Hlavní obsah

Recepty na sladké i slané kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělá snídaně, ale i dobrý tip na oběd či večeři. Úspěšná foodblogerka a kuchařka Věra Strnadová odhaluje poklad, který se skrývá v často opomíjených kaších. Připravuje je chutně a s fantazií, a tak jsme neodolali ani my. Inspirujte se recepty, které jsme vybrali z její knihy Vtipné kaše. A nebojte se ani vlastních úprav a kombinací. Vždyť vaření je hra.

Foto: Petra Novotná, Petra Šalapková

Rýžová slaná kaše

Článek

Rýžová slaná kaše

INGREDIENCE
250 ml rýžového či kokosového mléka40 g kulatozrnné rýže
špetka soli3 hřebíčky
špetka mleté kurkumyčerstvě mletý růžový pepř
nať koriandru1 jarní cibulka
čerstvá chilli papričkahrst sezonní zeleniny (například mrkev, pór, jarní cibulka)
1 lžička sezamového oleje k restování

POSTUP:

  1. Do rendlíku nalijte vámi zvolené mléko a vysypte rýži, kterou jste předtím propláchli studenou vodou. Vše osolte a přidejte hřebíčky.
  2. Kurkumu můžete přidat také hned, což šéfkuchařka Věra Strnadová doporučuje. Případně si ji nechte až na závěr ke zdobení.
  3. Kaši přiveďte těsně pod bod varu, kdy se hladina jen vlní, ale neprobublává. V tu chvíli stáhněte plamen na střední a vařte s častým mícháním asi 25 minut.
  4. Zatímco se vám vaří rýže, připravte si zeleninu. Očistěte ji, nakrájejte nadrobno, případně uvařte v páře nebo 2 až 3 minuty restujte na sezamovém oleji.
  5. Z hotové kaše vyndejte hřebíčky a na talíři či v misce ji ozdobte kořením, koriandrem a připravenou zeleninou.

Kaše z nahrubo pomletého kamutu

Foto: Petra Novotná, Petra Šalapková

Kaše z nahrubo pomletého kamutu

INGREDIENCE
250 ml ideálně živočišného mléka60 g hrubě namletého kamutu (předchůdce dnešní tvrdé pšenice, dostupný ve zdravých výživách)
pár nadrcených semínek fenyklusladidlo (ideálně med)
dýňová a slunečnicová semínkavlašské ořechy

POSTUP:

  1. Do rendlíku vlijte tekutiny a přidejte kamut s nadrceným fenyklem. Za častého míchání přiveďte k varu, stáhněte plamen. Stále míchejte a vařte do zhoustnutí asi 5 minut.
  2. Hotovou kaši nechte chvíli vychladnout, a jakmile si o ni nespálíte jazyk, oslaďte ji medem. Chcete-li použít jiné sladidlo, oslaďte kaši klidně ihned.
  3. Servírujte ji posypanou ořechy a semínky s trochou přepuštěného másla. Ozdobte dle chuti a preferencí.
  4. Na ozdobu: přepuštěné máslo, jáhlové nebo rýžové pukance, jedlé květy

Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami

Recepty

Rýžová kaše s quinoou a kořením

Foto: Petra Novotná, Petra Šalapková

Rýžová kaše s quinoou a kořením

INGREDIENCE
250 ml rýžového či ovesného mléka 30 g rýže (ideálně kulatozrnná, lze i basmati či jasmínová)
20 g quinoysladidlo (ideálně javorový sirup)
1 banán špetka mleté skořice
3 lusky celého nebo velká špetka mletého kardamomu špetka soli
1 lžička přepuštěného másla

POSTUP:

  1. Do rendlíku nalijte tekutiny. Vysypte rýži s quinoou, přidejte špetku soli a lusky kardamomu, nepoužijete-li mletý.
  2. Vaříte-li pro děti, vynechte sůl a kardamom, později i skořici se sladidlem.
  3. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte. Po 10 minutách vyjměte kardamomové lusky a kaši oslaďte.
  4. Podávejte ozdobenou nakrájeným banánem a mletou skořicí, případně kardamomem, pakliže jste jej nepoužili již při vaření.
  5. Nezapomeňte na závěr kaši pokapat rozpuštěným přepuštěným máslem.

Vaření a pečení s pivem

Recepty

Rizotová kaše s hráškem

Foto: Petra Novotná, Petra Šalapková

Rizotová kaše s hráškem

INGREDIENCE
80 g kulatozrnné rýže100 ml kvalitního bílého vína
300 ml jakéhokoliv vývaru, kromě rybího20 g quinoy
50 g kuliček hrášku čerstvého či mraženého 1 čerstvá snítka tymiánu
3 ředkvičkysůl
sýr parmazánového typu na posypánípanenský olivový olej
olej z černého kmínu na dochucení

POSTUP:

  1. V rendlíku rozehřejte krátce olivový olej a vsypte propláchnutou rýži.
  2. Restujte ji a po minutě vlijte bílé víno.
  3. Promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se víno neodpaří, trvá to přibližně jednu minutu.
  4. Přilijte polovinu vývaru, znovu promíchejte a nechte jej odpařit stejně jako víno.
  5. Postup opakujte i se zbylým vývarem.
  6. Pamatujte, že vývar drží déle než víno. Odpaření mu trvá asi 2 minuty. Nakonec jemně osolte.
  7. K rizotu přidejte větší část hrášku a ředkviček pokrájených na čtvrtiny.
  8. Zbytkem zeleniny jídlo na závěr ozdobíte.
  9. Kaši s přidanou zeleninou ještě krátce prohřejte, poté již servírujte ozdobenou zbylou zeleninou, nastrouhaným sýrem a sdrhnutým tymiánem s pár kapkami oleje z černého kmínu navrch.

Jacket potatoes: pečené brambory s náplní

Recepty

Bramborovobatátová kaše s rostlinnou smetanou

Foto: Petra Novotná, Petra Šalapková

Bramborovobatátová kaše s rostlinnou smetanou

INGREDIENCE
1 velká brambora1 hlíza batátu v polovičním množství brambory
špetka drceného kmínu1 lžička přepuštěného másla
2-3 lžíce rýžové smetany3 křepelčí vajíčka nebo 1 slepičí
jarní cibulkapetrželová nať
sůlčerstvě mletý pepř

POSTUP:

  1. V rendlíku přiveďte k varu očištěný a na kostky nakrájený batát s bramborou a kmínem. Stáhněte plamen a vařte pod poklicí do změknutí asi 10 minut.
  2. Uvařte vejce natvrdo. Slepičímu to trvá zhruba 8 minut, křepelčím minutu.
  3. Vodu slijte a vejce ochlaďte ve studené vodě a oloupejte.
  4. Z batátu a brambory slijte vodu a rozmačkejte je vidličkou či šťouchadlem.
  5. Zjemněte lžičkou přepuštěného másla.
  6. Ke směsi přilijte rýžovou smetanu a promíchejte.
  7. Ozdobte vejcem, jarní cibulkou, petrželovou natí a podávejte.

Tapioka s růžovou vodou

Foto: Petra Novotná, Petra Šalapková

Tapioka s růžovou vodou

INGREDIENCE
200 ml kokosového či mandlového mléka (případně panenské kokosové vody) 30 g perel tapioky (seženete v asijských obchodech či ve zdravé výživě)
1 vanilkový lusk1 lžička růžové vody
sladidlo (ideálně tmavý třtinový cukr či javorový sirup)semena z 1/2 granátového jablka

POSTUP:

  1. Do mléka v rendlíku zamíchejte tapiokové perly. Nechte je 5-10 minut máčet.
  2. Mezitím podélně rozkrojte vanilkový lusk a vyškrabejte z něj semínka. Ty přidejte společně se lžičkou růžové vody do rendlíku k perlám.
  3. Obsah přiveďte těsně pod bod varu, kdy se hladina lehce vlní, ale rozhodně nebublá.
  4. Stáhněte plamen a mírně vařte asi 10 minut.
  5. Zpočátku míchejte jen průběžně, až ke konci vaření již bez přerušení.
  6. Oslaďte, ozdobte a užívejte si.

Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf

Recepty

Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:
Kaše

Výběr článků

Načítám