Hlavní obsah

Stockholmu došla trpělivost, po výhrůžkách jde ruský velvyslanec na kobereček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédské ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo ruského velvyslance ve Stockholmu kvůli prohlášení ambasády, podle nějž se Švédsko v případě vstupu do NATO stane legitimním cílem, informovala tisková agentura TT.

Foto: Reuters

Sídlo NATO

Článek

„Po přistoupení Finska a Švédska se celková délka hranice mezi Ruskem a NATO téměř zdvojnásobí. Pokud si někdo stále myslí, že to nějak zlepší bezpečnost Evropy – buďte ujištěni, že noví členové nepřátelského bloku se stanou legitimním cílem ruských odvetných opatření, včetně opatření vojenské povahy,“ píše se v prohlášení velvyslance Viktora Tatarinceva uveřejněném v úterý na Facebooku.

Švédsko přitom s Ruskem nesousedí, hranici s ním mají Finsko a Norsko.

Vstupem do NATO dělá Švédsko podle velvyslance „krok do propasti“. Ruský diplomat tvrdí, že po vstupu bude Švédsko finančně a také vojensky povinno sloužit zájmům jiných lidí po celém světě. „Sponzorování kyjevského režimu a podpora protiruských sankcí, to už Švédové poznali ve svých peněženkách: bezprecedentní inflace, rostoucí ceny, znehodnocení národní měny,“ píše v prohlášení.

Foto: Mapy.cz

Po definitivním vstupu Finska do NATO získá Aliance plný přístup ke kontrole hranice s Ruskem, která měří zhruba 1340 kilometrů.

Podle ruského diplomata začalo zapojení Švédska do NATO už dlouho před zahájením ruské speciální vojenské operace, jak Moskva nazývá invazi na Ukrajinu. Podle něj byl „obyčejným lidem vštěpován iracionální strach z Rusů“. „Příkaz z Washingtonu zněl: potřebujeme, aby se celá severní Evropa stala novou frontou NATO proti Rusku,“ uvádí se v prohlášení.

„Jediná věc, která posílí švédské a finské členství ve vojenském bloku, je závislost Švédska a Finska na rozkazech z Washingtonu,“ uvádí velvyslanec.

„Země, která páchá teroristické útoky a sabotuje energetickou infrastrukturu v Evropě, je skutečnou hrozbou. Nebudeme jmenovat, každý už ví, o kom mluvíme. A zdá se, že Stockholm spolu s Kodaní a Berlínem celou dobu likvidují důkazy, které by mohly ukazovat na pachatele sabotáže,“ uvádí velvyslanec. Odkazoval na poničení plynovodu Nord Stream, který přepravuje plyn z Ruska do Německa.

Švédsko a Finsko o vstup do NATO požádaly loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Jejich přijetí musí odsouhlasit všech 30 členských zemí Aliance. Tento týden přistoupení Finska ratifikoval maďarský parlament, takže Helsinkám zbývá již jen ratifikace ze strany Turecka. Švédsku stále chybí maďarská a turecká ratifikace.

Rusko předvádí jadernou sílu, cvičí s raketami Jars

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám