Hlavní obsah

Izrael zveřejnil záběry záchrany lidí z kibucu, na který útočil Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské obranné síly zveřejnily ve středu záběry evakuace lidí z kibucu Be'eri, na který v sobotu 7. října zaútočili teroristé z Hamásu.

Zásah izraelské jednotky Shaldag v kibucu Be’eriVideo: Israel Defense Forces

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Na záběrech je vidět, jak k plotu přijede bílé auto a narazí do něj. Vystoupí dva lidé se samopaly a plíží se podél plotu.

Řidič je mrtvý, izraelská speciální jednotka Shaldag totiž předtím vůz identifikovala, střílela na něj a šoféra zabila.

„Vojáci jednotky pak zabili ostatní teroristy, kteří se pokusili utéct,“ napsaly ke zveřejněným záběrům izraelské obranné síly (IDF).

Hamás drží rukojmí z 25 zemí. Tvoří polovinu zajatých

Blízký a Střední východ

Jejich členové posléze vyvedli z části kibucu jeho obyvatele. Na záběrech lze vidět lidi nejrůznějšího věku i s kojenci, kočárky či domácími mazlíčky.

Ačkoli na videu izraelské síly vítězí, jde jen o dílčí úspěch. Kibuc byl ten den při útoku teroristů prakticky srovnán se zemí, zahynulo přes sto lidí.

Kromě Izraelců v kibucu žilo i mnoho cizinců, část jich Hamás povraždil, část odvlekl jako rukojmí do Gazy. List Guardian například popsal slova Filipínky Diany, která tu pracovala jako ošetřovatelka. Musela se se svým 88letým klientem skrýt a 18 hodin byli bez jídla a vody, než je Izraelští vojáci zachránili.

Sajeret Šaldag patří mezi nejlepší v Izraeli

Jednotka 5101 či Sajeret Šaldag je speciální jednotka izraelského vojenského letectva a jedna ze tří nejlepších izraelských speciálních jednotek (kromě Sajeret Matkal a Šajetet 13). Specializuje se na poskytování podpory, protiteroristické a záchranné akce a také na průzkumné operace.

Sajeret Šaldag byla založena v roce 1974 po Jomkipurské válce. Specializuje se na pozemní podporu izraelského vojenského letectva (například vyhledání cíle, jeho označení a navedení útočících letadel).

Později k této činnosti přibyly i boj proti teroristickým skupinám v rámci Blízkého východu a operace zaměřené na záchranu rukojmích.

Sajeret Šaldag sídlí na letecké základně Palmachim. Jednotku tvoří 40 až 50 vojáků rozdělených do pěti až šesti týmů po devíti členech.

Reklama

Výběr článků

Načítám