Hlavní obsah

Rusko předvádí jadernou sílu, cvičí s raketami Jars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany odstartovalo cvičení s mezikontinentálními balistickými raketami Jars, píše agentura TASS. Manévrů se účastní 3300 vojáků a asi tři stovky kusů techniky.

Rusko předvádí jadernou sílu, cvičí s raketami JarsVideo: Reuters

 
Článek

Mezikontinentální balistická raketa je schopná dopravit bojovou hlavici, většinou vybavenou jadernou nebo termonukleární náloží, na vzdálenost převyšující 5000 kilometrů. O balistických raketách Jars se toho příliš neví. Měla by to být třístupňová raketa, která je dlouhá 23 metrů a široká dva metry.

Foto: Reuters

Rusko cvičí s raketami Jars

Odhaduje se, že její dosah je 10 až 12 tisíc kilometrů. Při svém letu může dosáhnout rychlosti až mach 20. Cíl by tak měla být schopna zasáhnout s přesností 150 metrů.

Některé vojenské blogy uvádějí, že rakety Jars dokážou nést několik nezávislých jaderných hlavic a mohou být namontovány na nákladní nosiče nebo rozmístěny v silech. Vyvíjí se údajně i verze, jež by měla být odpalována z vlaků.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Mezikontinentální balistická raketa RS-24 Jars

Cvičení podle agentury TASS zahrnuje i kontrolu raketových vojsk strategického určení v Omsku a manévry raketové formace vybavené systémy Jars v Novosibirsku. Cvičení s mezikontinentálními balistickými raketami Jars by se mělo konat ve třech regionech, uvedlo ministerstvo. Konkrétně je ale nejmenovalo.

K jadernému střetu Ruska a Západu zbývá stále méně kroků, říkají Rusové

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám