Hlavní obsah

Skončíte jako ve Vietnamu, vzkazuje Moskva do USA kvůli pomoci Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v neděli obvinila USA z vedení hybridní války proti Rusku. Reagovala tak na sobotní schválení balíku pomoci Ukrajině ve Sněmovně reprezentantů. Zacharovová varovala Američany, že pro ně tento konflikt skončí stejným fiaskem jako války ve Vietnamu nebo Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Hlubší a hlubší ponoření Washingtonu do hybridní války s Ruskem skončí stejně hlasitým a ponižujícím fiaskem pro Spojené státy jako Vietnam a Afghánistán,“ uvedla Zacharovová v neděli.

Rusko, které už přes dva roky útočí na Ukrajinu, rozhořčeně reaguje na sobotní schválení balíku vojenské pomoci napadené zemi v hodnotě 60,8 miliardy dolarů (1,44 bilionu korun) v americké Sněmovně reprezentantů.

Ukrajina je při obraně proti agresorovi do značné míry závislá na pomoci ze zahraničí, přičemž ta americká patří k nejvýznamnějším. Bez ní by nemusela odrazit očekávanou letní ruskou ofenzivu.

Velvyslankyně: Po schválení v Kongresu může být americká pomoc na Ukrajině velmi rychle

Amerika

V sobotu Zacharovová v první reakci na hlasování americké Sněmovny reprezentantů řekla, že vojenská pomoc kyjevskému režimu je přímým financováním teroristické činnosti. Kreml také uvedl, že schválení návrhu zákona o vojenské a finanční pomoci Ukrajině způsobí smrt ještě více Ukrajinců, což je obvyklá ruská rétorika, s níž se agresor snaží nahlodávat odhodlání pomáhat obráncům.

Podle nedělního vyjádření Zacharovové je prý jasné, že Spojené státy chtějí, aby „Ukrajina bojovala do posledního muže“, a to včetně útoků na ruské území a civilisty. Řadoví Ukrajinci jsou prý „hnáni na porážku“ a stávají se „potravou pro děla“, dodala.

Narativ, že konflikt může být pro USA druhým Vietnamem nebo Afghánistánem, nejsou u Rusů úplně nové. Že se Ukrajina stává pro Američany „druhým Vietnamem“ uvedl třeba loni v prosinci šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin.

Rusové nejspíš zesílí útoky, než na Ukrajinu dorazí pomoc z USA

Evropa

Výběr článků

Načítám