Hlavní obsah

Při ostřelování Ukrajiny dopadly zřejmě střely i na ruské území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při páteční vlně ruských náletů na Ukrajinu mohla jedna či více střel dopadnout i na území Ruska, konkrétně poblíž vesnice Dubovoje ve Volgogradské oblasti. Uvedl to server Ukrajinska pravda, který se odkazuje na záběry od místních občanů i zprávy místního ruského média v1.ru.

Foto: Mapy.cz s Twitter

Místo údajného dopadu rakety

Článek

Objekty podobné ruským raketám zasáhly pole, lesopark a také kůlnu ve vesnici.

„Je to příšerné, všechny stromy to smetlo,“ vylíčil následky svědek citovaný ruským serverem v1.ru. „Kolem se povalují nějaké trubky a desky a další části,“ popsal.

Incident potvrdil i starosta obce Dubovoje. „Stalo se to okolo 9:00,“ řekl. „Něco spadlo do polí a něco na soukromý pozemek, byl poškozen přístřešek. Nebylo upřesněno, o jaké trosky se jednalo. Oblast je uzavřená a čekáme na příjezd armády,“ oznámil starosta.

Server v1.ru uvádí, že první fotografie a videa z místa se na sociálních sítích objevily v pátek asi v 11 hodin, později je ale autor smazal. Ruské úřady o incidentu zatím mlčí.

Na místo přijeli zástupci ruského ministerstva pro mimořádné situace. Novináře však odkázali na ministerstvo obrany.

Trosky podle serveru v1.ru vizuálně připomínají rakety dlouhého doletu ze série Ch-101 či Ch-102-AS-23 Kodiak. Rusko tyto střely v minulosti používalo v Sýrii a nyní i na Ukrajině. Střely byly ale nejspíš slepé, jinak by napáchaly daleko větší škody.

Rusové v pátek na mnoha místech Ukrajiny ostřelovali ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Při náletech bylo podle ukrajinského ministra energetiky poškozeno devět zařízení, polovina odběratelů kvůli náletům v jednu chvíli nemohla odebírat proud. V Kryvém Rihu při ostřelování nejméně tři lidé zahynuli.

Sestřelili jsme většinu ruských střel, hlásí Ukrajinci. Škody po útoku jsou i tak ohromné

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám