Hlavní obsah

Maďarsko blokuje dohodu o embargu na ruskou ropu, i když by mělo výjimku

Ani v neděli se velvyslanci členských zemí Evropské unie nedohodli na embargu pro dovoz ruské ropy. Dohodu blokuje Maďarsko, a to i přesto, že si ze zákazu vyjednalo výjimku. Informovala o tom agentura Bloomberg. Velvyslanci by měli v jednání pokračovat i v následujících dnech.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Blokováním zákazu na dovoz ruské ropy Maďarsko zdržuje také celý balík nových sankcí, které by se měly zaměřit na ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedl Bloomberg s odkazem na zdroje obeznámené se situací.

Unijní návrh počítá se zákazem importu ruské ropy během příštích šesti měsíců, zákaz na dovoz rafinovaných produktů by pak začal platit do začátku ledna.

V pátečním návrhu Evropské komise (EK) dostaly výjimku z embarga Maďarsko, Slovensko a Česká republika. V případě prvních dvou zemí je výjimka platná do konce roku 2024, pro Česko je o půl roku kratší.

EK navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu

Ekonomika

Ani výjimka ale Maďarsko nepřesvědčila, aby s embargem souhlasilo. Země navíc blokovala i plán toho, jak financovat přechod od ruské energetiky, dodal Bloomberg.

EU prosazovala, aby se sedmadvacítka dohodla na nových sankcích do pondělí 9. května, kdy Rusové slaví Den vítězství, kterým si připomínají konec druhé světové války.

Za dva měsíce války inkasovalo Rusko za paliva od zemí EU přes 1,5 bilionu korun

Ekonomika

Návrh nového, již šestého balíku sankcí se kromě ropného embarga týká i vyřazení dalších tří ruských bank z mezinárodního bankovního systému SWIFT. Mezi nimi je i ta největší – Sberbank.

Dále se má například rozšířit seznam osob, které nebudou moci vstoupit na území EU a jimž bude zabaven majetek na evropské půdě. Mezi nežádoucími osobami je například hlava ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill.

V neposlední řadě se pak sankce mají dotknout i tří ruských televizních stanic, kterým bude znemožněno vysílat v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám