Hlavní obsah

Ameriku zaplavuje zombie droga tranq. Závislí hnijí zaživa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký drogový trh zaplavila „zombie“ droga. Kombinace xylazinu s fentanylem je na ulici známá jako „tranq“. Jedná se o směs veterinárního přípravku užívaného k uspávání či sedaci koní, skotu a dalších zvířat s opiátem. Člověk pod jejím vlivem na své okolí působí jako chodící nebo spíš lezoucí mrtvola. Na tělech uživatelů se navíc při dlouhodobém užívání drogy tvoří nekrotizující léze, tedy hnijící ložiska.

Foto: Profimedia.cz

Pouliční testování drog

Článek

Tranq totiž způsobuje odumírání tkání, nekróza může vést až k nutnosti amputace končetin.

„Dáte si a další věc, kterou si uvědomíte, je, že se vzbudíte s dírami různě na kůži. Udělaly se mi všude. Nejen poblíž místa vpichu (kde je to obvyklé),“ cituje web filadelfské televizní stanice WPIX 48letou Janette, uživatelku drog, která se pohybuje na nechvalně známé Kensington Avenue.

Dealeři ho přimíchávají do heroinu, protože je výrazně levnější a mnohem účinnější. Začalo to v Portoriku a šíří se jako epidemie po celém východním pobřeží Spojených států.

„Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, co by mohlo situaci kolem fentanylu, nejsmrtonosnější pouliční drogy moderní historie, ještě zhoršit - máme pro vás odpověď. Je to ‚tranq‘. Uživatele mění v oživlé mrtvoly, z jejichž těl doslova odpadává maso,“ uvádí svou reportáž z Filadelfie, kde už xylazine vytlačil heroin a fentanyl z 90 % pouličního trhu, televizní stanice Fox News.

Veterinární sedativum se začalo šířit z Portorika na východní pobřeží Spojených států. První případy úmrtí už byly zaznamenány také v New Yorku a dalších městech pásu megalopole BosWash.

Xylazine není opiát. Není na americkém seznamu sledovaných látek a nezabírá na něj nalaxon, což je protijed (antagonista) první volby při předávkování opiáty. Při podání v kombinaci s heroinem nebo jeho silnější a levnější náhražkou fentanylem tak může dojít k úmrtí i při včasném zásahu zdravotníků.

Účinky xylazinu na člověka nejsou přesně prozkoumány. Důvod, proč lidem po jeho užívání hnijí tkáně, tak není znám.

Krokodýlí droga, která lidi rozkládá zaživa, zaplavila kolumbijské ulice

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám