Hlavní obsah

Reportér Novinek v kibucu Be'eri, kde Hamás krutě mučil lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kibucu Be'eri se teroristé z palestinského Hamásu nejprve přes oplocení nemohli dostat. Pak se ale skryli do vrátnice a přepadli auto, které do kibucu vjíždělo a před nímž se brána automaticky otevřela. Řidiče a spolucestující zastřelili. Tak začala krvavá lázeň, kterou v Be'eri útočníci 7. října rozpoutali. Trosky kibucu ve středu navštívil reportér Novinek.

Reportér Novinek.cz Ján HusárVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Na otázky novinářům ve středu v kibucu odpovídal major David Baruch. Ta nejčastější se týkala přesného počtu obětí, po nichž tu armáda stále ještě pátrá.

„Nevíme přesně, kolik jich ještě zbývá. Známe počet obětí, které jsme našli a které teprve musíme identifikovat. Je jich asi stovka. A je to už dva a půl týdne (od útoku Hamásu),“ řekl Baruch.

Některé obyvatele kibucu teroristé zmasakrovali rovnou, jiné brali do zajetí, část z nich ale po cestě stejně zastřelili. Záchranáři později sdělili, že v Be'eri byla nalezena těla nejméně 108 lidí. Před teroristickým útokem měl kibuc zhruba tisícovku obyvatel, v současnosti tam ale už žádní civilisté nejsou. Z Be´eri se stala základna izraelské armády.

Izrael zveřejnil záběry záchrany lidí z kibucu, na který útočil Hamás

Blízký a Střední východ

Zásah izraelské jednotky Shaldag v kibucu Be’eriVideo: Israel Defense Forces

„Kvůli tomu, jak byli tito lidé zmasakrováni, zavražděni, jde o velmi dlouhý proces. Používáme vzorky DNA. Ale v některých případech byly zavražděny celé rodiny a někteří byli odvlečeni do zajetí,“ vysvětloval major. „Takže si stále nejsme jistí, jak porovnávat vzorky DNA, a stále na tom pracujeme,“ dodal.

Ozbrojenci z Hamásu během překvapivého útoku na Izrael připravili o život přes 1400 lidí a dalších více než 220 unesli do Pásma Gazy.

„Před dvěma a půl týdnem nás zaskočili. Nikdo nečekal něco takového rozsahu. Jsme teď ale mnohem informovanější a naše připravenost je vysoká,“ uzavřel Baruch.

Při útocích Hamásu 7. října zemřelo v Izraeli 1400 lidí, další dvě stovky byly odvlečeny do Gazy. V enklávě při odvetném izraelském bombardování zemřelo podle palestinských úřadů v Gaze ovládaných Hamásem přes 6500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám