Hlavní obsah

Francouzská televize natáčela v ruských zákopech na okupované Ukrajině, Kyjev protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zahraničí v Kyjevě se důrazně ohradilo proti nedávné reportáži francouzské televizní stanice TF1, kterou její redaktor natočil na frontové linii v pozicích ruské armády na okupovaném území Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják v zákopu

Článek

Reportér TF1 podle ministerstva ilegálně vstoupil na anektovaná území, svým příspěvkem podpořil legendy o „síle ruské armády“ a zneuctil památku všech, které okupanti zabili.

„Reportáž TF1 o ruských jednotkách, které mají zničit další města v okupované části Ukrajiny, představuje pokles žurnalistiky na nové dno,“ prohlásil mluvčí ukrajinské diplomacie Oleg Nikolenko.

Podle Kyjeva francouzská reportáž odvysílaná v polovině června nevysvětluje širší souvislosti konfliktu s výjimkou toho, že Rusové očekávají protiofenzivu ukrajinských sil a že se na ni už delší dobu připravují. Ani jednou se nezmínila o tom, kdo je agresor, protestuje Kyjev.

Čínský reportér jezdí s Rusy. Vysílá i z obležených měst

Válka na Ukrajině

Reportáž s názvem „V zákopech s ruskými vojáky“ ukazuje, jak francouzský reportér s ruským řidičem míjí kolony obrněných a nákladních vozidel a že cesta na frontovou linii je poseta zákopy a protitankovými zátarasy. „Tady musíme jet rychle, bez zastavení,“ říká řidič.

Následují záběry z opevněných zákopů ruských sil, kde vojáci zmobilizovaní loni v září v krátkých komentářích vysvětlují, jak a kdy používají zbraně.

„Dron je hračka“

Francouzský reportér v neprůstřelné vestě a s helmou na hlavě ukazuje rukou, že kilometr odtud jsou pozice ukrajinských sil a že prostor je zaminovaný. Pak si nechává vysvětlit, jak Rusové používají drony. „Samotný dron je jen hračka, ale když se spojí s granátem, je schopen prorazit tank,“ vysvětluje ruský voják na záznamu.

Na jednom úseku je reportáž TF1 proložena videm ruského ministerstva obrany, jež ukazuje, jak ruské letectvo pálí na ukrajinské pozice.

Ukrajinské úřady si už v květnu stěžovaly na jinou francouzskou televizní stanici – RTL France. Ta odvysílala satirický pořad, v němž jeden humorista a imitátor celebrit přirovnal nedávné turné ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po několika evropských zemích k „cirkusu“.

TF1 je francouzská komerční televizní stanice, jejíž průměrný podíl na domácím trhu dosahuje 24 procent. Je tak nejsledovanější televizí ve Francii.

„Cirkus Zelenskyj brzy u vás,“ žertuje francouzská televize. Velvyslanec žádá omluvu za cynismus

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám