Hlavní obsah

V ruských regionech „naléhavě doporučují“ úředníkům, aby nejezdili do ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruským úředníkům a poslancům působícím v ruských regionech „naléhavě doporučují“ netrávit dovolenou v zahraničí, napsal v úterý na svém webu ruský list Kommersant. Je to podle něj i následek skandálů a pobouření, které ruští činitelé vyvolali tím, že se na sociálních sítích chlubili svými snímky z exotických dovolených, zatímco běžní Rusové si musí utahovat opasky.

Foto: AP

Moskva, ilustrační foto

Článek

„Oficiálně jim odjezd ze země zakázat nemohou, ale v mnoha regionech už platí ‚naléhavá doporučení‘ na toto téma,“ píše deník.

Gubernátor Vologdské oblasti Oleg Kuvšinnikov v pondělí „důrazně doporučil“ poslancům oblastního sněmu a svým podřízeným, aby se „zdrželi cest do cizích zemí“.

„V tak těžkých dobách pro naši zemi trávit dovolenou v luxusních letoviscích a úmyslně zveřejňovat na sociálních sítích provokativní snímky pokládám za nepřijatelné, pro poslance i pro úředníky jakékoliv úrovně,“ prohlásil Kuvšinnikov v reakci na poslance Denise Dolženka z oblastního sněmu, který strávil dovolenou v Dubaji.

Všichni úředníci a zákonodárci by podle gubernátora měli věnovat veškerý svůj čas podpoře těch, kteří si to nejvíce zaslouží, tedy rodákům z Vologdské oblasti, kteří aktuálně válčí ve „speciální vojenské operaci“, jak Rusko nazývá svou válku proti Ukrajině.

Kommersant připomněl, že během novoročních prázdnin se hned dva oblastní poslanci dostali do řečí kvůli zahraniční dovolené. Nejprve se bezpartijní poslanec Maxim Vasiljev pochlubil videem z Mexika, pak si Dolženko nadělal kritiky svými „selfie“ z Dubaje.

Největší ruské bance Sberbank klesl loni kvůli sankcím zisk o 76 procent

Ekonomika

Cesty do zahraničí vzápětí kritizoval místopředseda ruského senátu, tajemník vládní strany Jednotné Rusko Andrej Turčak, který jednoho z provinilců označil za exkrement – jen vulgárněji – a vyzval jej, aby složil poslanecký mandát, zatímco druhému slíbil, že jej vyžene ze strany.

Vasiljev rezignovat odmítl a u Dolženka se ukázalo, že není členem strany, podotkl Kommersant. Minulý týden server The Insider upozornil, že Dolženko se během exotické dovolené vyfotil ve společnosti dcery ruského ministra obrany. Ale postih Xenije Šojguové nikdo nežádal.

„Specifika cest za hranice“

Po této epizodě začala v mnoha regionech kampaň, která má činitele donutit zříct se oddychu v cizině. Gubernátor Uljanovské oblasti Alexej Russkij, jenž je z řad opozičních komunistů, podepsal nařízení „o specifikách cest za hranice Ruské federace v době konání speciální vojenské operace“, které doporučuje vystříhat se cest do zahraničí.

Gubernátorův spolupracovník Alexej Preobraženskij vysvětlil, že oficiálně nelze zakázat cesty úředníků a poslanců do zahraničí, protože na to regionální úřady nemají pravomoci. Ale „všichni chápou, co znamená toto doporučení“.

Podobně minulý pátek šéf poslaneckého klubu Jednotného Ruska ve sněmu Tambovské oblasti doporučil kolegům „zdržet se cest do zahraničí“, a to i v případě „spřátelených zemí“. Podobný postoj zaujaly špičky vládní strany v několika dalších regionech. Ale zdaleka ne všichni s tím souhlasí.

Například šéf poslaneckého klubu Jednotného Ruska v petrohradském sněmu Pavel Krupnik řekl Kommersantu, že cestování do ciziny je „každého osobní věc“. Problém podle něj nespočívá v tom, že někdo někam cestuje, ale v „amorálním chlubení se tím ve veřejném prostoru“. Namísto zákazu je záhodno chovat se slušně, zdůraznil.

Politolog Konstantin Kalačev míní, že kampaň proti zahraničním dovoleným spíše vypadá na politickou reklamu jednotlivých regionů, zvláště když se na federální úrovni žádné zákazy dosud nevyskytují.

Proč si Putinovi spojenci užívají dovolenou v Benátkách? ptají se na sociálních sítích

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám