Hlavní obsah

První americké zbraně se na ukrajinské bojiště dostanou do týdne po schválení pomoci, píše list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První americké zbraně se na ukrajinské bojiště dostanou již týden po schválení balíčku pomoci prezidentem Joem Bidenem, píše Washington Post. Tuto zprávu zakládá na výpovědích představitelů amerických úřadů, podle nichž má Pentagon zbraně určené pro doručení napadené zemi již dlouho naskladněné. Po sobotním schválení pomoci Sněmovnou reprezentantů se očekává, že v týdnu projde Senátem a pak už ke schválení zbývá jen Bidenův podpis.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci u Časiv Jaru

Článek

Ministerstvo obrany podle zdrojů Washington Post začalo zbraně shromažďovat dlouho před hlasováním ve snaze zpomalený proces opět urychlit. Jeden ze zdrojů – všechny mluvily pod podmínkou anonymity – uvedl, že se první dávka amerických zbraní na bojiště dostane do týdne od prezidentova schválení návrhu.

Co všechno balík pomoci obsahuje, není jasné, ale je v podstatě zaručené, že v něm bude potřebná munice pro systémy, na nichž ukrajinský personál závisí nejvíc, včetně dělostřeleckých granátů ráže 155 mm do houfnic NATO a raket středního doletu.

Skončíte jako ve Vietnamu, vzkazuje Moskva do USA kvůli pomoci Ukrajině

Svět

Ukrajina se už více než dva roky brání ruské invazi. Před hlasováním ve Sněmovně reprezentantů Washington a Kyjev varovaly, že brzy může mít Rusko v počtu dostupné dělostřelecké munice desetinásobnou převahu.

Pentagon podle listu Ukrajině pravděpodobně poskytne také nové vybavení vzdušné obrany a munici k němu. Ukrajině by to pomohlo lépe bránit civilní infrastrukturu, na niž okupanti opakovaně útočí. Ze stejného důvodu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v současnosti se členy Aliance jedná o poskytnutí systémů Patriot.

Rusové nejspíš zesílí útoky, než na Ukrajinu dorazí pomoc z USA

Evropa

Výběr článků

Načítám