Hlavní obsah

Rusko je stát podporující terorismus, rozhodli europoslanci

Štrasburk
Aktualizováno

Evropský parlament ve středu označil Rusko, které od konce února vede válku proti Ukrajině, za stát podporující terorismus. Země útočí na civilní cíle a kritickou infrastrukturu. Režim v Rusku označil za „teroristický“ před zhruba týdnem i český parlament.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje

Pro rezoluci hlasovalo zhruba 500 europoslanců z celkových 705. Rusko je podle nich stát „podporující terorismus“, dále pak tato země podle nich na Ukrajině používá „teroristické prostředky“.

„Rusko zahájilo nezákonnou, nevyprovokovanou a neoprávněnou agresi proti Ukrajině, útočí na obytné oblasti a civilní infrastrukturu a provádí teroristické činy po celé zemi. Důsledkem jsou tisíce zabitých ukrajinských civilistů,“ stojí ve středu přijaté rezoluci Evropského parlamentu.

Česká pirátská europoslankyně Markéta Gregorová (Zelení/EFA) připomněla, že jde pouze o politickou deklaraci bez právních důsledků. Avšak je důležité i tímto způsobem znovu vyjádřit podporu Ukrajině.

Wagnerovci a kadyrovci na seznamy teroristů

Podle europoslanců by unijní orgány měly zařadit na sankční a teroristické seznamy také Ruskem financované ozbrojené skupiny, jako je například polovojenská soukromá Wagnerova skupina či kadyrovci.

Tyto skupiny ruský režim využívá k nejrůznějším akcím, s nimiž nechce spojovat svou armádu.

Rusko chce útoky na infrastrukturu zlomit morálku ukrajinských civilistů

Zahraniční

Členské země EU by také měly s Ruskem omezit diplomatické styky na minimum. Stejně tak by měly ukončit jakoukoliv spolupráci s firmami spojenými se skupinou wagnerovců Jevgenije Prigožina, blízkého přítele ruského prezidenta Vladimíra Putina.

„Je důležité wagnerovce a další tlačit, aby za to posléze nesli odpovědnost. Rusko používá tyto skupiny k těm nejdrastičtějším atakům na civilisty, aby vyvinilo samo sebe,“ připomněl český europoslanec Alexandr Vondra (ODS) patřící do frakce Evropských konzervativců a reformistů.

„Něco podobného přijal nedávno český parlament, takže je to ukázka toho, že se drží ve věci Ukrajiny konsensus. Ty útoky na civilní obyvatelstvo jsou bezprecedentní a celkově se válčí prasáckým způsobem,“ doplnil.

„Počet zdokumentovaných válečných zločinů na Ukrajině se blíží ke 40 tisícům a očekává se, že se toto číslo zvýší poté, co budou zdokumentovány válečné zločiny v nedávno osvobozených částech,“ míní europoslanci.

Článek 11 přijaté rezoluce také hovoří o tom, že by bylo vhodné více vizualizovat veřejnosti škody páchané Ruskem na Ukrajině. Obnova Ukrajiny by se prý mohla částečně hradit z prostředků zmražených Rusku a jeho občanům a firmám spojeným s vedením země a prezidentem Vladimírem Putinem.

Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP09/EPP), který podle svých slov fakticky za tímto bodem rezoluce stojí, je potřeba ukázat Rusům, že když svými zbraněmi ničí někomu zemi, tak ty opravy budou platit.

„Běží to po pracovních skupinách. Začali jsme se bavit o tom, jestli vedle dlouhodobých způsobů by se nemělo přijít s něčím dřív. Snažíme se najít nějakou rychlou proceduru, která by vedla k tomu, že i lidé v Rusku by lépe chápali. Není to tak úplně jednoduché, ale v dnešní době, kdy Rusko tak brutálně ničí infrastrukturu Ukrajiny, tak by bylo potřeba poslat vzkaz, že to zaplatí,“ vysvětlil Novinkám europoslanec.

Krádež! křičí Moskva v obavě, že její zabavené rezervy půjdou na obnovu zničené Ukrajiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám