukry a skořici.
  • Nakonec vmíchejte také jablíčka.
  • Směs přiveďte k varu a nechte vařit přibližně čtvrt hodiny.
  • Následně snižte teplotu a vařte dalších 15 minut, dokud směs nezhoustne.
  • Horký džem přelijte do sklenic, dobře uzavřete a nechte zcela vychladnout.
  • Doporučujeme skladovat v chladu a tmavé místnosti.

Hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí 

Foto: Labeta

Hruškový džem

INGREDIENCE

  • 2 kg zralých hrušek
  • ovocný pektin
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce medu
  • 4 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 1 tyčinka celé skořice
  • kůru z 1,5 citronu

POSTUP:

  • Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo.
  • Nastrouhané hrušky dejte do hrnce, podlijte vodou, přidejte med, koření a cukr promíchejte s ovocným pektinem.
  • Vše za stálého míchání rozvařte na hustou kaši (cca 10 minut).
  • Z hotového džemu vyjměte koření a plňte do sklenic.
  • Uzavřené sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.

Hruškové smoothie

Foto: Naturhause

Hruškové smoothie

INGREDIENCE na 1. variantu

  • 2 hrušky
  • 2 kusy řapíkatého celeru
  • 1 list kapusty
  • 1 hrst zelené petrželky

INGREDIENCE na 2. variantu

  • ½ hrnku borůvek
  • 1 okurka
  • 1/4 limetky
  • 1 hruška

POSTUP:

  • U každé varianty rozmixujte všechny ingredience dohromady a vlijte do sklenice.

Hrušková mimosa

Foto: archív firmy

Hrušková mimosa

INGREDIENCE

  • Cava Freixenet Carta Nevada
  • 500 ml hruškového džusu
  • 1 jablko nakrájené na tenké plátky
  • 3 celé skořice + další na ozdobu sklenic
  • snítky tymiánu na ozdobu

POSTUP:

  • Hruškový džus krátce povařte s celou skořicí. Nechte vychladnout.
  • Sklenice naplňte ledem a do poloviny nalijte připravený džus.
  • Dolijte cavou a ozdobte plátkem jablka, který předem pokapejte citronovou šťávou, aby si zachoval barvu.
  • Na závěr připojte celou skořici a snítku tymiánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám