Hlavní obsah

Tálibán v tichosti zrealizoval největší protidrogovou operaci v historii lidstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen krutovládou se vyznačuje staronový režim Tálibánu v Západem opuštěném Afghánistánu. Radikálním islamistům se podařilo během prvního roku vlády snížit produkci opia o 80 %, čímž v tichosti realizovali největší protidrogovou operaci v dějinách lidstva.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci tálibánských bezpečnostních složek

Článek

Afghánistán je největším producentem opia na světě. V provincii Hílmand, odkud do světa proudí čtyři pětiny jím vypěstované suroviny pro výrobu heroinu, se Tálibům podařilo srazit rozlohu obdělávaných makových polí z 320 tisíc akrů na 2,5 tisíce.

Podle britského deníku The Telegraph to dokládají satelitní snímky.

Výpadek afghánské produkce může mít podle listu dalekosáhlé následky. Může vést ke zvýšení produkce v dalších zemích jako Barma nebo Mexiko, může kvůli zruinování místních farmářů vyvolat migrační vlnu z Afghánistánu a v neposlední řadě může dále prohloubit smrtící epidemii úmrtí na syntetické náhražky heroinu, jako je fentanyl. Ty jsou nebezpečné kvůli tomu, že se s nimi uživatelé snáz předávkují.

Droga, jejíž smrtelná dávka se vejde na hrot tužky, už zabíjí ve velkém

Zahraniční

Fentanyl – první dávka může být poslední

„Pokud se zásoby heroinu (u mafie) výrazně sníží – a k tomu může dojít příští rok – do oběhu se dostane hodně fentanylu. To povede k většímu počtu úmrtí. Protože u fentanylu platí, že první dávka může být i poslední,“ cituje britský list The Telegraph Harryho Shapira, experta na drogovou problematiku z organizace DrugsWise.

„A pokud bylo v systému hodně fentanylu nebo něčeho podobného, ​​pak je pravděpodobným výsledkem více úmrtí spíše než delší cyklus závislosti. Lidé se po pár dnech nestanou závislými na heroinu, ale vaše první dávka fentanylu může být vaše poslední.“

Opium je možné relativně snadno skladovat. Než výrobcům drog vstupní surovina dojde, tak bude nějakou dobu trvat. Vyhodnocení skutečných dopadů afghánského výpadku bude podle expertů možné po 18 měsících. To znamená za dalšího půl roku.

Ameriku zaplavuje zombie droga tranq. Závislí hnijí zaživa

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám