Hlavní obsah

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na města dopadají rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek brzy ráno prohlásil, že se rozhodl spustit zvláštní vojenskou operaci na Donbase. Moskva podle něj nemůže tolerovat hrozby ze strany Kyjeva. Na Ukrajině od půlnoci platí výjimečný stav. Dění v souvislosti s ukrajinskou krizí sledujeme on-line.

Foto: Umit Bektas, Reuters

V pozadí záblesky výbuchů v Kyjevě

Článek

6:33 - Podle zpráv z místa na ukrajinské pohraničníky útočí kromě ruských vojáků i běloruské jednotky.

6:23 - Ruskou invazi na Ukrajinu odsoudil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dle něj je to zcela v rozporu s mezinárodním právem, jde o barbarský akt agrese, uvedl.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Lidé prchají. Na výjezdu z Kyjeva se utvořila kolona aut.

6:16 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nepodniká žádné raketové, letecké ani dělostřelecké údery proti ukrajinským městům, napsala RIA Novosti.

Kde probíhají nejtvrdší boje na Ukrajině

Evropa

5:45 - Ukrajina oznámila, že v souvislosti se zahájením invaze vyhlásí stanné právo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal zasedání bezpečnostní rady, s cílem vyhlásit válečný stav, informuje ukrajinský portál Strana.today. Ten byl poté skutečně vyhlášen.

Na Ukrajině byl vyhlášen válečný stav

Evropa

5:42 - Severoatlantická aliance chystá mimořádnou schůzku.

5:30 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že „Putin rozpoutal totální invazi na Ukrajinu“. Mírumilovná ukrajinská města jsou podle něj pod palbou. Jde o válku agrese, napsal.

5:23 - Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že Kyjev je ostřelován balistickými raketami a střelami s plochou dráhou letu. Na město Dnipro podle svědků dopadají bomby. 

Části Oděsy se ocitly bez elektrického proudu.

5:13 - Šéf NATO Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost.

4:55 - Americký senátor Marco Rubio na Twitteru uvedl, že ruské letectvo se nyní pokouší získat vzdušný prostor pro sebe cílenými údery a poté přistoupí k pokusu ochromit ukrajinskou vládu cílením na vládní budovy. Letectvo podle něj útočí i na kyjevské letiště, aby získalo prostor po své síly, jež mají ovládnout metropoli.

Foto: Mapy.cz

 

Uvedl také, že v ukrajinském přístavu Mariupol se vylodili ruští vojáci.

4:47 - Prezident USA Joe Biden uvedl, že Putin si zvolil předem plánovanou válku, která přinese katastrofické ztráty na životech a lidské utrpení. Pouze Rusko je podle Bidena zodpovědné za smrt a zkázu, jaké tento útok přinese a USA a jejich spojenci odpoví společně a rozhodně.

Rusko je odpovědné za smrt a zkázu, prohlásil Biden

Amerika

4:42 - Svědkové uvádějí, že v Kyjevě je slyšet střelba. CNN uvedla, že z ruského Belgorodu odstartovaly stíhačky, zřejmě míří na Charkov. Střelba je slyšet také u hlavního letiště Boryspil.

4:35 - Nejmenovaný činitel NATO řekl agentuře Reuters, že vše nasvědčuje tomu, že Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

4:12 - Podle svědectví na sociálních sítích jsou v okolí Kyjeva, Charkova, Oděsy či Mariupolu slyšet exploze.

4:00 - „Všem, kteří by uvažovali o tom, že do věci zasáhnou zvenčí: Pokud se tak stane, budete čelit důsledkům větším, než jste čelili kdy v minulosti. Byla učiněna všechna podstatná rozhodnutí. Doufám, že mě slyšíte,“ prohlásil Putin v projevu.

4:00 - Ještě před Putinovým prohlášením vyzval Rusko generální tajemník OSN António Guterres, aby nenechalo svá vojska napadnout Ukrajinu. Na mimořádném zasedání se sešla Rada bezpečnosti OSN na žádost Kyjeva poté, co lídři dvou separatistických republik na východě Ukrajiny požádali Rusko, aby jim pomohlo "odvrátit agresi ze strany ukrajinské armády".

3:53 - „Rozhodli jsme se spustit zvláštní vojenskou operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil v živém vysílání televize Rossija 24 ruský prezident Vladimir Putin.

„Je to červená linie, o které jsem mnohokrát hovořil. Oni ji překročili,“ uvedl.

3:26 - Na sociálních sítích se začaly objevovat nepotvrzená svědectví, že v oblasti ukrajinského Mariupolu jsou slyšet exploze. Na Twitteru byly zveřejněny fotografie z webkamery, na nichž jsou vidět záblesky.

3:22 - Podle americké televize ABC, která se odkazuje na vysokého představitele USA, se ruští vojenští velitelé přesunuli do velícího střediska a jsou podnikány kyberútoky. To by podle generála Marka Milleye mohlo znamenat, že k invazi dojde ještě v noci.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Proruští vojáci u náborového místa v Doněcku

3:10 - Ukrajinský vzdušný prostor je nyní prakticky prázdný. Už dříve dostaly aerolinky varování, aby se kvůli zvýšenému napětí v oblasti vzdušnému prostoru nad Ukrajinou vyhnuly, nyní je prostor zcela uzavřen.

Civilní letadla se Ukrajině vyhýbají.

1:50 - Sankce, které uvalily státy EU na Rusko kvůli uznání separatistických republik na východě Ukrajiny, vstoupily v platnost. Vztahují se i na ministry.

1:34 - Ministr zahraničí USA Antony Blinken předpokládá, že k ruské invazi na Ukrajinu dojde ještě dnes v noci.

"Vypadá to, že vše je připraveno na to, aby Rusko podniklo zásadní agresivní kroky proti Ukrajině," řekl šéf americké diplomacie. Dodal ale, že nemůže být konkrétní ohledně místa a času možného ruského útoku. Stále podle něj existuje šance „agresi odvrátit”.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják v Doněcku

1:04 - Rada bezpečnosti OSN zasedne k jednání o Ukrajině ve čtvrtek večer.

1:03 - Stránky ukrajinské vlády (kabinetu ministrů) údajně napadli hackeři. Stránky jsou nedostupné. Stejně na tom jsou stránky ministerstva zahraničí a tajné služby.

0:54 - Mezinárodní letiště v Dnipru a Záporoží byla uzavřena.

Proruští separatisté jsou agresivní, popsala mise OBSE

Evropa

0:53 - V Doněcku došlo k výpadku mobilní sítě.

0:32 - Mluvčí ministerstva zahraničí USA Ned Price uvedl, že Spojené státy se už nebudou s Ruskem podílet na „předstírání diplomacie“.

0:19 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že šéf Kremlu Vladimir Putin odsouhlasil ofenzivu proti Ukrajině. Putin prý neodpověděl na jeho pozvání k jednání.

Zelenskyj v několikaminutovém prohlášení na Telegramu mluvil ukrajinsky a rusky. Řekl, u ukrajinských hranice je skoro 200 000 ruských vojáků. Hlavním cílem Ukrajiny je podle něj zachování míru, o kterém je ochoten jednat se všemi, včetně ruského vedení. Zopakoval však, že v případě ofenzivy ruských vojsk se budou Ukrajinci bránit.

Obrátil se také přímo na ruské občany a řekl, že Ukrajinci a Rusové jsou sice odlišní, což ale není důvod k válce.

Nové satelitní snímky ukazují další ruské vojenské jednotky blízko ukrajinských hranic

Evropa

0:18 - Rusko uzavřelo vzdušný prostor u severovýchodní hranice s Ukrajinou pro civilní letadla.

0:11 - Reportér britského Guardianu Luke Harding, který pobývá v Kyjevě, na Twitteru uvedl, že podle nepotvrzených informací z různých zdrojů z oficiálních míst, ze zahraničí či od novinářů by mohla „ruská akce“ začít ve čtyři hodiny ráno místního času (3 hodiny SEČ).

0:00 - Na ukrajinském území kromě separatistických republik na východě země začal platit výjimečný stav.

23:55 - Francie vyzvala své občany, aby okamžite opustili Ukrajinu. Varování ministerstva zahraničí reaguje na značný nárůst napětí v posledních hodinách.

Republiky na Donbase požádaly Putina o pomoc proti „ukrajinské agresi“

Evropa

22:42 - Švýcarsko se nepřipojí k sankcím, které uvalila Evropská unie na Rusko za jeho uznání nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny. Zároveň však nechce být místem pro jejich obcházení. Podle agentury DPA postupovalo neutrální Švýcarsko stejně i v případě sankcí po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014.

22:39 - Kreml uvedl, že separatistické republiky na Donbase požádaly ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc proti „ukrajinské agresi”.

Republiky na Donbase požádaly Putina o pomoc proti „ukrajinské agresi“

Evropa

21:33 - V Polsku dnes večer přistálo 12 amerických bitevních vrtulníků AH-64 Apache, ohlásil polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Dodal, že jde o další posilu spojencům, kteří nyní stojí "tváří v tvář vyostřujícímu se agresivnímu počínání Ruska".

Američané stroje přesunuli z Řecka, uvedla televize TVN 24.

Američané uvalí sankce i na firmu, která buduje Nord Stream 2

Amerika

20:57 - Ukrajinský parlament podle agentury Reuters schválil vyhlášení výjimečného stavu. Platit má od půlnoci 30 dnů a přinese řadu omezení.

17:26 - Státy EU definitivně schválily balík sankcí proti Rusku. Týkají se desítek činitelů a oligarchů, tří stovek poslanců či několika bank a firem.

17:17 - Výjimečný stav začne na Ukrajině platit od dnešní půlnoci na 30 dnů, vyplývá podle Reuters z návrhu příslušného dokumentu. Přinese řadu omezení.

15:48 - Ukrajina podle prezidenta Volodymyra Zelenského potřebuje jasné bezpečnostní záruky od svých partnerů. Poskytnout by je podle něj měl nejen Západ, ale i Moskva.

13:53 - Rusko začalo evakuovat pracovníky všech svých zastupitelských úřadů na Ukrajině, uvedla agentura TASS s odvoláním na ambasádu v Kyjevě.

13:12 - Lídr proruských separatistů na Donbase Denis Pušilin popřel, že by v oblasti byli ruští vojáci, vyhradil si ale právo požádat Moskvu o pomoc, uvádí Reuters.

13:02 - Velvyslanci zemí Evropské unie schválili balík sankcí proti Rusku, na jehož obrysech se unijní státy dohodly v úterý. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Na sankčním seznamu nově figurují dvě desítky vysoce postavených činitelů, je mezi nimi například ministr obrany Sergej Šojgu. Postihy se týkají i více než tří stovek poslanců dolní komory ruského parlamentu, kteří hlasovali pro uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny.

Sankce přehledně: Co zatím oznámily USA, EU a Británie

Zahraniční

11:47Ukrajina zavede výjimečný stav ve všech regionech, kromě Luhanské a Doněcké oblasti, řekl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

10:51 - Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij po zhruba 25 minutách opustil ministerstvo zahraničí. Byl předvolán k náměstku ministra pro řízení sekce právní a konzulární Martinu Smolkovi, jemuž měl podat vysvětlení k nynějším krokům Ruska.

Ruský velvyslanec byl v Praze na koberečku. Česko je rozhořčené, slyšel podle Lipavského

Domácí

10:22 - Ukrajinský parlament schválil sankce proti 351 Rusům, včetně zákonodárců, kteří podpořili uznání nezávislosti separatistických regionů, píše Reuters.

Aerolinky ruší lety nad Ukrajinou, ty ruské se jí vyhýbají obloukem

Evropa

9:56 - Ukrajina od středy povolává do armády zálohy. Branná povinnost se týká rezervistů ve věku od 18 do 60 let, napsala agentura Interfax-Ukrajina.

9:35 - Do středečního rána překročilo ruské hranice více než 95 tisíc uprchlíků z Donbasu.

8:56 - Ruský prezident Vladimir Putin by měl být první na seznamu sankcí vůči Rusku, řekla eurokomisařka Věra Jourová. To, že na seznamu není, považuje za projev slabosti.

Je to slabost, Putin by měl být první na sankčním seznamu, míní Jourová

Domácí

7:54 - Na východě Ukrajiny se obě strany vzájemně obviňují z útoků. Ukrajinské úřady za poslední den zaznamenaly 96 případů ostřelování svého území ze strany separatistických regionů. Zemřel přitom jeden ukrajinský voják a dalších šest jich bylo zraněno. Ostřelování hlásí také obě separatistické republiky. Luhanská lidová republika informuje o třech mrtvých v důsledku ostřelování ukrajinských sil.

Pohledem Thomase Kulidakise: Dopady krize na Ukrajině na energie a naše peněženky

Komentáře

7:12 - Urovnání krize na Ukrajině je možné, pokud Kyjev urychleně přijme opatření k uznání široké autonomie obou republik na Donbase v souladu s dohodami z Minsku, řekl francouzský europoslanec Herve Juvin. „Je zřejmé, že mírové urovnání je možné prostřednictvím rychlé dohody Kyjeva o uznání autonomie východních regionů,“ řekl politik. Vyjádřil politování nad tím, že ruské rozhodnutí uznat Doněckou a Luhanskou republiku „zpochybnilo proces podle Minských dohod“, ale poznamenal, že za téměř osm let konfliktu ukrajinské úřady neplní své závazky.

Spojené státy přesouvají stíhačky a vrtulníky z Německa do východní Evropy

Evropa

6:58 - Sankce uvalené na Rusko poškodí světové finanční a energetické trhy. Takovými slovy reagoval na nové finanční postihy Spojených států proti Moskvě kvůli jejímu agresivnímu postupu vůči Ukrajině Anatolij Antonov, ruský velvyslanec v USA. Ušetřeny nebudou ani Spojené státy, kde běžní občané pocítí plný dopad rostoucích cen, uvedl diplomat.

6:07 - Vedení Doněcké a Luhanské republiky tvrdí, že ukrajinské bezpečnostní síly porušují příměří a místa v jednotlivých republikách ostřelují. V Luhansku nastala exploze v trolejbusovém depu, v Doněcké republice je ostřelována vesnice Spartak.

Putin neblafuje. Jeho cíl je úplné rozdrcení Ukrajiny, píše ruský list

Evropa

5:30 - Rusko nemá v plánu zastavit se na Donbasu a může pokračovat v ofenzivě na další území Ukrajiny. Podle serveru Ukrajinska pravda to sdělila ukrajinská zpravodajská služba prezidentovi země Volodymyru Zelenskému na jednání hlavy státu s šéfy parlamentních stran. V rizikové zóně se nacházejí města Charkov, Cherson a Kyjev, uvedla.

5:00 - Americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že invaze na Ukrajinu byla „celou dobu plánem“ ruského prezidenta Vladimira Putina, a označil celou situaci za „uměle vyvolanou krizi“.

4:30 - Kuba a Venezuela podpořily Rusko v současné krizi kolem Ukrajiny a ve sporu se západními zeměmi. Podle kubánského stranického deníku Granma si ruský prezident Vladimir Putin počíná opatrně, zatímco Evropa rozdělává požár. „Veškerou podporu“ Putinovi vyjádřil venezuelský prezident Nicolás Maduro.

3:30 - V úterý byl při ostřelování zraněn další ukrajinský voják, informuje deník Guardian s odkazem na ukrajinskou armádu. Pět dalších osob je zraněno a vyžaduje lékařskou péči.

3:00 - Putinovým ultimátním cílem je „zničit Ukrajinu“, řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v rozhovoru pro americkou stanici CNN. „Co vím jistě, a to bohužel výmluvně dokázal ve svém včerejším projevu, je, že nenávidí ukrajinskou státnost, domnívá se, že Ukrajina nemá právo na existenci,“ uvedl Kuleba.

2:24 - Japonský premiér Fumio Kishida rozhodl o uvalení sankcí na Rusko, informuje agentura Reuters.

„Snahy narazily na zeď.“ Le Drian zrušil schůzku s Lavrovem a zkritizoval Putina

Zahraniční

1:40 - Americký ministr zahraničí Antony Blinken oznámil, že se tento týden nesejde se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Osobní jednání se mělo uskutečnit ve čtvrtek 24. února. „Teď, když vidíme, že invaze začíná a Rusko odmítá diplomacii, tak v tuto chvíli nemá smysl tuto schůzku pořádat,“ řekl Blinken s tím, že šéfa ruské diplomacie informoval.

1:15 - V jihovýchodním ukrajinském městě Mariupol v Doněcké oblasti vypuklo v úterý velké shromáždění na podporu Ukrajiny. Novinářka serveru National News nahrála video z akce, na němž stovky lidí mávají ukrajinskou vlajkou a zpívají.

0:59 - Polský prezident Andrzej Duda a jeho litevský protějšek Gitanas Nauséda se ve středu v Kyjevě sejdou se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podpoří ho poté, co Rusko uznalo nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny a poslalo tam své vojáky.

0:50 - Uvedení německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 do provozu je ještě daleko, řekl v úterním projevu německý kancléř Olaf Scholz. Jednání ruského prezidenta Vladimira Putina je pro něj „velkým zklamáním“.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

0:30 - „Neexistuje nic takového jako menší, střední nebo větší invaze. Invaze je invaze,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Současně uvedl, že je jeho země „zmatena“ rozhodnutím Spojených států sankcionovat osoby na separatistických územích Ukrajiny, protože tím přímo netrestá Rusko. Uvalenými sankcemi na ruské banky a oligarchy je ale Ukrajina potěšena, informuje deník Guardian.

0:25 - Jakékoli plány na setkání amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem jsou prozatím mimo hru. Novinářům to v úterý sdělila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Výslovně nevyloučila, že k setkání v budoucnu dojde, ale uvedla, že Biden se s Putinem nesetká, pokud Rusko nedeeskaluje situaci na Ukrajině stažením vojsk.

0:25 - Vážení čtenáři, vítáme Vás u sledování on-line textového přenosu v souvislosti s děním na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám