Hlavní obsah

Texaskou kadeřnici zavřeli za to, že otevřela dřív, než směla

Na sedm dnů do vězení poslal soud v americkém státě Texas kadeřnici, která otevřela svůj salon ještě v době, kdy platila restriktivní opatření kvůli šíření koronaviru včetně zákazu poskytování kadeřnických služeb. Na svých internetových stránkách o tom informuje televize CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kadeřnice z Dallasu jde na týden do vězení za to, že i přes restrikce otevřela svůj salonVideo: AP

 
Článek

Soud s kadeřnicí Shelley Lutherovou se konal v úterý a soudce jí nabídl, že trest odnětí svobody pro ni zváží, pokud ona uzná, že její chování bylo sobecké a ohrozilo lidi v jejím okolí a provozovnu zavře. To Lutherová odmítla a řekla, že se soudcem nesouhlasí, „protože postarat se o jídlo pro děti sobecké není”. A dodala, že salon nezavře.

Podle nařízení texaského guvernéra Grega Abbotta se kadeřnictví za zpřísněných podmínek mohou znovu otevřít tento pátek. Kolik dní navzdory zákazu Lutherová v salonu poskytovala zákazníkům služby, není ze zprávy CNN jasné. Soud jí ale za každý vyměřil pokutu ve výši 500 dolarů (asi 12 550 korun).

Uplavala, guvernére. Trump řešil problém s podáním rukou

Koktejl

Republikánský guvernér Abbott ve středu uvedl, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Jak už jsem dal dříve najevo, posílat Texasany do vězení za neuposlechnutí nařízení (souvisejících s koronavirem) by vždy mělo být tou poslední možností,” řekl.

„Řídit se nařízeními je za současné pandemie pro bezpečnost lidí důležité, nicméně určitě existují méně restriktivní způsoby, jak toho dosáhnout, než je uvěznění texaské matky,” dodal guvernér.

Trump po kritice cukl od plánu rozpustit tým pro boj s koronavirem

Koronavirus

Ted Cruz, senátor za stát Texas, verdikt označil za „šílený” a své výhrady k němu dal najevo i texaský ministr spravedlnosti Ken Paxton. Je podle něj nehorázné, že soud poslal do „vězení matku, která ve snaze zajistit jídlo pro svou rodinu provozovala salon” v okrese, kde „byli protřelí vězni propuštěni na svobodu kvůli obavám, že se nakazí covidem-19”.

Agentura DPA napsala, že tento případ dokládá spory, jaké panují ve Spojených státech kvůli opatřením zavedeným proti šíření koronaviru. Prezident Donald Trump tlačí na to, aby jednotlivé státy restrikce uvolňovaly a umožnily obnovení ekonomické aktivity. Nicméně podle prognóz počty nakažených i mrtvých v USA dále porostou. Spojené státy pandemie covidu-19 zasáhla nejtvrději na světě, nakazilo se skoro 1,23 milionu lidí a více než 73 400 z nich zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám