Hlavní obsah

Unijní sankce vůči Moskvě se lámou opět na Orbánovi

Brusel

Jednotný postup států Evropské unie vůči Ruské federaci se pomalu zadrhává. Brusel zvažuje, že by z šestého balíčku sankcí navzdory slibům vynechal zákaz dovozu ruské ropy. Takovou možnost totiž odmítá maďarský premiér Viktor Orbán. Stejně tak hodlá blokovat snahu o uvalení sankcí na ruského patriarchu Kirilla, velkého podporovatele invaze na Ukrajinu a přítele Vladimira Putina.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Úplný zákaz veškerého dovozu ruské ropy a rafinovaných paliv by mohl být prozatím odložen, zatímco unijní diplomaté budou pracovat na kompromisní dohodě, se kterou by souhlasilo i Maďarsko, uvedli serveru Politico zdroje z Bruselu.

Jeden z lídrů EU má pochybnosti o masakru v Buči, řekl Zelenskyj. O koho jde, nepotvrdil

Válka na Ukrajině

Pokud by tomu tak bylo, jednalo by se pro EU o nepříjemný zádrhel ve snaze čelit ruské agresi tvrdě a jednotně.

Politico doslova píše o potenciální „ráně pro předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, která 4. května úplný zákaz veškerého dovozu ruské ropy navrhla”.

Maďarské domácnosti platí za plyn nejméně v Evropě, tvrdí úřady

Ekonomika

Odříznutí evropského trhu od ruských fosilních paliv je mezi unijními insidery považováno za zásadní krok k omezení ruských příjmů pro financování války.

Pro vnitrozemské země, které jsou na dodávkách ruské ropy závislé, by však takový zákaz byl značně bolestivý.

Komise se snažila s Orbánem dosáhnout kompromisu, ale jeho vláda opakuje, že potřebuje více času a více peněz, než bude připravena se dohodnout.

Maďarsko blokuje dohodu o embargu na ruskou ropu, i když by mělo výjimku

Ekonomika

„Skutečně se tu objevuje myšlenka ten balíček rozdělit, protože na 90 procentech jsme se v podstatě domluvili, takže bychom ho schválil bez zákazu ropy,” uvedl jeden z unijních diplomatů.

Takové řešení by podle něj umožnilo zvýšit tlak na Kreml, zachovat jednotu a v mezidobí pokračovat v diskusi o energetice.

Duchovní-propagandista

Ropa však není jediným tématem, na kterém se Orbán se zbytkem svých evropských kolegů neshodne.

Evropská komise navrhuje, aby v šestém balíčku sankcí byl jmenovitě uveden Kirill, patriarcha moskevský, nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve.

Orbán ví, co běžný Maďar chce. A válka to není, říká maďarský komentátor

Zahraniční

Patriarcha ruskou válku velmi podporuje, Ukrajince označuje za „síly zla” a dokonce uvedl, že jedním z důvodů pro napadení Ukrajiny jsou homosexuální průvody hrdosti (angl. pride parades) organizované na Západě.

Konzervativní premiér Orbán, který v posledních letech s Moskvou rovněž pěstoval přátelské vztahy, považuje případné sankcionování patriarchy Kirilla za „útok na svobodu vyznání”.

Invaze kvůli průvodům homosexuálů? Ruská pravoslavná církev v Amsterdamu se odřízla od Moskvy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám