Hlavní obsah

Rusové nejspíš zesílí útoky, než na Ukrajinu dorazí pomoc z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko by mohlo zbývajícího času využít k intenzifikaci útoků, než na Ukrajinu dorazí schválený balíček americké pomoci, domnívají se experti z Institutu pro studium války (ISW). Balíček v hodnotě 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) v pátek schválila Sněmovna reprezentantů, ale ještě jej musí schválit Senát a podepsat prezident Joe Biden. To znamená, že to bude ještě několik týdnů trvat, než se americká pomoc podepíše na bojišti.

Foto: ČTK/AP

Ruské rakety vypálené vůči Ukrajině z Bělgorodu.

Článek

„Situace na frontě se proto pravděpodobně bude v tomto čase nadále zhoršovat, obzvlášť pokud ruské jednotky posílí své útoky, aby využily omezeného časového okna před příjezdem nové americké pomoci,“ stojí ve zprávě ISW.

Analytici podotýkají, že Ukrajinské síly mohou v následujících týdnech utrpět další nezdary, než jim americká bezpečnostní asistence umožní frontu stabilizovat. Pokud však tato asistence dorazí rychle, pak by měly být schopné postup Rusů zastavit.

„Hrozba operačně významného ruského postupu v následujících týdnech přetrvává, ale ukrajinské vedení by mohlo mít i s docházejícími zásobami více volnosti k podnikání krátkodobě riskantních kroků k zabránění v takovém postupu, když vědí, že brzy dorazí další materiál,“ píše se dál ve zprávě.

Sněmovna USA schválila pomoc Ukrajině

Amerika

Dle expertů by se ruský nápor měl týkat jak ofenzivních operací, tak raketových a dronových útoků. K intenzifikaci ruské ofenzivy už navíc v některých částech Ukrajiny došlo, protože se Rusové nejspíš snaží využít nejen ukrajinských nedostatků, ale také abnormálně suchého jara.

Že by nyní hrozilo, že se Rusům podaří zničit ukrajinskou linii, si ale znalci nemyslí. Poukazují přitom na to, že za posledních šest měsíců se Rusům podařilo dosáhnout jen taktických úspěchů. Přesto by si Rusové mohli připsat řadu operačně významných zisků v oblastech, kde jsou ukrajinské obrany relativně zranitelné, tedy na západ od Avdijivky, včetně významných cílů, jako je Časiv Jar.

Ukrajinská pozice by se dle ISW měla zlepšit v červnu, nakdy Rusko plánovalo spuštění mohutné ofenzivy. Pravděpodobnější podle institutu je, že Rusové své plány přehodnotí, ale stále je možné, že k ní dojde.

Obnova americké podpory je dle ISW klíčovým bodem konfliktu, ale samotná nerozhodne charakter a výsledek bojů. To závisí na dalších rozhodnutích Kremlu, Kyjeva a Západu.

Poslední potvrzené zprávy z bojiště uvádějí, že Rusové postoupili v okolí Časiv Jaru, zatímco Ukrajincům se naopak podařilo postoupit u Kreminny v Luhanské oblasti. Ukrajinská strategie se ovšem v současnosti nejvíce vyznačuje dronovými útoky na ruskou infrastrukturu a zásoby paliva.

Rusové už na Ukrajině přišli o nejméně 100 letadel, poprvé o bombardér

Evropa

Výběr článků

Načítám