Hlavní obsah

Sestřelili jsme většinu ruských střel, hlásí Ukrajinci. Škody po útoku jsou i tak ohromné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská protivzdušná obrana při páteční vlně ruských útoků na energetickou síť sestřelila 60 ze 76 střel. Na Telegramu to v pátek uvedl vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Při náletech okupanti poškodili devět elektráren, informoval ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Žena v Kryvém Rihu pláče před domem zničeným při ruském ostřelování.

Článek

„Podle předběžných zjištění nepřítel vypálil 76 střel na cíle ukrajinské kritické infrastruktury, mezi nimi 72 řízených střel (Ch-101, Kalibr, Ch-22) a čtyři řízené střely odpálené ze vzduchu (Kh-59/Kh-31P), a to z vodní oblasti Kaspického a Černého moře,“ informoval na Telegramu Zalužnyj v pátek.

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 60 střel ze 76, uvedl Zalužnyj. Rakety směřovaly na energetickou infrastrukturu v Kyjevě, Kryvém Rihu, Záporoží, Kirovohradské oblasti, Poltavě či Vinnycji.

Při náletech v Kryvém Rihu zemřeli tři lidé a další jsou zranění. „Ruská střela zasáhla obytnou budovu v Kryvém Rihu,“ uvedl na Telegramu šéf Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko.

Ten nejprve uvedl, že zemřeli dva lidé. Počet obětí stoupl na tři poté, co záchranáři vyprostili z trosek domu mrtvolu mladé ženy. O smrti jejího muže a smrti čtyřiašedesátileté sousedky se vědělo již dříve. Záchranáři ještě pátrají po pohřešovaném synovi mladých manželů.

Foto: State Emergency Service Of Ukrai, Reuters

Dům v Kryvém Rihu zničený při ruském ostřelování

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko oznámil, že při útoku bylo poškozeno devět elektráren a několik rozvodů elektřiny. Polovina ze všech odběratelů kvůli tomu nemohla odebírat proud.

„Charkov je bez proudu, ale fungují všechny ‚stanice nezlomnosti‘, kde se můžete ohřát, dobít si telefon, je tam horký čaj a internet,“ informoval na Telegramu starosta Charkova Ihor Terechov s odkazem na místa, která úřady zřídily pro okamžiky, kdy se Ukrajinci ocitnou kvůli ruským útokům bez dodávek elektrické energie nebo tepla.

Později starosta tohoto druhého největšího ukrajinského města označil škody na místní energetické infrastruktuře za „kolosální“. Poškozen je podle něj především energetický systém, kvůli čemuž Charkované nemají kromě elektřiny ani teplo a dodávky vody. Bez elektřiny je i celá Charkovská oblast, uvedl odpoledne šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Úřady pracují na nápravě škod.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Lidé v Kyjevě ukrytí v metru během ruského ostřelování

Ukrajinské železnice informovaly, že bez proudu je řada tratí. Zastavil se i provoz v kyjevském nebo charkovském metru, které se změnily v protiletecké kryty.

„Chtějí nás zničit a učinit z nás otroky. Ale my se nevzdáme. Vydržíme,“ prohlásila v Kyjevě třiapadesátiletá Lidija Vasyljevová, která mířila do krytu na nádraží. „Chci, aby válka skončila, a to brzy. Ale jsem připravena čekat tak dlouho, jak bude třeba,“ citovala ji agentura Reuters.

Rusko v posledních týdnech opakovaně útočí na ukrajinskou energetickou síť. Invazní armáda naposledy podobnou vlnu raketových náletů na ukrajinské elektrárny provedla 5. prosince. V pátek šlo podle serveru Kyiv Independent už o sedmou vlnu.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Záchranáři v Kryvém Rihu na místě poškozeném ruskými nálety

Rusko bombarduje půlku Ukrajiny, zasažen je i Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám