Hlavní obsah

Za výroky o Krymu pohrozil ukrajinský velvyslanec Sarkozymu trestním stíháním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ambasador v Paříži Vadym Omelčenko pohrozil, že bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy by mohl být na Ukrajině trestně stíhán za své nedávné výroky v rozhovoru pro list Le Figaro. Sarkozy v interview označil návrat anektovaného Krymu Ukrajině za „iluzorní“ a vyslovil se proti přijetí Kyjeva do EU a NATO.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský velvyslanec ve Francii Vadym Omelčenko. V pozadí starostka Paříže Anne Hidalgová

Článek

„Nepřekvapilo by mě, kdyby se generální prokurátor Ukrajiny zajímal o tato (Sarkozyho) prohlášení, aby zjistil, zda existují prvky zakládající trestný čin,“ řekl Omelčenko francouzskému listu Ouest France, který je nejčtenějším frankofonním deníkem na světě.

„Není pro mě snadné komentovat slova bývalého prezidenta Francouzské republiky. Respektuji jeho postavení. Četl jsem jeho knihy, které mi umožňují lépe pochopit jeho myšlenky. Musím ale říci, že tato slova jsou jak formálně, tak obsahově nepřijatelná,“ uvedl ukrajinský velvyslanec.

Jakékoli náznaky, že uznané mezinárodní hranice mohou podléhat změnám, by podle Omelčenka mohly mít bumerangový efekt, a to nejen na Ukrajině. Je zajímavé pozorovat, že prohlášení podobná těm, která učinil Nicolas Sarkozy, zazněla i jinde v Evropě, dodal ukrajinský velvyslanec.

„Pro nás je to synchronizovaná komunikační operace. Vidíme, že tyto (Sarkozyho) poznámky se shodovaly s výroky stejného typu jinde v Evropě,“ řekl Omelčenko bez dalšího upřesnění.

Na otázku, zda v pozadí stojí Rusové, ambasador odpověděl: „Ano, samozřejmě. A jasně vidím, že Nicolas Sarkozy se nevzdal aktivní role na francouzské politické scéně.“

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy u pařížského soudu letos v květnu

Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, označil podle agentury AFP Sarkozyho výroky za „zločinnou logiku“. Podoljak Sarkozyho obvinil, že se během svého působení v úřadu (v letech 2007–2012) „úmyslně podílel na zločinném spiknutí za účelem ruského obsazení ukrajinských území“.

Sarkozy v rozhovoru pro Le Figaro mj. řekl, že návrat Krymu Ukrajině je iluzorní, protože většina obyvatel poloostrova se považuje za Rusy. K budoucnosti Ukrajiny Sarkozy uvedl, že by měla zůstat neutrální. „Je spojnicí mezi Západem a Východem, má poslání mostu mezi Evropou a Ruskem, a tak by to mělo zůstat,“ řekl dále bývalý francouzský prezident.

„Nutit Ukrajinu, aby si vybrala mezi těmito dvěma entitami, se mi zdá v rozporu s historií a geografií tohoto složitého regionu. Dáváme falešné sliby, které nebudou dodrženy,“ míní Sarkozy ve zjevné narážce na zvažované přijetí země do společenství, kterými jsou EU a NATO.

Sarkozy, člen nyní opoziční konzervativní strany Republikáni, má v posledních letech značné potíže s justicí. Letos v květnu dostal tříletý trest vězení za korupci a obchodování s vlivem. Proti verdiktu se odvolal. Nepravomocně byl odsouzen také v jiných procesech, které se týkaly porušení předpisů ohledně financování volební kampaně. I v těchto případech se odvolal.

V pátek finanční prokuratura oznámila, že Sarkozy stane před pařížským soudem také kvůli obviněním z korupce a ilegálního financování volební kampaně z roku 2007, a to penězi, které údajně pocházely z Libye.

Francouzská televize natáčela v ruských zákopech na okupované Ukrajině, Kyjev protestuje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám